Şcoala din Araci nu va primi nici anul acesta fonduri pentru terminarea construcţiei

 

Şcoala din Araci (Vâlcele) la aproape patru ani de la începerea lucrărilor.

Şi în anul şcolar care începe în septembrie, elevii şcolii din Araci vor învăţa „claie peste grămadă”. Asta datorită faptului că, la aproape patru ani  de la începerea lucrărilor de construcţie a unei clădiri noi, aceasta nu a fost încă finalizată, şi nici speranţe în acest sens nu sunt.

250 de milioane de lei vechi… aruncaţi?

Viceprimarul comunei, Nicolae Cucu, ne-a declarat că din anul 2008, când Primăria Vâlcele a primit de la Ministerul Educaţiei suma de 250 de milioane de lei vechi, pentru această investiţie, nu s-au mai alocat alte fonduri pentru finalizarea construcţiei. „La începutul lui 2008 am mai primit ceva bani şi de atunci clădirea e ridicată în roşu, la nivel de parter. Nemaiprimind fonduri, nu s-a mai putut face absolut nimic. Am făcut nenumărate demersuri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, iar doamna inspector general Keresztely Irma, binevoitoare, ne-a inclus anul trecut pe lista care a fost trimisă la Bucureşti, pe poziţia a 2-a ca prioritate în alocarea banilor, dar am fost uitaţi,” explică acesta. Şanse ca lucrările să continuie şi să se termine anul acesta nu sunt. Serviciul de investiţii de la Nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna ne-a confirmat ieri faptul că nu sunt fonduri suficiente, şi de aceea MECTS nu a emis Hotărâri de Guvern pentru Şcoala cu clasele I-VIII  „Romulus Cioflec” din Araci.

Finalizarea lucrărilor reprezintă o necesitate!

Dacă unele unităţi şcolare trebuie să-şi restrângă activitatea pentru că nu au copii, în comuna Vâlcele  situaţia este cu totul alta. „Spre deosebire de alte unităţi şcolare care se confruntă cu lipsa elevilor, din toamnă, la nivel de comună, vor fi peste 1.000 de copii. Acum avem 861-865, dar intrând şi clasa 0, vor fi peste 1.000. Cu cadre didactice, la nivel de comună, vor fi 1.060-1.070 de suflete care îşi vor desfăşura activitatea în unităţile şcolare din comună (…) Nu e un moft ci este neapărată nevoie să finalizăm acesată construcţie pentru că, faţă de alte localităţi unde natalitatea scade, aici se nasc anual o sută şi ceva de copii. Asta înseamnă patru clase de copii în fiecare an, cu 25 de elevi”, spus Nicolae Cucu.

Probleme şi la grădiniţa din Araci şi la şcoala din Hetea

Nici situaţia preşcolarilor din Araci nu e mai fericită. Grădiniţa funcţionează într-o clădire retrocedată, pentru care Primăria plăteşte o chirie lunară. Iar suma nu este de neglijat. În acest sens, Primăria Vâlcele a înaintat un proiect privind construcţia unei noi grădiniţe, în curtea Căminului Cultural din Araci. Nici şcoala din Hetea, unde învaţă în jur de 70, la clasele I-IV,  nu e ocolită de probleme. Copiii sunt mulţi, clădirea este veche şi necesită reparaţii capitale, dar în lipsă de fonduri acestea nu pot fi făcute.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail