…Iarna a revenit cu toată forţa în municipiul de sub Tâmpa la mijlocul sătămânii trecute în perioada 8 – 10 februarie 2017, exact când avea loc ediţia a VII-a a Concursului Naţional de Interpretare Vocală „Crai Nou” adresat liceenilor din clasele IX-XII.
Zăpada a căzut din abundenţă, iar nopţile au înregistrat din nou temperaturi minime foarte scăzute, menite parcă să-i sperie pe concurenţi. Numai că vremea potrivnică nu i-a împiedicat pe tinerii solişti să ajungă la concurs, unii venind de la sute de kilometri dornici să arate ce pot, parafrazând într-un fel balada Meşterului Manole…
Organizator şi gazdă ca de fiecare dată a fost prestigiosul Liceu Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea“ din Braşov, noul director fiind de câteva zile prof. Ioan Grămadă.
Participare numeroasă
Prestigiul competiţiei a crescut an de an, determinând un număr tot mai mare de elevi din diferite judeţe să trimită cereri de înscriere. La actuala ediţie au fost prezenţi 65 de concurenţi din Bucureşti ( fireşte, cei mai mulţi), ca şi din judeţele Alba, Argeş, Bistriţa, Braşov, Brăila, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş şi Prahova. A participat, de asemenea, o elevă ce studiază în străinătate, mai precis în Ungaria, inclusă în echipa judeţului Covasna, ceea ce înseamnă vorba cuiva, că întrecerea celor mai talentaţi elevi muzicieni care studiază canto clasic a căpătat acum alură…internaţională!
Deşi elevii şi cadrele didactice s-au aflat săptămâna trecută în vacanţă, tinerii artişti au dovedit maturitate şi responsabilitate, participând în număr mare la amintita competiţie din dorinţa de a-şi verifica potenţialul, de a testa nivelul de pregătire şcolară, ştiind că vor evolua în faţa unui juriu competent.
Elevii din judeţul Covasna nu au dezamăgit
Am urmărit cu interes la faţa locului ca şi în anii trecuţi evoluţia membrilor delegaţiei din judeţul nostru, un grup de elevi talentaţi şi destoinici de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sf. Gheorghe, coordonaţi de directoarea prof. Sebestyén Lázár Enikő, conducătoarea delegaţiei.
Comparativ cu Bucureştiul sau judeţele mari ale ţării (care au deplasat un număr mare de participanţi) din Covasna au fost prezenţi cinci elevi, anume debutanta Nagy Noémi din clasa a IX-a, Deák Abigél și Kerezsi Csanád Robert din clasa a X-a, respectiv Ambarus Beáta şi Bogyor Barbara din clasa a XII-a. De menţionat că Barbara se pregătește la Conservatorul din Debrecen şi a luat parte nu demult la un masterclass al spectacolului de muzică clasică ”Virtuózok” din Ungaria.
Ca la fiecare ediţie şi de această dată tinerii artişti din judeţul Covasna nu au dezamăgit, având o prezenţă onorantă. Ei au ocupat Locul III prin Nagy Noémi din clasa a IX-a, şi au obţinut o Menţiune (ca şi anul trecut) prin Kerezsi Csanád Robert din clasa a X-a.
Alături de maestrul Cristian Mihăilescu, distinsul nostru vechi prieten, am urmărit cu interes evoluţia tuturor concurenţilor, dar mai cu seamă a membrilor delegaţiei din judeţul Covasna.
Micul nostru judeţ a trimis mereu concurenţi harnici şi talentaţi. Mezina Nagy Noémi a participat acum pentru prima dată la o asemenea confruntare şi în pofida lipsei de experienţă, ca şi a emoţiilor inerente a ocupat locul III. Ea a interpretat cu mult aplomb aria “La tua virtù mi dice” de Johann Adolph Hasse şi lied-ul “Note de primăvară” de Mihail Jora.
Colegii ei din clasele mai mari au părut ceva mai relaxaţi, având deja un pic de experienţă şi atacând un repertoriu mai dificil. Deák Abigél a cântat din creaţia genialului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart şi lied-ul pe versurile lui George Călinescu, “Paşii” de Felicia Donceanu, iar Kerezsi Csanád Robert s-a prezentat în concurs cu o arie celebră din “Nunta lui Figaro” şi cântecul haiducesc al lui Tiberiu Brediceanu, “Cât e muntele de’nalt”. Ajunse în clasa a XII-a Ambarus Beata a interpretat şi ea o lucrare a lui Mozart şi una lui Richard Strauss, iar colega ei Bogyor Barbara s-a încumetat să abordeze lucrări din creaţia celebrului Giuseppe Verdi şi a compozitoarei, violonistei şi sopranei ieşence Mansi Barberis.
Soprana dr. Felicia Filip, preşedinta Juriului
Preşedintă a Juriului a fost şi de această dată dr. Felicia Filip, director al Operei Comice pentru Copii din București, cunoscută şi recunoscută pentru exigenţa şi impraţialitatea sa, fiind secondată de soprana Nicoleta Chirilă şi mezzosoprana Asineta Răducan, prim-soliste ale Operei Braşov, alături de prof. Magdalena Suciu, responsabila Catedrei de Canto a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”.
„De la o ediţie la alta concursul sporeşte. Atât în calitate, cât şi ca număr de participanţi. Am ajuns anul acesta la ediţia cu numărul şapte, o cifră dumnezeiască şi este un fapt minunat”, preciza la Festivitatea de Deschidere a manifestării soprana Felicia Filip.
Iar prof. Ioan Grămadă, noul director al unităţii de învăţământ organizatoare, a adăugat: „Să ştiţi că participanţii care confirmă la acest concurs, au rezultate bune şi la olimpiadele naţionale. O asemenea competiţie este utilă atât pentru elevi, ce au numai de câştigat de pe urma concurenţei, cât şi pentru noi, profesorii lor, confruntarea de anvergură naţională CRAI NOU arătându-ne la ce nivel de pregătire s-a ajuns”.
Mai trebuie adăugat faptul că Juriul a urmărit atent evoluţia fiecărui elev, analizând felul în care a respectat textul, apreciind valoarea interpretativă şi impresia pe care a lăsat-o asistenţei.
Opinie autorizată
Apropo de Juriu, trebuie spus că alcătuirea sa a rămas neschimbată de la o ediţie la alta. Ceea este un lucru bun, examinatoarele având posibilitatea să aprecieze în timp evoluţia tinerilor interpreţi, ne-a declarat reputatul regizor de operă, maestrul prof. univ. dr. Cristian Mihăilescu, prezent an de an ca observator la concurs pentru a descoperi şi încuraja noile talente.
“Dincolo de premii, cei mai buni dintre concurenţi vor mai câştiga şi sprijin în viitor, spunea domnia sa. De-a lungul concursului s-au lansat o serie de elevi, care ulterior au devenit studenţii, unii chiar studenţi de-ai mei la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Pe unii – cei mai buni, cei mai valoroşi – i-am promovat în spectacole la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti. Apropo, ştiaţi că România e singura ţară din lume care are o asemenea instituţie de artă???
Am urmărit şi la actuala ediţie evoluţia concurenţilor şi spre bucuria mea pot afirma că şcoala românească de canto nu duce lipsă de talente. Peste tot în lume când spui că eşti român, mai ales în domeniul artistic, este un titlu de nobleţe. Nu există vreo orchestră mare de pe Mapamond care să nu aibă sau să nu fi avut instrumentişti de-ai noştri. Nu există scenă celebră a lumii pe care să nu fi cântat artişti români. Aşa încât, iată, şi de la acest Concurs Naţional de Interpretare Vocală apar mereu talente, care vor asigura perpetuarea mişcării lirice româneşti”.
Puncte de vedere
„Participarea mea în premieră la Concursul Naţional de Interpretare Vocală «Crai Nou» de la Brașov a constituit un test valoric foarte important, aprecia eleva Nagy Noémi din clasa a IX-a de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sf. Gheorghe. A fost un examen greu ce a atestat nivelul meu de pregătire, dar şi al celorlalţi colegi. Noi, cei din judeţul Covasna, ne-am comparat cu alţi competitori şi am constatat că avem un nivel bun. Experienţa acumulată contează enorm”.
„Am venit a doua oară la concurs, ne-a declarat Kerezsi Csanád Robert din clasa a X-a, şi am reuşit iarăşi o mică performanţă. Anume, obţinerea unei noi Menţiuni. La anul poate o să mă clasez şi mai bine. Mi-a plăcut organizarea perfectă a concursului, ca şi faptul că am putut socializa cu colegi din alte licee ale ţării”.
Aprecieri pozitive a avut şi eleva Bogyor Barbara din clasa a XII-a, care se pregătește după cum spuneam în Ungaria.
Conform regulamentului elevii din clasele a IX-a şi a X-a au interpretat o arie preclasică, respectiv clasică, şi un lied românesc, iar concurenţii din clasa a XII-a au prezentat o arie de operă şi la alegere un lied românesc modern sau romantic.
Iată şi câteva precitări din partea iniţiatoarei manifestării, prof. Magdalena Suciu, responsabila Catedrei de Canto a Liceului Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov: “Evenimentul s-a adresat aşa după cum am mai spus tinerelor talente din domeniul artei interpretative, oferind liceenilor care studiază muzica vocală clasică posibilitatea exprimării artistice într-un cadru aparte. Concursul a fost structurat anul acesta într-o singură etapă şi a urmărit evoluția elevilor care studiază canto clasicla liceele de muzică. Acum, când am tras simbolic cortina, putem spune că s-au atins obiectivele urmărite.
Îi aşteptăm cu drag pe tinerii artişti şi la ediţiile viitoare, asigurându-i încă de pe acum că ne vom strădui ca păstrăm cât mai sus nivelul competiţiei.
Iar cotidianului «Mesagerul de Covasna», care s-a aflat alături de noi încă de la prima ediţie, îi mulţumim prin intermediul dv. pentru mediatizare”.
Horia C. Deliu