Coşuleţe, coafuri şi obiecte vestimentare şi nu numai, decorate cu frunze; fructe şi legume sculptate, dulceaţă, murături şi bunătăţi specifice acestui sezon, toate acestea au fost pregătite şi prezentate ieri de elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, în cadrul ediţiei a doua a expoziţiei – concurs „Decoraţiuni de toamnă”.

 

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe a organizat ieri, în sala de festivităţi a instituţiei, expoziţia – concurs, intitulată „Decoraţiuni de toamnă”, ediţia a doua. Pentru acest eveniment, cadrele didactice şi elevii s-au pregătit cu zile în urmă. Fiecare clasă de liceu, dar şi tinerii din internat şi-au ales reprezentanţii. Aceştia, coordonaţi de cadrele didactice – diriginţi, profesori, pedagogi – au creat fel şi fel de ornamente, au preparat bunătăţi şi diverse produse şi accesorii cu care să aducă pe mesele lor, un colţ de toamnă. „Este prima activitate din acest an şcolar, care antrenează toate clasele şcolii (…). Anul trecut a fost prima ediţie şi nu ştiam dacă vom continua sau nu, dacă va fi pe placul elevilor, şi iată că a fost, iar ediţia a doua chiar s-a dovedit a fi o reuşită (…) Scopul evenimentului este acela de a aduna elevii într-o acţiune comună, şi în acelaşi timp, evenimentul are şi un scop educativ, de a cultiva gustul pentru frumos (…) Este necesar ca, din timp în timp, să îi scoatem pe elevi din rutina aceasta zilnică şi să îi antrenăm în diverse activităţi de acest gen (…)”, a declarat, ieri, directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, doamna prof. Rodica Pârvan.

La această ediţie, un loc important printre decoraţiunile prezentate l-au avut obiectele realizate prin carving (sculptură în fructe şi legume): „(…) Fiecare clasă, în frunte cu dirigintele, a hotărât cam ce ar putea să aşeze pe masă, astfel încât să aibă nu numai decoraţiuni de toamnă, dar şi tenta aceasta pe care o dă anotimpul bogăţiei (…) De data aceasta, la  ediţia a doua a evenimentului, am hotărât să aducem o noutate pe care echipa care a fost în Republica Moldova, la Chişinău la şcoala parteneră – Liceul Profesional nr. 1- s-a hotărât să o implementeze în şcoală (…) Este vorba despre această artă a carvingului, adică sculptură în legume şi fructe (…) Există patru clase care au implementat carvingul şi acestea sunt de alimentaţie publică, fiindcă, de ce să nu recunoaştem, sculptura în legume şi fructe se apropie foarte mult de gastronomi, dar o pot face cu succes şi cei care organizează evenimente, dar şi ospătarii, întrucât şi ei, la mesele festive, trebuie să ştie să aranjeze masa şi de ce nu, cu această sculptură în legume şi fructe”, a explicat doamna prof. de alimentație publică și turism, ing. Carmen Tordai.

 

Recent, realizând un proiect ce a avut ca temă „carvingul”, elevi ai Liceului „Constantin Brâncuși”, împreună cu profesorul coordonator, au participat la „Concursul Ideilor”, organizat la Sfântu Gheorghe de Asociația Junior Business Club, împreună cu Asociaţia „KOVAKÖ” Asociaţia „Hárit”, Asociaţia de Tineret „Ecou” şi Centrul de Informare Europe Direct Sfântu Gheorghe, cu sprijinul conducerii Liceului Tehnologic Administrativ Economic Berde Áron, sponsor fiind Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJST) Covasna. Concursul a presupus planificarea de către elevi a unor evenimente sau programe pe care ei le-ar organiza în municipiu. Proiectul prezentat de echipa Liceului „Constantin Brâncuși” a vizat prezentarea produselor tradiționale, prin carving (sculptură în fructe și legume) și organizarea unui curs de carving.  Ideea prezentată de elevi a fost apreciată de juriu, care a oferit echipei premiul special. Mai mult, reprezentanți ai asociațiilor implicate în organizarea și desfășurarea acestui concurs și-au arătat deschiderea de a susține proiectul tinerilor.

 La expoziţia „Decoraţiuni de toamnă”, au participat şi reprezentanţi ai Asociaţiei Junior Business Club şi ai Centrului de Informare Europe Direct.

Cerc de carving

Conducerea instituţiei şi cadrele didactice intenţionează să fructifice şi mai mult carvingul. În perioada următoare, va porni un cerc unde elevii vor putea desluşi tainele acestei arte: „Activitatea aceasta de carving e o activitate nouă cu care noi am făcut cunoştinţă atunci când ne-am deplasat la Chişinău anul trecut, şi mai ales anul acesta. Am primit în dar o trusă de sculptat în legume şi fructe, pe care apoi o vom multiplica, în aşa fel încât să pornim un cerc (…). Ne dorim ca acest cerc să aibă succes şi să recrutăm elevi care ne pot reprezenta. În acelaşi timp, pentru Gala Tinerilor, noi am aplicat deja cu un proiect tot pe tema carvingului (…) ”, a mai spus doamna director Rodica Pârvan.

Cercul de carving este programat să înceapă pe parcursul lunii noiembrie.

„Marele câştig al acestui eveniment- expoziţia de toamnă – este că am descoperit copii care au răbdare şi talent. Pe aceşti elevi pe care i-am identificat cu ocazia acestei pregătiri pentru expoziţia cu decoraţiuni de toamnă îi vom introduce în cercul de carving şi am dori să facem cu ei performanţă”, a spus şi doamna prof. de alimentație publică și turism, ing. Carmen Tordai.

Conducerea instituţiei doreşte ca, la „Zilele Şcolii”, să îl invite pe domnul Valerian Ciocan, specialist în carving, din Republica Moldova.

Un eveniment reuşit

„Eu cred că a fost o acţiune reuşită şi ne gândim că va continua şi aşteptăm ediţia a III-a”, a declarat doamna director Rodica Pârvan, la finalul ediţiei a II-a a expoziţiei – concurs „Decoraţiuni de toamnă”.

Juriul (format din cadre didactice ale Liceului) a premiat elevii, principalele criterii de punctare fiind: originalitatea, prezentarea, calitatea produselor.

Premiul de originalitate a fost obţinut de clasa a X-a C, premiul I, de clasa a XI-a F, premiul al II-lea, de clasa a XI- a A, premiul al III – lea, de elevii din internatul şcolii. Clasa a X-a A a primit menţiunea I, clasa a XI-a – profesională,  a obţinut menţiunea a II-a, iar clasa a IX-a A, menţiunea a III-a, toate celelalte clase primind diplome de participare.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail