La Galeria de Artă “Gyarfas Jeno” din Sfântu Gheorghe are loc, în aceste zile, o expoziţie inedită a sculptorului Kovacs Geza.
Acesta prezintă publicului o colecţie de 40 de obiecte metalice de artă, exponatele fiind făurite cu ajutorul aparatului de sudură şi al forjei. Recurgând la tehnicile specifice metalului, artistul asamblează fragmente de tablă, de sârmă şi alte materiale metalice, prin lipitură, urmărind să transforme un obiect industrial de o funcţionalitate precisă, în operă de artă.
Astfel, lucrările sculptorului prezintă o altă lume, una tridimensională, în contrast cu cea a destinaţiei inţiale a materialelor folosite. „Întreg demersul artistic de care m-am folosit în realizarea lucrărilor pe care doresc să le prezint publicului, semnifică pentru mine o reală compoziţie între conţinut real şi imaginaţie, prin toate formele de exprimare. Lucările expuse sunt tridimensionale. Pentru această expoziţie am selectat cele mai expresive 40 de lucrări, din 120 pe care le mai deţin. Exponatele exprimă gândurile şi sentimentele mele; sunt aşa-zise relatări ale unei vieţi raportate la trecut, îmbrăcate atât de fascinant în forme artistice”, ne-a declarat Kovacs Geza.
Deschiderea expoziţiei are loc mâine, la ora 18.00, aceasta putând fi vizitată până pe 15 ianuarie 2012. Vernisajul la care comunitatea covăsneană este invitată cuprinde doar o parte dintre piesele artistului. Tainele lucrărilor vor fi descifrate de către doi istorici de artă – Magyarosi Imola şi Santha Imre Geza. Expoziţia se bucură de sprijinul financiar oferit de Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna şi Muzeul Naţional Secuiesc. Nouă, vizitatorilor, nu ne rămâne decât să trecem pragul Galeriei de Artă „Gyarfas Jeno” din Sfântu Gheorghe.
♦♦♦
Artistul Kovács Géza s-a născut la Tg. Mureş, în data de 2 aprilie 1958. Studiile şi le-a terminat la Târgu Mureş şi Cluj Napoca. Este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Kovács Géza a avut 105 de expoziţii personale în Austria, Bulgaria, Elveţia, Ungaria, România şi Slovacia. În ţară s-au orgnizat 56 de expoziţii personale, în cele mai importante centre culturale cum ar fi Bucureşti, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Satu Mare, Sf. Gheorghe, Tg. Mureş şi Tulcea.
Valoarea şi originalitatea creaţiei sale au fost recunoscute şi apreciate. De asemenea, lucrările lui Kovács Géza au fost expuse în peste 305 expoziţii colective, naţionale şi internaţionale în 17 ţări ale lumii, cum ar fi Anglia, Belgia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, China, Republica Moldova, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Ungaria. Conform site-ului personal www.kovacsgeza.eu, 23 dintre lucrările lui au fost premiate şi sunt încluse în apoximativ 150 de cataloage. Sculptorul Kovács Géza deţine 23 de premii obţinute în Grecia, Franţa, Spania, România şi Ungaria. În anul 2004 a fost nominalizat pentru Premiul Uniunii artiştilor Plastici din România, secţia Sculptură, iar în anul 2007 artistul a primit ,,Medalia Pro Cultura Hungarica” care i-a fost oferită la Budapesta de Ministerul Învăţământului şi Culturii din ţara vecină. În timpul carierei sale a realizat peste 300 de lucrări de sculptură mică. Pe parcursul anilor au apărut peste 130 de articole şi recenzii despre activitatea artistică a plasticianului Kovács Géza, scrise de către cei mai importanţi critici de artă de specialitate. Lucrările sale au fost achiziţionate atât de muzee din România cât şi din străinătate.
Anna-Maria Chiţu