Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în colaborare cu Universitatea de Stat Moldova, Arhivele Naţionale din Republica Moldova, Asociaţia Istoricilor din Moldova, vă invită în data de 1 decembrie 2011, ora 12,00, la vernisajul expoziţiei tematice itinerante cu genericul: BASARABIA ŞI MAREA UNIRE.

Expoziţia va fi organizată la sediul din Miercurea Ciuc, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior, din str. Petöfi Sándor, nr. 23 şi va putea fi vizitată până în data de 30 decembrie 2011.

Expoziţia doreşte să aducă în atenţia publicului, prin intermediul unor valoroase documente, evenimentele şi personalităţile care au dus la finalizarea acestui act istoric, care a desăvârşit dezideratul locuitorilor dintre graniţele vechii Dacii.

Documentele care vor fi prezentate în cadrul expoziţiei aduc în prim plan unirea Basarabiei cu România, care a avut loc la 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi a fost în fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită de Rusia în 1812. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

La vernisaj sunt invitate personalităţi importante ale vieţii culturale din Republica Modova şi România.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi muzeograful de la Miercurea Ciuc, Florina Bănică, la numărul de telefon 0266317726, la mail [email protected] sau vizitaţi site-ul muzeului: www.mncr.ro.

Cristina Felea,

Muzeograf PR, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail