O expoziție inedită, de sculptură, va putea fi vizionată, sub apă, la Dalnic, a anunțat managerul Centrului de Cercetări Subacvatice al județului Covasna, Szabó Jenő.

Lucrările, subsumate temei „Urma sentimentelor”, sunt realizate chiar de fiica sa, Szabó Enikő Réka, absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design – programul de studii Ceramică, sticlă și metal, promoția 2020, din cadrul Universității de Arte și Design din  Cluj.

De altfel, lucrarea ei de licență, s-a intitulat chiar așa: „Urma sentimentelor”, tânăra artistă realizând, de fapt, „un jurnal” din sfere ceramice, propunându-și să surprindă trecerea timpului, prin forme și culori.

„Timpul este o temă universală care ne afectează pe toți și ne definește percepția evenimentelor care ni se întâmplă. Pe toți ne interesează ce înseamnă timpul, cât avem din el și pentru ce este destul. Ne organizăm viețile în jurul timpului, ne definim în relație cu timpul, câți ani avem, când am realizat diferite scopuri în viață, câtă vacanță avem, cât timp lucrăm, când și cât dormim (…). Cei care nu vor să uite, ci au nevoie să urmărească trecerea timpului și a evenimentelor, țin de regulă un jurnal, de obicei scris, în care încearcă să captureze sentimentele și evenimentele în timp. Dar ce se întâmplă cu lucrurile pe care nu le putem formula în cuvinte, emoțiile care ne formează zilele, dar de multe ori nici noi nu putem să formulăm exact ce sunt sau de unde provin? Aceasta este cauza care m-a făcut să-mi doresc să realizez un jurnal din ceramică, în care pot exprima sentimentele și emoțiile de zi cu zi în forme, suprafețe și texturi. ”- a explicat Enikő, în introducerea lucrării sale.

Jurnalul din sfere de ceramică va fi expus la marginea lacului din Dalnic, în vreme ce alte lucrări vor fi expuse sub apă, iar pentru a le putea vedea, cei interesați vor trebui să se scufunde, printre peștișori.

Tânăra și-a mai expus lucrările, în anii studenției, la Cluj-Napoca, dar nu numai. Ea a studiat un semestru, în 2019, la Northern Michigan University, Michigan (NMU), în SUA, în cadrul programului Erasmus+.

„În timpul mobilității, mi-am perfecționat tehnicile în domeniul ceramicii și lucrările mele au fost expuse în cadrul universității, alături de alți studenți de la NMU. Am participat la expoziția de grup ”Check-In”, organizată în galeria IMHO din Cluj-Napoca, în noiembrie 2018, unde am expus împreună cu colegii mei de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (…). În viitor doresc să îmi continui studiile în domeniul ceramicii artistice și să îmi dezvolt cunoștințele în artele focului”- a transmis Enikő.

După o pauză generată de contextul pandemiei de Covid-19, Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna și-a reluat activitatea, la finele lunii iulie,  continuând programele începute, dar și lansând unele noi, respectând măsurile de protecție împotriva COVID-19.

Managerul Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice, Szabó Jenő, a declarat luni, pentru „Mesagerul de Covasna”, că unul dintre proiectele care se va derula în această perioadă este cel intitulat „Triunghiul succesului: copii, părinți, terapeuți, împreună!”

 Proiectul este finanţat de MOL România și Fundaţia pentru Comunitate prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor“, iar grupul țintă este format din 48 de copii, cu vârsta între 3 și 18 ani,  activitățile fiind organizate pe parcursul a 12 săptămâni și constând în sesiuni de terapie cu unde sonore în mediul acvatic.

Un alt proiect derulat în această perioadă vizează un program de (re)echilibrare în 3 pași (Conștientizare, Acțiune, Schimbare) dedicat adulților ce vor să-și regăsească starea de bine în plan personal și profesional, a declarat Szabó Jenő.

Prețul pentru participarea la sesiunile dedicate adulților este de 150 de lei de persoană,  o parte din încasările obținute prin derularea acestui program urmând a fi utilizate pentru a oferi ședințe gratuite de terapie multisenzorială copiilor cu deficiențe și nevoi speciale, a precizat Szabó Jenő.

De altfel, Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna este deja cunoscut pentru numeroasele sale activități, derulate sub umbrela Dr. Peștișor, prin care și-a propus să vină în sprijinul a cât mai mulți copii cu deficiențe.

Și cursurile de scufundări vor fi reluate, însă, pe baza unei înscrieri prealabile, respectiv a programărilor. Pentru acest sezon, reprezentanții Centrului pregătesc și alte activități, despre care vom relata la momentul potrivit.

Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică.

El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde a înființat, apoi „o școală subacvatică” destinată copiilor surdo-muți, care prin audiții subacvatice reușeau să deslușească și să articuleze cuvinte. Tot acolo, a deschis Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna, unde se derulează, an de an, activități variate, în organizarea cărora întreaga familie Szabó se dedică, trup și suflet. Soția lui Szabó Jenő îl ajută în permanență în derularea și în dezvoltarea proiectelor. Copiii dumnealor – Kolos, Enikő și micuța Zsofi, sunt implicați și ei, spre frumosul mers al lucrurilor, și, prin contribuția fiecărui membru al familiei, fiecare sezon de la Dalnic este îmbogățit. Căutarea de comori, șahul și audițiile muzicale subacvatice, amenajarea unui bar subacvatic, organizarea de nunți subacvatice sunt doar câteva dintre activitățile propuse, de-a lungul timpului, de către reprezentanții Centrului.

Ana Ciorici COSTACHE

Sursa foto: Szabó Enikő Réka

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail