În fiecare an, în jur de 40 de covăsneni cad pradă unei boli cumplite care transformă un adult,  într-un copil.

Este vorba de cei diagnosticaţi cu Alzheimer şi nimic nu mai poate duce la o vindecare totală. Cu cât bolnavul de Alzheimer ajunge mai repede la medic, cu atât cresc şansele ca maladia să rămână  într-un stadiu de început.

Cunoscută ca o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoanele de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, boala Alzheimer afectează, în prezent, peste 300.000 de persoane din România. Peste 400 dintre aceste persoane sunt covăsneni, cu aproximativ 10% mai multe faţă de anul trecut, dar numărul este departe de a fi cel real în condiţiile în care, potrivit celor declarate de şeful  Direcţiei de Sănătate  (DSP) Covasna, Angoston Laszlo, numeroase persoane nu au fost  diagnosticate, deocamdată.

Boală ireversibilă

Botezată după numele medicului german Alois Alzheimer, afecţiunea cunoscută şi sub denumirea de demenţă a fost identificată în anul 1906, când medicul german a observat modificări la ţesuturile creierului unei femei care a murit din cauza unei boli mintale neobişnuite. El a descoperit tumori anormale,  ghemuri neurofibrilare. În prezent, toate acestea sunt semnele a ceea ce se numeşte boala Alzheimer sau demenţă. Împreună cu aceste plăci şi fibre încurcate, oamenii de ştiinţă au descoperit alte zone afectate ale creierului. Este vorba de distrugerea celulelor nervoase ale creierului care sunt vitale pentru memorie şi alte capacităţi mintale. Nivelul substanţelor chimice care transportă mesajele complexe între celulele nervoase este mai scăzut decât la persoana care nu are Alzheimer. Prin urmare, potrivit specialiştilor, boala Alzheimer poate fărâmiţa gândirea şi memoria normală prin blocarea acestor mesaje între celulele nervoase. Potrivit medicilor specialişti în neurologie boala este ireversibilă, cu menţiunea că dacă este diagnosticată la timp şi bolnavului îi este administrat tratamentul corespunzător, viaţa acestuia poate fi prelungită cu până la 12 ani. În caz contrar, decesul bolnavului poate surveni după o perioadă de 2-3 ani.

Numărul bolnavilor de Alzheimer, în creştere

Anul trecut, în  judeţul Covasna  au fost  diagnosticate cu Alzheimer în jur de 50  de cazuri noi. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică  spune că numărul acestora creşte de la an la an. “ La nivelul judeţului nostru avem  peste 400 de  bolnavi cu Alzheimer. În anul 2004 în evidenţa noastră se aflau  aproximativ 40 de bolnavi, iar de atunci numărul lor a crescut, de la an  la an. Astfel, în anul 2009  am avut 33 de cazuri  noi de Alzheimer, în 2010 am avut 43 iar în 2011 peste 50 de noi cazuri apărute” a declarat  Angoston Laszlo.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi dintre bolnavi  sunt de sex feminin şi au peste 60 de ani.  Deşi  la nivel naţional cei mai mulţi dintre bolnavi sunt de sex masculin, în judeţul nostru peste 60% dintre cazuri  se înregistrează în rândul femeilor” spune Angoston Laszlo.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail