Seceta  prelungită din lunile de vară  a afectat  o mare parte a culturilor din România, motiv pentru care fermierii care au înregistrat pierderi mai  au o singură șansă de a le diminua: despăgubirile promise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.  

Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie să declare pierderile suferite la comisiile locale, după care suprafeţele de teren vor fi  analizate de  comisia judeţeană  constituită  pe lângă Instituția Prefectului.

Deși, potrivit informațiilor  oferite  de reprezentanții Direcției Agricole Covasna, seceta a afectat și  multe suprafete agricole din județul nostru, până în momentul de faţă nicio cerere de despăgubire  nu a ajuns la comisia județeană, pentru a fi analizată.

Nicolae Radocea, subprefectul judeţului Covasna, a declarat că Prefectura a demarat o campanie de informare şi sensibilizare a primăriilor din judeţ, pentru a transmite mai departe importanţa înregistrării pierderilor, în timp util.

„La noi nu a ajuns încă nicio cerere. N-au fost soluţionate de comisiile locale. Noi am luat legătura  cu Tg. Secuiesc și cu comunele Cernat, Sânzieni, Poieni, Catalina, Dalnic.  Este nevoie rapid să rezolve problema aceasta ca şi noi, la rândul nostru,  să trimitem comisia judeţeană pentru evaluarea pagubelor. Comisia judeţeană, conform O.G. 21/2004, se constituie prin ordin de prefect în urma sesizărilor respective. Nu putem înfăptui comisia judeţeană până nu primim un document de la comisia locală din care să reiasă  că ei au fost şi au văzut că sunt suprafeţe calamitate,  pentru fiecare fermier care a depus cerere”, a menționat subprefectul Nicolae Radocea.

Acesta a punctat faptul că fără procesele verbale de constatare a pierderilor, în urma calamităţii naturale, fermierii sunt puşi în situația de a nu se putea  apăra în cazul în care nu-şi pot îndeplini sarcinile contractuale: „Oamenii nu-şi pot justifica neîndeplinirea unor sarcini contractuale la diferite culturi, cum ar fi în cazul  cartofului, şi dacă sunt acţionaţi în instanţă,  nu se pot apăra pentru că nu au aceste procese verbale de justificare a calamităţii.”

. .

Potrivit declaraţiilor făcute în presă de către ministrul MADR, Daniel Constantin, pentru fermierii mici  care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafața cultivată se va interveni cu un ajutor de la buget de stat sub forma unei scheme de minimis care va fi legiferată printr-o Hotărâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară, în funcție de resursele pe care le primeşte MADR, să acorde aceste despăgubiri în anul curent.

Sistemele de irigaţii sunt insuficiente pentru întreg judeţul

În judeţul Covasna sunt doar trei zone în care sunt sisteme de irigaţii, în două dintre  ele fiind  funcționale.

„Noi avem trei zone în care avem sisteme moştenite de irigaţii, care sunt cât de cât reparate şi repuse în funcţiune: primul  este la Câmpu Frumos, partea spre Bicfalău şi partea spre Ozun. Aici avem 1.598 de hectare irigabile. Mai este sistemul de la Mocşa care nu funcţionează, din păcate, unde avem cca. 1.600 de hectare posibil irigabile,  dacă se repune în  funcţiune. Pe lângă acestea sunt fermieri care irigă cca 2.000 de hectare în zona Târgu Secuiesc, din ape supraterane sau din puţuri forate”, a explicat Konczei Csaba, directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Covasna.

Potrivit acestuia,  există șanse ca în viitor suprafețele agricole din județ să poată fi irigate,  întrucât noul PNDR prevede o măsură exact pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii.

„Trebuie văzut cine poate accesa aceste măsuri, adică asociaţiile de fermieri, unităţi administrativ-teritoriale. Încă nu ştim cine poate accesa aceste fonduri, dar vom vedea. Există interes destul de mare, dar trebuie să avem grijă la forma juridică, să nu se ceară banii înapoi. Sunt şi nişte probleme tehnice: trebuie să pui ţevile, dar nu poţi pe terenul altuia. De aceea trebuie găsită o formulă corectă  pentru  a nu  apărea  probleme, ulterior”, a mai spus Konczei Csaba.

Acesta a mai spus că în opinia dumnealui, la mijlocul săptămânii viitoare se vor efectua primele evaluări în vederea întocmirii  dosarului de despăgubire, mai ales la cartoful de industrializare, la cartoful de consum târziu şi la porumb,  pentru că, deoacamdată, acolo s-au văzut efecte secetei din acestă vară.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail