Doi fermieri covăsneni vor avea parte de o vizită săptămâna aceasta: reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna, împreună cu reprezentanţii Curţii Europene de Conturi, vor merge pe teren să îi controleze.
În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, directorul executiv APIA Covasna, Angela Negoiţă, a dorit să le transmită fermierilor să nu uite că au anumite obligaţii.
„Aşa cum am făcut apel către fermierii care deţin animale să aibă grijă să îndeplinească toate condiţiile, aşa fac acum apel către fermierii care deţin terenuri. Este foarte important să-şi respecte angajamentele pe care şi le-au luat, pentru că, iată, acum avem control de la Curtea Europeană de Conturi, care vor veni săptămâna viitoare, la faţa locului (…) să vadă dacă realitatea corespunde cu ce este scris în dosare”, a spus Angela Negoiţă.
Astfel, din judeţul Covasna vor fi controlaţi doi fermieri, în ceea ce priveşte Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS). Directoarea APIA ne-a spus că aceştia au fost controlaţi deja şi de Curtea de Conturi a României. „Acum mergem încă o dată să verificăm dacă totul este în regulă. Dacă nu este în regulă, în primul rând cade fermierul care va fi sancţionat multianual, cad inspectorii care au fost pe teren, dar şi Curtea de Conturi a noastră va avea probleme”, a explicat directoarea APIA.
Aşadar, este obligatoriu ca fermierii să-şi respecte obligaţiile la care s-au angajat când au cerut bani de la APIA. „Mândria noastră este să dăm bani, şi chiar nu vrem să îi luăm înapoi, însă e foarte important ce declară fermierii. Acesta este semnalul nostru către ei: noi nu vrem să le luăm banii înapoi, dar ca să nu le luăm banii înapoi, deci să nu devină debitori la APIA, trebuie să-şi îndeplinească condiţiile!”, a subliniat Angela Negoiţă.
În ceea ce priveşte numărul fermierilor autorizaţi la plată pentru SAPS, în momentul de faţă mai sunt în jur de 700 neintraţi la plată, din totalul de 13. 800.
Ana Alina Costache