În cursul zilei de azi a avut loc, în municipiul Sfântu Gheorghe, un exerciţiu de alarmare publică în cazul producerii unui cutremur. În cadrul acestuia au fost implicate peste 150 de forţe şi mijloace ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Serviciului Crucea Roşie, Serviciul de Ajutor Maltez, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Sfântu Gheorghe, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sf. Gheorghe.
Exerciţiul a urmărit activitatea forţelor implicate în acţiunea de limitare a efectelor distructive ca urmare a producerii unui cutremur ipotetic în zona Vrancea cu efecte în municipiul Sfântu Gheorghe. Scenariul complex al exerciţiului a cuprins practic mai multe situaţii posibile a se produce în cazul unui cutremur.
În prima situaţie, în urma cutremurului a fost avariat Colegiul „Szekely Miko”, astfel s-a intervenit pentru evacuarea şi salvarea elevilor prinşi la etajele superioare cu ajutorul Autoscării mecanice si a pernei gonflabile, cărora ulterior li s-a acordat primul ajutor în Postul Medical Avansat.
Momentul următor a reprezentat un incendiu violent produs la sala de sport a colegiului, unde pompierii militari au intervenit cu două autospeciale cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului.
A doua situaţie s-a produs la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” unde clădirea a suferit daune minore, iar elevii au fost direcţionaţi pe terenul de sport al şcolii.
În ultima situaţie, ce s-a desfăşurat la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, au avut loc salvări de la înălţime efectuate de pompierii militari şi de către alpinişti utilitari din cadrul cercului Alpin Sport.
Ulterior, la parterul aceleiaşi clădiri, a izbucnit un incendiu care a fost lichidat de către un echipaj de pompieri cu apă şi spumă.
Prin desfăşurarea acestor exerciţii se doreşte perfecţionarea activităţilor ce trebuiesc întreprinse în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă, dar şi conştientizarea populaţiei asupra faptului că trebuie să cunoască modul de comportare în cazul producerii unor cutremure. Păstrarea calmului, adăpostirea sub o masă solidă, bancă, lângă un perete de rezistenţă, sau tocul uşii sunt acţiuni care vă pot salva viaţa. În cazul în care cutremurul v-a surprins în interiorul locuinţei, întrerupeţi curentul electric şi gazele, deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane. Dacă cutremurul v-a surprins în exterior, îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar, la o distanţă care să vă asigure spaţiul de siguranţă în cazul prăbuşirii acestora.
Forţele angrenate în organizarea şi desfăşurarea acestui exerciţiu au dat dovadă de profesionalism, fapt pentru care le mulţumim.
ISU Covasna
Plt. Tolvaj Marian-Marius