23 de unităţi de învăţământ din judeţul Covasna, din totalul celor peste 300 existente, încep noul an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare.

Cele 23 de școli sau grădinițe aparțin unui număr de 12 unități cu personalitate juridică, iar motivul, în majoritatea cazurilor, este faptul că apa nu este potabilă sau că se derulează lucrări de reabilitare ale clădirilor, arată datele Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Astfel, la Școala Gimnazială „Fejer Akos” și la Grădinița cu Program Normal „Torpike”, ambele din Micfalău, s-a realizat o analiză a apei, din rețeaua publică de alimentare cu apă și s-a constatat că apa nu este potabilă, motiv pentru care autorizația a fost retrasă de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

La Micloșoara, Grădinița cu Program Normal și Școala Primară încep anul școlar fără autorizație sanitară de funcționare, întrucât apa din puțul forat nu este potabilă. La fel și Grădinița cu Program Normal și Școala Primară, din Racoșul de Sus, unde apa din puț nu este potabilă.

La Școala Primară din Floroaia Mică nu există autorizația sanitară de funcționare, întrucât s-a achiziționat un container sanitar, însă toată clădirea trebuie reabilitată.

La Grădinița cu Program Normal Bățanii Mici, la Școala Gimnazială „Konsza Samu” din Bățanii Mari și la Școala Primară din Bățanii Mici, motivul lipsei autorizației sanitare de funcționare constă în faptul că există apă din puț, dar nu este potabilă. Autorizația a fost retrasă de DSP și se lucrează la stația de epurare a apei.

La Școala Gimnazială Nr. 1 din Zăbala, apa din puț nu corespunde normelor DSP.

La Școala Gimnazială „Mathe Janos” și la Grădinița cu Program Normal (GPN) din Herculian, apa din rețeaua centralizată locală nu este potabilă, acesta fiind motivul lipsei autorizației sanitare.

La Grădinița cu Program Normal din Estelnic, sunt probleme cu potabilitatea apei. Se realizează dezinfectări permanente ale puțului forat, arată datele IȘJ Covasna.

La GPN nr. 2 – Ciumernic, clădirea este nouă, construită prin programul PRET, iar la GPN nr. 3- Sita Buzăului, Bobocea, clădirea este nouă, construită prin programul PRET, iar Consiliul Local caută soluții pentru obținerea autorizației.

La Școala Primară Leț 2 și la Grădinița cu Program Normal Leț 2, autorizația sanitară lipsește pentru că spațiul în care funcționează unitatea de învățământ nu corespunde normarivelor în vigoare și se propune regândirea rețelei școlare la nivelul comunei.

La GPN Dobârlău, clădirea este nouă, construită prin programul PRET, iar Primăria nu a finalizat documentația de intabulare a construcției. Aceasta e în curs de realizare, arată datele IȘJ Covasna.

La Școala Primară și GPN Lunca Mărcușului, clădirea e reabilitată în întregime (clădire grav afectată de inundație), iar autorizarea e în curs de realizare.

La Școala Gimnazială „Borbath Karoly” și GPN Vârghiș, s-a realizat o analiză a apei, din rețeaua publică de alimentare cu apă și s-a constatat că apa nu este potabilă. Consiliul Local nu a găsit încă soluția pentru remedierea problemei.

La Școala Gimnazială „Kalnoky Ludmilla” din Valea Crișului, autorizația e în curs de obținere. Acolo, școala s-a mutat din clădirea veche în una nou construită în curtea școlii.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail