Cu ocazia sărbătoririi Zilei Turismului, Centrul de Cultură Arcuş și societatea Turism Covasna S.A.  organizează astăzi, 27 septembrie,  două evenimente: o expoziție de pictură și un concert cameral.  

Astfel, la ora 17.30,  în Sala de evenimente a Hotelului Cerbul din orașul Covasna are loc verisajul expoziției artiștilor  plastici participanți: Teodora Coltofean, Elena Bonțan și Georgeta Calcan.

Organizatorii anunță că de la ora 19.00  are loc un concert cameral extraordinar susținut de  prestigiosul cvartet Tiberius: Molnár Tibor – vioară I, Lokodi Károly – vioară II, Molnár József – violă, Zágoni Előd – violoncel, care au în program Joseph Haydn: Concertul de coarde în Si-bemol, op. 33.

La ambele activități intrarea este liberă.

27 septembrie – Ziua mondială a turismului (ONU)

Potrivit Agerpres, Ziua mondială a turismului 2024 este sărbătorită sub sloganul „Turism şi Pace”. Căutarea păcii este un efort continuu, iar progresul prin turism este mai relevant decât oricând, transmite agenţia UN Tourism.

Capitala Georgiei, Tbilisi, găzduieşte pentru prima dată Ziua mondială a turismului, un eveniment anual organizat sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Turismului din cadrul Naţiunilor Unite, au transmis autorităţile georgiene. Oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai industriei turismului din întreaga lume participă la evenimentele organizate şi vor discuta despre tendinţele turistice globale şi rolul păcii în stimularea dezvoltării industriei.

Găzduirea evenimentului la Tbilisi înseamnă „promovarea poziţiei în arena turismului internaţional”, a punctat Ministerul Economiei din Georgia. Decizia de a acorda oraşului dreptul de găzduire a fost aprobată în 2023, în unanimitate de către 38 de membri ai Comisiei Europene din cadrul Organizaţiei Mondiale a Turismului (devenită între timp UN Tourism).

Turismul poate juca un rol vital pentru promovarea păcii şi înţelegerii între naţiuni şi culturi şi în sprijinirea proceselor de reconciliere. Mai mult, turismul este legat de elementele de bază ale păcii, cum ar fi justiţia socială, drepturile omului, echitate în economie, dezvoltare durabilă fundamentată, cu o capacitate de rezolvare a conflictului non-violentă. Cea mai mare forţă a turismului, pe lângă faptul că este o putere economică, stă în aducerea oamenilor împreună în circumstanţe necontractuale – evidenţiază un document publicat de oficialii georgieni pe pagina de promovare a evenimentului – https://www.unwto.org/world-tourism-day-2024.

Turismul, ca instrument pentru pace, trebuie înţeles atât din perspectiva furnizorilor de servicii, cât şi din cea a consumatorilor, nu ca strategie izolată de pace, ci ca parte a transformării sociale către o cultură a păcii. Un turism sensibil la pace este conştient de forţele economice şi sociale şi, prin urmare, de responsabilitatea socială.

Mai mult, turismul oferă un teren fertil pentru inovare şi antreprenoriat. Încurajând soluţii creative şi noi modele de afaceri, turismul poate stimula creşterea economică şi poate oferi oportunităţi unice pentru tinerele talente. Sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale în turism are ca rezultat dezvoltarea durabilă şi crearea de platforme pentru strategii inovatoare de consolidare a păcii, arată documentul citat.

”Turismul reuneşte oamenii”, a transmis secretarul general al ONU, Antonio Guterres cu ocazia acestei zile, în 2024. ”În această Zi mondială a turismului, reflectăm asupra conexiunii profunde dintre turism şi pace. Turismul durabil poate transforma comunităţile – creând locuri de muncă, încurajând incluziunea şi întărind economiile locale. Evaluând şi păstrând moştenirea culturală şi naturală, poate contribui la reducerea tensiunilor şi la stimularea coexistenţei paşnice. Turismul poate promova, de asemenea, interdependenţa economică între vecini, încurajând cooperarea şi dezvoltarea paşnică. În acelaşi timp, turismul lărgeşte orizonturile. Fiecare călător poate fi un ambasador, conectându-se, ghidat de respect, cu populaţiile locale, recunoscând diversitatea noastră şi umanitatea împărtăşită, precum şi valorile care ne unesc pe toţi. În această sărbătorire a turismului, să călătorim în mod responsabil, să construim punţi şi să promovăm respectul reciproc între culturi şi naţiuni. Împreună putem valorifica puterea turismului pentru a promova pacea şi prosperitatea pentru toţi.” este mesajul oficialului ONU, publicat pe https://www.unwto.org/.

Astfel, Ziua mondială a turismului 2024 îşi propune să exploreze intersecţia dintre turism şi consolidarea păcii, subliniind modul în care călătoriile, schimburile culturale şi practicile turistice durabile pot contribui la rezolvarea conflictelor, reconcilierea şi promovarea păcii la nivel mondial.

În agenda evenimentelor programate în Georgia, în seara zilei de 26 septembrie este programată o recepţie găzduită de prim-vicepremierul Georgiei la Palatul Ceremonial. Ziua de 27 septembrie începe cu o ceremonie de deschidere oficiată de primul ministru al Georgiei, Irakli Kobakhidze, ministrul turismului din Arabia Saudită, Ahmed Al Khateeb, şi secretarul general al UN Tourism, Zurab Pololikashvili. Discursul principal al zilei – „Journey to Harmony – Tourism as a Catalyst for Sustainable Peace and a Better Future” – este susţinut de ministrul turismului din Guatemala, Harris Whitbeck, acesta fiind urmat de discuţii ministeriale la nivel înalt. În timpul după-amiezii au loc: ceremonia oficială de prezentare a ghidului „Tourism Doing Business: Investing in Georgia”, întâlniri cu reprezentanţi din mediul privat, educaţie şi din alte domenii, precum şi predarea ştafetei World Tourism Day 2025 către Malaysia. Pe 28 septembrie, are loc o vizită tehnică şi prezentarea programului social, la Château Mukhrani, potrivit sursei citate.

Maria Crețu-Graur

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail