Curtea de Apel Brașov, prin decizie definitivă pronunțată luni, 17 iunie a.c, a admis recursul declarat de Instituția Prefectului Județul Covasna  în cazul indicatoarelor rutiere bilingve instalate, în cursul anului 2023, la intrarea și ieșirea din comuna Valea Mare.

Informația a fost făcută publică de Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), dar și de senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu.  

Victorie importantă pentru respectarea legii și unitatea națională!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș salută hotărârea definitivă a Curții de Apel Brașov, care a confirmat decizia Instituției Prefectului – Județul Covasna în cazul indicatoarelor rutiere bilingve instalate în zonele cu majoritate românească din județul Covasna. Această acțiune a fost întreprinsă ca urmare a sesizărilor primarilor români și a asociațiilor culturale românești, inclusiv a Forumului nostru.

Prin această sentință, pârâții sunt obligați să îndepărteze plăcuțele cu denumirea localității Valea Mare, înscrise în limbile română și maghiară, de la intrarea și ieșirea din această localitate pe DJ 121 A. Aceste plăcuțe vor fi înlocuite cu altele, inscripționate legal doar în limba română.

Este esențial să subliniem că nu putem accepta încercările de a marca teritoriul pe criterii etnice prin astfel de metode utilizate de Consiliul Județean. Legea a triumfat, iar limba română a fost apărată în instanță prin mijloace civilizate și democratice.

Mulțumim tuturor celor care au susținut această cauză și au contribuit la protejarea identității noastre naționale! Vom continua să luptăm pentru respectarea legii și pentru unitatea comunităților noastre!”, se arată pe pagina de socializare a FCRCHM.

La rândul său, senatorul Ionuț Neagu a scris pe pagina sa de socializare: „Instituția Prefectului – Județul Covasna a câștigat un proces crucial legat de indicatoarele rutiere bilingve montate în zone cu majoritate covârșitoare românească din județul Covasna”.

Pe portalul Curții de Apel Brașov este precizat:

„Tip solutie: Admitere recurs
Solutia pe scurt: Admite recursul declarat de recurentul-reclamant Prefectul Judeţului Covasna împotriva sentinţei civile nr. 124/16.02.2024 a Tribunalului Covasna – secţia civilă, pe care o casează în parte şi, în rejudecare: Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Covasna în contradictoriu cu pârâţii Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi, în consecinţă, obligă pe pârâţi la îndepărtarea tăbliţelor cu denumirea localităţii Valea Mare din judeţul Covasna, înscrise în limbile română şi maghiară, amplasate la intrarea şi ieşirea în/din această localitate, pe DJ 121 A, precum şi la înlocuirea acestora cu tăbliţe inscripţionate legal cu denumirea localităţii Valea Mare doar în limba română. Menţine dispoziţiile sentinţei recurate în ceea ce priveşte respingerea ca rămas fără obiect a petitului nr. 2 din acţiunea dedusă judecăţii. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. (2) din Codul de procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei astăzi, data de 17 iunie 2024.
Document: Hotarâre  386/2024  17.06.2024”

***  

În cursul lunii iulie 2023, și Primăria Întorsura Buzăului a reclamat, la Prefectura Covasna,  faptul că în localitate Întorsura Buzăului au fost montate indicatoare rutiere cu bilingve, pe Drumul Național 13 E, la intersecția cu Drumul Județean 121A.

La acel moment, primarul orașului, Raul Urdă, scria pe pagina sa de socializare:

Am primit răspuns din partea Prefecturii Covasna în privința inscripționării bilingve a indicatoarelor rutiere montate pe Drumul Național 13 E la intersecția cu drumul Județean 121A în localitate Întorsura Buzăului.
În această adresă se precizează că numai plăcuțele cu denumirea localității de la intrarea si ieșirea din localitate pot fi inscripționate bilingv, în condițiile legii .
Se mai arată în adresă și faptul că în Orașul Întorsura Buzăului populația de etnie maghiară este de 0,34 %, deci sub pragul legal de 20 % necesar pentru obligativitatea montării unor indicatoare bilingve.
Respectând toate legile în vigoare, Prefectura Covasna a făcut adresă către Secția de Drumuri Naționale Sfântu Gheorghe pentru a înlocui actualele indicatoare cu altele, în condițiile legii”.

Maria Crețu-Graur

Sursa foto: facebook FCRCHM

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail