. . Un amplu exerciţiu tactic, coordonat de Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna şi Harghita, va avea loc săptămâna aceasta la graniţa dintre cele două judeţe, în zona Lacului Sfânta Ana, la finalul căruia vor fi făcute demonstraţii de căutare şi salvare cu ajutorul dronelor.

Comandantul ISU Covasna, col. Gyorgy Alfons a declarat ieri, pentru AGERPRES, că exerciţiul de joi se va desfăşura după cinci scenarii care vizează stingerea unui incendiu izbucnit în pădure, salvarea unor persoane rănite într-un accident rutier, a altor persoane aflate în pericol de înec pe lacul Sfânta Ana, salvarea unui grup de persoane rănite în urma exploziei accidentale a unor grenade defensive rămase din timpul conflictelor armate şi salvarea unor persoane rătăcite şi accidentate într-o zonă împădurită, greu accesibilă.

Gyorgy Alfons a menţionat că exerciţiul face parte din programul de pregătire şi verificare a unităţilor de intervenţie în caz de urgenţă, iar la acesta vor participa circa 200 de persoane, atât angajaţi ai ISU Covasna şi Harghita, cât şi pompieri voluntari, jandarmi, personal medical şi localnici din localităţile limitrofe. La exerciţiu va participa şi un elicopter de salvare al Inspectoratului General de Aviaţie.

În finalul exerciţiului, CSR România va prezenta o serie de noutăţi în tehnologia comunicaţiilor şi tehnicii de căutare şi salvare cu ajutorul dronelor.

Gyorgy Alfons a menţionat că dronele sunt foarte utile în diverse operaţiuni, deoarece pot transmite, spre exemplu, informaţii aeriene legate de amploarea unor incendii sau inundaţii, pot efectua misiuni de recunoaştere a unor trasee greu accesibile, de identificare a unor persoane dispărute în munţi şi chiar de livrare de alimente şi medicamente pentru persoane aflate în dificultate, până la sosirea salvatorilor.

„Aceste drone pot scurta timpul de căutare, ne pot transmite imagini în direct de la faţa locului sau pot fi dotate cu diverse echipamente. Spre exemplu, ar putea transporta pe cale aeriană cu colac de salvare pentru o persoană aflată în pericol de înec sau ar putea transporta alimente şi medicamente pentru persoane rătăcite într-o peşteră, ajutând astfel la supravieţuirea lor până la sosirea echipelor de salvare”, a mai spus Gyorgy Alfons. El a menţionat că ar fi excepţional dacă s-ar găsi fonduri pentru dotarea ISU Covasna cu o astfel de dronă al cărei cost se cifrează la câte mii de euro.

Drondele au apărut iniţial şi au fost dezvoltate în sfera militară, cu scopul de a înlocui oamenii în anumite misiuni riscante ce puteau fi desfăşurate în regim teleghidat sau automat, cum ar fi transmiterea de imagini în scop tactic ori identificarea şi reperarea unor obiective. În ultimii ani, dronele au început să fie folosite şi în sfera civilă, pentru monitorizare şi misiuni de salvare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail