Experţi internaţionali reuniţi în aceste zile la Viena pentru Congresul mondial dedicat maladiilor cu transmitere sexuală /MST/ şi SIDA au avertizat asupra unei rezistenţe sporite la antibioticele utilizate pentru tratarea anumitor MST, transmite AFP.
„Una dintre problemele actuale în ceea ce priveşte bolile cu transmitere sexuală o reprezintă rezistenţa la antibioticele care sunt prima alegere a terapeuţilor, mai exact cefalosporinele”, a explicat pentru agenţia franceză de presă austriaca Angelika Stary, preşedintele congresului.
„Am observat, după cum s-a întâmplat anterior şi în cazul altor antibiotice, o rezistenţă sporită la cefalosporine, mai ales în regiunea asiatică, dar care se dezvoltă rapid şi pe celelalte continente”, a adăugat ea.
Cei circa 1.500 de participanţi la congres au abordat, printre altele, această problemă. „Istoria ne arată că, după o anumită perioadă de timp de tratare a gonococilor cu antibiotice, se formează rezistenţa. Aşa s-a întâmplat cu penicilina, de exemplu”, a mai semnalat preşedinta congresului.
„Noi sperăm că, într-un viitor apropiat, vom avea noi antibiotice, care să aibă o rată de vindecare de 100%. Nu există încă noi antibiotice la orizont”, a nuanţat ea. În context, specialiştii au tras un semnal de alarmă cu privire la creşterea, la scară mondială, a infectărilor cu MST în ultimii ani, o creştere greu cifrabilă pentru că declararea acestora nu este o obligaţie a tuturor ţărilor.
Pe de altă parte, o infectare cu virusul imunodeficienţei umane /HIV/ nu mai este percepută drept o ameninţare. „Această temere redusă a dus la o scădere a măsurilor de protective”, precum utilizarea unui prezervativ „în timpul unui raport sexual cu un partener necunoscut”, a remarcat Angelika Stary. Următorul Congres asupra MST şi SIDA va avea loc în 2015 la Brisbane /Australia/.
AGERPRES