Finele anului aduce de fiecare dată o seamă de evenimente ce atrag atenţia publicului larg. Lăsând la o partre febra cumpărăturilor pentru Sărbătorile de Iarnă ce se apropie în pas alert, observăm că apar tot felul de manifestări culturale: concerte de colinde, lansări de albume muzicale, vernisaje, festivaluri de teatru, film, operă, balet etc. aşa după cum am informat pe larg cititorii noştri în ultima perioadă.

    Ei bine, în această suită de evenimente artistice oferite iubitorilor de frumos din central Transilvaniei se înscrie şi o Expoziţie  mai aparte deschisă în aceste zile (până pe 15 decembrie 2014) organizată de Centrul Cultural German  la sediul său din Braşov, strada Lungă nr. 31.

    Cum în perioada anterioară au fost o sumedenie de acţiuni oficiale şi alte evenimente festive dedicate Zilei Naţionale a României, abia acum am găsit răgazul să ne oprim asupra acestui fapt artistic original.

Rezultatatele  unui workshop” izbutit

        Detalii am aflat de la  d-na Roxana Florescu, directoarea Centrului Cultural German, instituţie cu care ziarul nostru are  de ceva vreme o colaborare strânsă şi rodnică. Cu puţine zile în urmă a avut loc vernisajul Expoziţiei „Portrete ale minorității germane”, rezultat al unui „workshop” (grup de lucru- n.r.)   ce a avut loc  în două localităţi din judeţul Braşov: Bărcuţ/Bekokten și Seliștat/Seligstadt. Tabăra s-a finalizat cu o suită de fotografii ale puținilor sași transilvăneni care încă  nu au…emigrat, trăind  în acest pitoresc  spaţiu românesc în bună înţelegere cu populaţia majoritară.

      S-a ales în final un set reprezentativ de imagini prezente în expoziţie, ce înfăţişează personaje anonime, oameni simpli ai locului, care au devenit peste noapte „eroi”, unii chiar… fotogenici. Ei au  constituit  subiecte de inspiraţie a zece tineri artişti  cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, care “i-au tras în chip”, cum se spune în popor pe localnici.

    Partea cea mai interesantă a acestui insolit atelier de creaţie o repezintă în viziunea semnatarului acestui articol,  faptul că fotografiile  sunt însoțite de…interviuri, care spun scurte relatări  despre cei din portrete, uneori despre trecut, alteori despre prezent, dar și despre viitor. Fotografiile au  un mod de abordare  oarecum în stil  documentar, însă poate fi identificată și o tentă  artistică.

Au fost utilizate aparate de fotografiat retro

   Am mai aflat  că în cadrul seminarului s-au utilizat aparate foto vechi,  a căror dată de fabricație coboară către anii `50 !? Fireşte, negativele au fost developate manual.  Ca atare, participanții au învățat să lucreze cu aparate de mărit și substanțe chimice în laboratorul special amenajat.

. .

   Numai că asemenea mod de lucru  ca pe vremuri presupune un tempo  mai lent  față de rapiditatea obținerii fotografiilor  digitale, conducând  la un contact  nemijlocit cu  arta şi tehnica  fotografiei adevărate, element apreciat de tinerii participanţi. Urme ale acestui proces mai elaborat de creaţie se observă și în poze, majoritatea dintre ele părând  mai vechi decât sunt.

      Autorii  lucrărilor se numesc Gheorghe Boboc, Camelia Chidesa, Peter Kisfaludi, Denisa Sumedrea, Teodora Popovici, Ioana Tatarciuc, Corina Stanese, Matei Tulban, Antonia Frentel, Annik Trauzettel, coordonatorul “workshop”-ului fiind Alexander Nutz, manager cultural al Bisericii Evanghelice  Făgăraş.

O interesantă paralelă

    Expoziţia la care ne referim rămâne, aşadar, deschisă până la jumătata acestei luni la Centrul Cultural German din Brașov  constituind la urma urmei o interesantă paralelă între două stări de fapt: pe de-o arte,  parfumul arhaic al pozelor analoge  care treptat intră în istorie, iar pe de alta destinul  minorităţii germane din ţara noastră ce se tot micşorează, devenind, de asemenea, istorie! O minoritate  care deocamdată  nu a căzut  în uitare, rămânând o pată de culoare şi tradiţie vie pe acest binecuvântat pământ românesc.

   Expoziţia consituie o interesantă acţiune culturală, pentru care participanţii şi organizatorii merită felicitările noastre!

                                                                                                       Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail