Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care reuneşte asociaţii ale comunităţilor româneşti din cele trei judeţe, susţine că amplasarea statuii lui Bethlen Gabor în centrul oraşului Târgu Mureş este ilegală şi solicită autorităţilor statului să ia măsuri în acest sens.
Într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES se arată că demersul a fost iniţiat în anul 2016, printr-un proiect propus de cinci consilieri locali UDMR, printre care şi actualul candidat la primăria municipiului, Soos Zoltan, care prevedea amplasarea statuii lui Bethlen Gabor în Piaţa Trandafirilor, însă proiectul respectiv a fost respins, nefiind avizat de către secretarul municipiului Târgu Mureş, deoarece nu erau respectate condiţiile legale şi de oportunitate.
Printre motivele care au stat la baza respingerii proiectului menţionat, se număra, potrivit sursei citate, şi faptul că exista deja o hotărâre în acest sens, care prevedea amplasarea statuii lui Bethlen Gabor în Piaţa Bernady Gyorgy, precum şi amplasarea unui grup statuar dedicat intelectualilor români din „Şcoala Ardeleană”, tot în apropierea Cetăţii Medievale.
De asemenea, se menţiona faptul că propunerea consilierilor UDMR de amplasare a statuii în centrul oraşului încălca prevederile Planul Urbanistic General, care interzice diminuarea spaţiilor verzi şi se preciza faptul că era necesară avizarea amplasamentului propus, de către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public şi de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
În comunicat se susţine că, în expunerea de motive, iniţiatorii au prezentat fals rolul şi importanţa personalităţii lui Bethlen Gabor, situaţie faţă de care nu au avut un punct de vedere obiectiv nici conducerea primăriei şi nici consilierii partidelor româneşti.
„Trebuie să amintim că Gabriel Bethlen nu a avut nici un rol progresist în ce priveşte societatea transilvăneană din timpul său, şi cu atât mai puţin nu a contribuit în vreun fel la ameliorarea stării economice, sociale, politice a românilor, mai mult chiar a fost exponentul înăspririi şi oprimării iobagilor”, se arată în comunicat.
Totodată, se precizează că, întrucât proiectul a fost respins, consilierii UDMR au aplicat „o tactică înşelătoare şi incorectă faţă de locuitorii Târgu Mureşului” şi au decis modificarea hotărârii iniţiale, schimbând locul în care această statuie va fi amplasată, din Piaţa Bernady Gyorgy, cum se stipula iniţial, în Piaţa Trandafirilor. Modificarea, susţine conducerea FCRCHM s-a produs „fără nici o comunicare ulterioară a publicului şi fără dezbaterea şi informarea cetăţenilor prin mass-media sau online”.
În comunicat se subliniază că este vorba de „metode necinstite” care au intrat „în obişnuinţa preocupărilor UDMR, cu aservirea partidelor româneşti de la putere”, prin care se modifică aspectul arhitectural şi compoziţia zonei centrale din Piaţa Trandafirilor, în sensul promovării ideii că românii trebuie să lipsească din peisaj.
„Demersul face parte dintr-un plan mai larg al neorevizionismului maghiar adus de peste hotare şi care a găsit adepţi şi complici în rândul organizaţiilor politice româneşti care sprijină UDMR-ul prin concursul lor lipsit de loialitate faţă de naţiunea română şi care constituie un pas important pentru negarea principiului constituţional al caracterului unitar al statului român. Aceste acţiuni ne fac să ne întrebăm: cum au putut consilierii români să dea dovadă de atâta laşitate şi lipsă de reacţie? Este important să menţionăm faptul că grupul statuar ‘Şcoala Ardeleană’ a fost mutat din apropierea Cetăţii Medievale în piaţa unde se află statuia lui Nicolae Bălcescu. Aşadar comunitatea românilor din oraş rămâne şi fără statuie în zona cetăţii, care deja este flancată de 4 statui care reprezintă personalităţi maghiare, se mută amplasarea propriului grup statuar şi pe deasupra trebuie să accepte şi edificarea unei statui în centrul oraşului a unei personalităţi care nu a adus nici o contribuţie pentru populaţia autohtonă care locuia pe aceste meleaguri”, se arată în comunicatul citat.
Sursa menţionată face referire şi la tactica „proporţionalităţii”, care s-a aplicat timp de mai mulţi ani, prin care la fiecare monument dedicat unui român trebuia amplasată o statuie dedicată unui maghiar. Ideea este considerată „ridicolă şi complet nefondată”, întrucât edificarea monumentelor de for public „nu reprezintă loterie”, ci o analiză argumentată a importanţei şi a necesităţii amplasării unei astfel de construcţii.
„Chiar şi în baza acestei ‘proporţionalităţi’ observăm din nou că românii din Târgu Mureş sunt sfidaţi de consilierii UDMR şi de interesele lor, întrucât monumentele noastre sunt puse în zone îndepărtate sau limitrofe, în timp ce statuile maghiare înconjoară cetatea şi mai nou ajung în centrul oraşului”, se menţionează în comunicat.
FCRCHM solicită ca „autorităţile statului român să nu rămână indiferente şi să ia măsuri în consecinţă ca această statuie să nu fie amplasată în zona centrală a oraşului”.
De asemenea, se cere comunicarea avizelor emise de Comisia Naţională pentru Monumente de For Public şi de Ministerul Culturii şi notele de fundamentare ale arhitectului şef al Municipiului Târgu Mureş în baza cărora s-a emis autorizaţia de construire.
„Este imperios necesară verificarea legalităţii acestor documente şi analiza oportunităţii amplasării acestui monument, cu încălcarea prevederilor legale şi cu sfidarea sensibilităţii populaţiei româneşti din municipiul Târgu Mureş şi din întreaga ţară”, concluzionează comunicatul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.
Gina Ştefan/ AGERPRES