O expoziţie inedită având ca temă istoria tutunului şi a fumatului a fost deschisă la Casa cu Arcade din Sfântu Gheorghe, în cadrul acesteia putând fi văzute, printre altele, o valoroasă colecţie de pipe aparţinând Muzeului Naţional Secuiesc din localitate.

„Expoziţia Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe le propune vizitatorilor o scurtă incursiune în istoria tutunului şi a fumatului. O istorie care în Transilvania începe în secolul XVII, Secuimea devenind în veacul următor un punct important pe hartă prin cel mai faimos soi de tutun din Ardeal, cel cultivat în Simeria, iar mai târziu prin Fabrica de Tutun din Sfântu Gheorghe – cu o poveste spectaculoasă, care începe în 1897 şi se încheie în 2011, când îşi închide definitiv porţile”, se arată într-un comunicat de presă, remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, printre obiectele expuse se numără lulelele contelui Miko Imre, portţigaretul scriitorului şi arhitectului Kos Karoly, precum şi mărcile ţigaretelor produse de Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe.

„Fumatul are o istorie culturală imensă, iar expoziţia din Sfântu Gheorghe reface câteva din legendarele sale momente, prin prezentarea salonului de fumat romantic, a faimoasei colecţii de pipe a Muzeului Naţional Secuiesc şi a numeroase obiecte din colecţii publice şi particulare (…) Aşadar, expoziţia Balada Fumului de Ţigară îşi aşteaptă vizitatorii la o confruntare cu un fenomen social şi cultural complex şi plin de contradicţii, care de-a lungul secolelor a umplut vistieriile statelor şi a provocat, deopotrivă, euforie şi furie. O expoziţie în care o să mai descoperiţi narghileaua orientală, lulelele contelui Miko Imre şi ale revoluţionarilor paşoptişti, portţigaretul scriitorului Kos Karoly, iar mărcile de ţigarete produse în Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe or să răscolească amintirile fumătorilor”, precizează organizatorii.

Expoziţia aduce în atenţia publicului şi alte teme importante, cum ar fi cultivarea tutunului şi consecinţele fumatului asupra sănătăţii.

Expoziţia va fi deschisă până în 15 ianuarie 2022 şi poate fi vizitată zilnic, de luni până miercuri între orele 9,00-16,00, joi între 9,00-19,00, iar sâmbăta şi duminica între 10,00-14,00.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail