Sute de elevi de la cele două şcoli româneşti din Miercurea Ciuc confecţionează, în această perioadă, felicitări pentru mamele lor, în cadrul unui proiect derulat la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, micile daruri urmând să fie înmânate cu prilejul zilei de 8 Martie.
De câteva zile, în sala atelier a muzeului din Miercurea Ciuc, micii artişti, plini de emoţie, se străduiesc să realizeze cele mai frumoase felicitări de 8 Martie, o surpriză pe care o vor face celor mai dragi fiinţe.
Cei 26 de elevi din clasa I, Step by Step, de la Şcoala Generală Liviu Rebreanu din Miercurea Ciuc, au aflat cu doar zece minute înainte de a veni la muzeu că urmează să participe la o activitate atât de frumoasă, iar emoţiile au fost pe măsură.
„Copiii au fost surprinşi pentru că nu au ştiut decât cu zece minute înainte de a ajunge aici că vom lucra ceva surpriză pentru mame şi, după cum vedeţi, au fost foarte încântaţi. (…) Fiecare va duce felicitarea acasă şi va avea un cuvânt dulce să le transmită mamelor, aşa cum ştiu ei, din sufletul lor de copii”, a afirmat învăţătoarea Crina Daniela Purice.
Copiii au primit tot ce au avut nevoie din partea reprezentanţilor Muzeului Oltului şi Mureşului Superior şi chiar dacă la început părea dificil, iar toate piesele pe care trebuiau să le ansambleze nu prea îşi găseau locul pe bucata de carton, cu un pic de răbdare şi ajutor, felicitările au început să prindă contur.
„Ce frumoasă e, abia aştept să i-o dau mamei!”, spune o fetiţă cu ochelari, în vreme ce alta are lacrimi în ochi pentru că una din florile ce compun buchetul de pe felicitare s-a desprins, iar ea vrea ca darul pentru mamă să fie perfect.
Încet-încet, însă, toţi au fost mulţumiţi de rezultat şi au început să îşi facă planuri legate de modul în care le vor surprinde pe mame, ce le vor spune sau ce vor scrie pe felicitare.
Învăţătoarea Eugenia Zăgan şi-a exprimat bucuria că micii artişti din „clasa steluţelor” au fost foarte pricepuţi, iar operele lor sunt minunate.
„Sunt fericită pentru că au lucrat minunat şi au ieşit nişte felicitări minunate (…) După cum aţi văzut, copiii au pus mare suflet în ceea ce au realizat, o mică imperfecţiune le-a adus unora chiar lacrimi în ochi, pentru că au dorit ca lucrările pe care le realizează pentru mămicile lor să fie perfecte. Până la urmă s-au descurcat, pas cu pas, Step by step. Noi suntem clasa steluţelor şi până la urmă cred că am fost steluţe descurcăreţe astăzi”, a spus Eugenia Zăgan.
Copiii au aflat şi care este legenda mărţişorului, dar şi informaţii despre Ziua de 8 Martie, iar doamnele învăţătoare le-au spus că au fost nişte mici meşteşugari, aşa cum au învăţat ei la lecţia despre tradiţiile populare româneşti.
În această perioadă, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc, vor veni să realizeze micile daruri de 8 Martie aproximativ 400 de elevi, specialiştii muzeului lucrând chiar şi acasă pentru a le pune la dispoziţie toate elementele care compun felicitările.
„De câţiva ani buni, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni organizează acest proiect, sub genericul ‘Sărbătoarea primăverii’ şi de câţiva ani el s-a implementat şi la compartimentul muzeului, Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc. Copiii ştiu şi aşteaptă deja această activitate, pe care o organizăm în a doua decadă a lunii februarie şi până în 8 Martie. Facem mărţişoare, dar cu precădere cererea este mai mult pentru felicitări pentru mame. Participarea se face pe baza unei programări şi anul acesta, până pe 8 Martie vor trece prin această sală-atelier în jur de 400 de copii, care vor pleca de aici bucuroşi şi cred că pentru mame această felicitare este mai scumpă decât orice felicitare cumpărată, pentru că este făcută cu mânuţele copiilor lor”, a spus muzeograful Ana Dobreanu.
Aceasta a remarcat şi a apreciat ajutorul primit din partea învăţătoarelor, cele care fac o muncă „grea şi preţioasă” pentru a îndruma copiii până când fac primii paşi în viaţă.
La Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc urmează să aibă loc, în această primăvară, şi ateliere în cadrul cărora elevii vor modela în lut sau vor învăţa să scrie cu pana.
AGERPRES