Zece echipe, de la mai multe unități de învățământ au participat recent, la etapa zonală a concursului județean interdisciplinar adresat elevilor de clasa a IV-a, ce a avut loc zilele trecute, la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din municipiu.

Concursul, organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, prin inspectorul școlar pentru învățământ primar – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu,  a fost inițiat de doamna profesor Elena Boricean în anul 1996 și are loc anual.

 Potrivit organizatorilor, competiția are ca scop principal crearea de oportunități și motivații pentru copiii și cadrele didactice implicate din unitățile școlare covăsnene de a se afirma pe plan local și județean, prin abordarea interdisciplinară a disciplinelor de învățământ în vederea pregătirii calitative pentru viață.

Ca și edițiile precedente, și în cadrul acesteia, concursul a cuprins două etape: zonală . .  și județeană.  Faza zonală, organizată de școlile desemnate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna în fiecare din cele cinci zone ale județului, a fost programată de fiecare dintre acestea, în funcție de calendarul activităților din propriile unități de învățământ. Conform ISJ Covasna, pentru organizarea fazei locale au fost desemnate următoarele școli: Liceul de Arte „Plugor Sandor” Sfântu Gheorghe”– pentru zona Sfântu Gheorghe; Școala Gimnazială „Comenius” Brețcu – pentru zona Târgu Secuiesc;  Liceul „Korosi Csoma Sandor” Covasna – pentru zona Covasna; Școala Gimnazială Barcani – pentru zona Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială „Mathe Janos” Herculian – pentru zona Baraolt).

Pentru zona Sfântu Gheorghe, etapa zonală a fost organizată vineri, de Liceul de Arte „Plugor Sandor”, printre responsabilii de organizare numărându-se: prof. pentru învățământ primar Salamon Marta – de la Liceul de Arte „Plugor Sandor”, înv. Nicoleta Neagu – responsabilul comisiei metodice de la secția română din Liceul de Arte și Georgeta Nistor, înv. clasa pregătitoare, de la Liceul de Arte „Plugor Sandor”.

 La eveniment au participat zeci de elevi, provenind de la școli din Sfântu Gheorghe, din Valea Mare, din Dobârlău, Lunca Mărcuș și Vâlcele. Mai exact, s-au prezentat zece echipaje – formate din câte cinci elevi: echipa „Always First”, de la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din municipiu, îndrumător Nicoleta Neagu; echipa „Amicii”, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, îndrumător Iliyes Ibolya; echipa „Inventivii”, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din municipiu, îndrumător Valeria Păcală; echipa „Norocoșii” – Step By Step – de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din municipiu, îndrumători: Melania Banciu, Gabriela Prundar, echipa „Minions”, de la Școala Gimnazială „Varadi Jozsef”, din Sfântu Gheorghe, îndrumător Kovacs Emese, echipa „Focul”, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, îndrumător Rodica Marieta Costache; echipa „Furnicuțele” – de la Școala Gimnazială  Dobârlău, îndrumător Szekely Adriana; echipa „Albinuțele”, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Valea Mare, îndrumător Vierașu Florica;  echipa „Învingătorii neînfricați” – de la Școala Primară din Lunca Mărcuș, îndrumător Toderică Adela Maria; echipa „Aqua Viva”- de la Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” – structura  Vâlcele, îndrumător Cucu Marina. Echipele au fost pregătite temeinic.

Concursul a cuprins opt probe, foarte interesante: o probă distinctă pentru disciplina limba și literatura română, alături de tradiționalele probe: prezentarea echipajului, întrebări fulger, matematică distractivă, proba cu tematică din istoria și geografia României, îndemânare, dramatizare și proba sportivă. La finalul acestora, în afara concursului, fiecare echipă a prezentat un scurt moment artistic.

Juriul a fost format din: prof. pentru învățământul primar Mioara Dobrilă, responsabilul cercului pedagogic zona Sfântu Gheorghe; Benedek Judit – institutor la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, Sanda Subțirelu – prof. învățământ primar Școala Gimnazială Vâlcele, înv. Maria Bularca – responsabil cerc pedagogic zona Sfântu Gheorghe.

 Sarcina juriului nu a fost deloc ușoară, întrucât echipele au fost foarte bine pregătite.

La sfârşitul competiţiei, pe primul loc s-a clasat echipa ”Inventivii”, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”,  îndrumător  Valeria Păcală. Locul II a fost ocupat de echipa „Minions”, de la Școala Gimnazială „Varadi Jozsef” – îndrumător Kovacs Emese, iar locul III a fost ocupat de echipa „Norocoșii” de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”- Step By Step, îndrumători:  Melania Banciu, Gabriela Prundar. Mențiunea I a fost obținută de echipa „Always First”, de la Liceul de Arte „Plugor Sandor”, îndrumător Nicoleta Neagu; mențiunea a II-a, de echipa „Amicii” – de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, îndrumător Ilyes Ibolya, iar mențiunea a III-a a fost obținută de echipa „Focul”, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, îndrumător Rodica Marieta Costache, însă, după cum au arătat  membri juriului, toți participanții sunt câștigători.

Ediția a fost foarte reușită și foarte bine primită de către elevi:

„Ne-a plăcut concursul, ne-a făcut plăcere să participăm!” ;„A fost interesant, ne-a plăcut!”, ne-au spus elevii.

Etapa zonală s-a desfășurat zilele trecute și în celelalte școli organizatoare. Conform calendarului concursului, în data de 29 mai (a.c.), pe site-ul Inspectoratului Școlar (la secțiunea „inspectori” – „inspector de învățământ primar”) va fi publicată lista cu echipajele câștigătoare la faza zonală. Echipajele care au obținut locul I la această etapă, vor participa la faza județeană.

Potrivit inspectorului școlar pentru învățământ primar – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu, etapa județeană este programată pentru data de 5 iunie (a.c.). Domnul inspector a precizat că unitatea de învățământ organizatoare pentru faza județeană – 2015 este Școala Gimnazială „Turoczi Mozes” din Târgu Secuiesc. La această etapă vor participa echipajele care au obținut locul I la faza zonală. Rezultatele finale ale competiției vor fi publicate pe site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea Inspectori/ Inspector de învățământ primar.

În regulament se arată că și la etapa județeană, fiecare echipaj va fi însoțit de cadrul didactic coordonator și de un alt cadru didactic din școala / zona respectivă. Conform regulamentului, pentru această fază, subiectele și probele de concurs vor fi elaborate de comisia de elaborare a subiectelor, la sediul ISJ Covasna. Responsabilii de cerc pedagogic din fiecare zonă, vor trimite propuneri de subiecte, iar dacă responsabilul de cerc pedagogic are elevi în competiție inspectorul școlar va desemna un înlocuitor care să facă propuneri de subiecte pentru zona respectivă.

Potrivit organizatorilor, rezultatele competiției vor fi publicate pe site-ul ISJ Covasna, în data de 10 iunie 2015. Regulamentul concursului și formularul – tip de înscriere și informații suplimentare pot fi găsite deja pe site-ul instituției, www.isj.educv.ro la secțiunea Inspectori/ Inspector de învățământ primar.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail