Aproximativ 50.000 de covăsneni au profil pe Facebook, arată serviciul de monitorizare – http://facebrands.ro/. Adulţi, dar şi copii utilizează reţelele sociale.

Deşi printre condiţiile pe care Facebook le impune se numără faptul că persoanele sub 13 ani nu pot să utilizeze această platformă, foarte mulţi tineri sub această vârstă au un profil pe această reţea.

Spre exemplu, Alexandru, din Sfântu Gheorghe, are 10 ani şi şi-a creat un cont pe Facebook fiind atras de jocurile la care are acces astfel. În plus, înregistrându-se pe această reţea, spune el, poate să ţină legătura în permanenţă cu colegii de şcoală şi prietenii de joacă.

Denisa, din Sfântu Gheorghe, şi-a creat un profil pe această reţea, în urmă cu aproape patru ani, fiind în clasele gimnaziale.

„Am pofilul de Facebook de aproape 4 ani (din ianuarie 2011). Atunci primisem de Crăciun un telefon nou. Aveam acces la internet mai uşor ca înainte, toţi prietenii îmi spuneau că au Facebook, că pun poze drăguţe, că au prieteni noi şi că şi-au regăsit colegi de la grădiniţă şi rude de care nu mai ştiau nimic”, a spus tânăra.

Cella este o tânără mămică din municipiu. Întrebată dacă ar fi de acord ca micuţul ei să aibă  cont pe reţele sociale, aceasta a răspuns: „L-aş lăsa să îşi creeze profil, dar i-aş monitoriza activitatea. Şi, spre exemplu, nu l-aş lăsa să îşi pună poze din casă, să ofere informaţii importante, şi aş încerca să îi explic şi care sunt riscurile la care se expune utilizând astfel de reţele.”

„Utilizarea excesivă a reţelelor de socializare poate duce la dependenţă”

De-a lungul timpului, s-au realizat mai multe studii în care se prezintă impactul reţelelor de socializare asupra utilizatorilor. Părerile sunt împărţite, astfel că pot fi găsite atât argumente pro, cât şi contra utilizării acestor reţele.  Cert este că, aşa cum excesele strică, în general, şi utilizarea neîntreruptă a reţelelor sociale poate avea consecinţe neplăcute.

Psihologul Richard Zoor, din Sfântu Gheorghe, ne-a vorbit despre efectele pe care le poate avea internetul şi reţelele sociale asupra copiilor şi tinerilor.

„Deşi legislaţia impune o vârstă minimă pentru crearea unui profil, copiii încep să devină utilizatori de reţele de socializare de la vârste tot mai fragede. Utilizarea excesivă a reţelelor de socializare poate duce la de dependenţă de internet, inclusiv de Facebook. În opinia utilizatorilor de reţele de socializare, Facebook îmbunătăţeşte comunicarea prin faptul că poţi păstra legătura cu persoane cunoscute aflate în alte colţuri ale lumii, dar şi cu persoane pe care în viaţa reală e puţin probabil că le-ai fi putut întâlni. De asemenea, reţeaua de socializare permite o formă de comunicare neîntreruptă (…)”, a explicat psihologul.

Pe reţelele de socializare, oricine poate să îşi facă o mulţime de cunoştinţe, dar acest lucru nu ne face neapărat mai sociabili. În plus, există şi un dezavantaj: nu putem şti însă, întotdeauna, cine este „prietenul” din partea cealaltă a monitorului, iar acest lucru poate fi periculos, în special pentru copii, a mai arătat psihologul Richard Zoor: „Efectele dependenţei de reţele de socializare în cazul copiilor pot fi: izolarea socială, interpretarea greşită a relaţiilor interumane sau dificultăţi de relaţionare. Chiar dacă are foarte mulţi prieteni pe Facebook, acest lucru nu îl va face pe copil un mai bun comunicator, ci, cel mult, un abil controlor de trafic al mesajelor virtuale, şi va deveni din ce în ce mai incapabil de a menţine o relaţie în lumea reală. Regulile sunt foarte diferite în cele două lumi, iar creşterea abilităţilor de comunicare şi a frecvenţei de relaţionare în una dintre ele face ca relaţionarea în cealaltă să fie proporţional mai mică. Datorită faptului că nu se permite o ierarhizare a informaţiei, nu se poate discerne ce e adevărat sau nu, copiii pot relaţiona cu persoane care pot avea influenţe negative asupra lor ”, a explicat psihologul Richard Zoor.

***

Potrivit Serviciului de monitorizare a paginilor de Facebook în România, www.facebrands.ro, la nivelul judeţului nostru, aproximativ 50.000 de persoane utilizează această reţea socială. Cei mai mulţi, cca. 25.000, şi-au setat ca oraş Sfântu Gheorghe pe profilul de Facebook.

A.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail