Fabricile de pantaloni se află în topul celor mai mari angajatori din judeţul Covasna, relevă un un studiu realizat de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna.
Potrivit acestuia, şase dintre cele zece firme din judeţ cu cel mai mare număr de angajaţi îşi desfăşoară activitatea în domeniul industriei textile şi au în total peste 3.850 de angajaţi.
Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras, a declarat că datele care au stat la baza acestui studiu, relevă, în general, o scădere a numărului de angajaţi în anul 2018 faţă de 2017, ceea ce confirmă, printre altele, faptul că firmele se confruntă cu lipsa forţei de muncă.
„În domeniul textil sunt firme care utilizează intensiv forţa de muncă şi, ştim foarte bine, este o foarte mare problemă la nivelul întregii ţări, dar şi pe plan european cu forţa de muncă. E greu să găsească forţă de muncă ieftină, iar domeniul textilelor este foarte sensibil la costuri. O singură firmă de confecţii din acest top, Ready Garment Technology din Sfântu Gheorghe, înregistrează o creştere în ce priveşte numărul de salariaţi, cu peste 35%. Nu ştiu cum au făcut acest lucru, dar am văzut şi eu prin ziare şi prin social media că se implică foarte mult, au făcut şi grădiniţă pentru copiii angajaţilor, ceea ce îi ajută, deci cred că au creat un mediu de lucru mai familial. Au mai umblat şi la salarii”, a declarat Edler Andras.
Acesta a mai spus că, în mod evident, judeţul Covasna îşi păstrează renumele de „Valea pantalonilor”, în condiţiile în care aici există peste zece fabrici de confecţii şi produse textile.
Anual în judeţul Covasna sunt fabricate câteva sute de mii de perechi de pantaloni, iar cea mai mare parte din marfă pleacă la export, ajungând în magazine de lux din Vestul Europei.
„Imperiul” pantalonilor a început să se ridice în primul deceniu de după 1989 şi a compensat în parte închiderea fostelor întreprinderi de stat, intrate în faliment după privatizare, care a lăsat mii de oameni fără locuri de muncă.
Judeţul Covasna trăieşte de mai bine de 30 de ani de pe urma acestor fabrici de pantaloni, iar vocile care au prefigurat un viitor sumbru economiei covăsnene, spunând că „Valea pantalonilor” s-ar putea transforma într-o „vale a plângerii” după intrarea în Uniunea Europeană, dacă fabricile de confecţii se vor muta în alte ţări cu forţă de muncă mai ieftină, par, cel puţin deocamdată, să se fi înşelat.
Şi la ora actuală cea mai rapidă cale să-ţi găseşti un loc de muncă în judeţul Covasna e să lucrezi la „pantalonari”. „Valea pantalonilor”, cum a denumit-o pe vremuri fostul preşedinte al CCI Covasna, Herman Rosner, are constant o ofertă de zeci de locuri de muncă în domeniul confecţiilor textile, în special pentru femei.
Topul celor mai mari angajatori din judeţul Covasna este condus de companiile New Fashion din Târgu Secuiesc cu 999 angajaţi, Ready Garment Technology din Sfântu Gheorghe cu 990 angajaţi şi Producţie Zarah Moden din Târgu Secuiesc, cu 764 angajaţi, toate trei din domeniul confecţiilor.
Pe următoarele locuri se situează Fabrica de cablaje auto Valkes, producătorul şi distribuitorul de produse alimentare Bertis şi fabrica de pantaloni Secuiana, cu 621, 541, respectiv 518 angajaţi.
Top 10 angajatori se încheie cu Fabrica de lapte Braşov cu sediul în Baraolt, Gospodăria Comunală Sfântu Gheorghe, Textila Oltul şi fabrica de confecţii S Mode cu 422, 342, 312 şi 274 angajaţi.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES