O expoziţie cuprinzând portretele a 40 de tineri instituţionalizaţi din judeţele Covasna şi Harghita, care au participat timp de două luni de zile la un proiect ce a avut ca scop îmbunătăţirea percepţiei de sine şi relaţionării cu societatea, a fost deschisă la Sfântu Gheorghe.
Coordonatoarea proiectului intitulat „Ecoul din colţ”, Olah Katalin a declarat că acesta a vizat implicarea tinerilor în diverse activităţi şi evenimente culturale, cum ar fi ateliere de autocunoaştere, expoziţii de artă fotografică, spectacole de teatru şi realizarea unui film documentar, şi a relevant nevoia lor de a fi încurajaţi şi sprijiniţi pentru a-şi depăşi condiţia, de a dobândi încredere în ei şi de a-şi găsi drumul în viaţă.
„Proiectul a fost realizat de Teatrul Independent Osono din Sfântu Gheorghe, care a mai lucrat cu tineri instituţionalizaţi, şi presupune o intervenţie culturală care să aibă şi un efect social (…) Copiii instituţionalizaţi (…) nu au acces la foarte multe lucruri (…), sunt crescuţi într-un sistem în care regulile sunt foarte stricte, fiecare tânăr are o situaţie specială (…) Noi credem că prin acest proiect, care a presupus, printre altele, participarea la workshopuri de educaţie teatrală, axate pe autocunoaştere şi dezvoltarea personalităţii, comunicare, dezvoltarea creativităţii şi atenţiei, tinerii au ajuns mult mai conştienţi de sentimentele şi abilităţile lor (…) În calitate de coordonator al proiectului, eu consider că este foarte important ca instituţiile de stat, guvernamentale să colaboreze serios şi în mod realist cu organizaţiile civile care doresc, chiar doresc, să contribuie la munca lor (…), să înţeleagă rolul societăţii civile ca partener în proiecte ce au scopuri comune”, a declarat Olah Katalin.
Portretele tinerilor, expuse la Cafeneaua Szimpla din Sfântu Gheorghe, sunt însoţite de citate alese de ei, relevante pentru modul în care îşi percep trecutul, prezentul şi viitorul.
„Pentru noi, Teatrul Osono, dincolo de proiectele artistice, sunt foarte importante proiectele sociale (…) În acest proiect am descoperit destine foarte încărcate, tineri care au acumulat multă durere şi multă suferinţă şi noi credem că teatrul şi jocurile teatrale i-au ajutat. Sunt tineri valoroşi, dar cineva trebuie să lucreze cu ei să le arate acest lucru. Şi eu cred că cel mai important lucru a fost să îi convingem că sunt oameni valoroşi, să îşi descopere fiecare propria valoare (…) Sunt tineri care au fost alungaţi de acasă, au fost abandonaţi de părinţi şi noi, cumva, trebuie să îi ajutăm să-şi depăşească traumele (…) Societatea, în general, nu prea ştie multe lucruri despre problemele cu care se confruntă aceşti tineri şi noi am vrut să arătăm că aceşti oameni există între noi şi să începem să ne cunoaştem. Şi cred, de asemenea, că este important să transmitem către ei ceva pozitiv: că, dincolo de toate necazurile şi toate durerile, viaţa este frumoasă”, a declarat managerul Teatrului Independent Osono, Fazakas Misi.
Expoziţia va fi deschisă la Sfântu Gheorghe până pe 10 decembrie, după care va fi itinerată la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita.
Proiectul a fost realizat realizat în parteneriat cu Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna şi Harghita şi a fost co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES