O expoziţie având ca temă „Cultura tradiţională a românilor din Zăbala” a fost vernisată marţi la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Expoziţia, realizată în colaborare cu Muzeul etnografic ceangăiesc din Zăbala şi Catedra de Etnografie şi Antropologie Maghiară a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, sub coordonarea profesorului universitar Pozsony Ferenc, reuneşte diverse obiecte aparţinând membrilor comunităţii româneşti din Zăbala, de la mobilier, icoane şi costume populare, până la fotografii şi simboluri legate de obiceiurile şi tradiţiile acestora. Expoziţia pune accent pe păstorit, îndeletnicirea tradiţională a românilor din această zonă.

Prof. univ. Pozsony Ferenc a declarat că expoziţia reprezintă un omagiu adus culturii românilor din satul său natal, Zăbala, şi vine în completarea cercetărilor etnografice pe care le-a realizat timp de 20 de ani în această zonă.

Directorul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Vargha Mihaly, a declarat, la rândul său, că această expoziţie reprezintă un exerciţiu de convieţuire interetnică şi nu întâmplător este găzduită în „Sala toleranţei”, denumită astfel în urmă cu o sută de ani tocmai pentru a sluji înţelegerii dintre etnii şi confesiuni.

„Nu este o simplă coincidenţă (…) Credem că expoziţia de astăzi slujeşte acestui ţel”, a spus Vargha Mihaly.

La vernisaj au fost prezenţi, printre alţi invitaţi, protopopul ortodox de Covasna Ioan Bercu, dr. Virgil Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, dr. Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie din Braşov şi membri ai familiei Condrea din Zăbala care au pus la dispoziţie o parte dintre exponate.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail