Aşa cum am promis în ziarul nostru de miercuri, 30 septembrie a.c., atunci când am prezentat un amplu material privitor la începerea pe data de 1 octombrie a Stagiunii XXXVIII  a Filarmonicii braşovene, anunţam că nu mai departe de a doua zi,  adică vineri, 2 octombrie, de la ora 19,00 are  loc în aceeaşi sală „Patria” încă  un eveniment  muzical. Anume, Recitalul extraordinar  din cadrul Turneului internaţional  „Duelul viorilor” ce va aduce în faţa publicului  trei virtuozi: doi maeştri ai arcuşului, Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, respectiv pianistul, Horia Mihail, nume   care   s-a impus în ultimii ani în viaţa muzicală românească.

    

O manifestare artistică deosebită

 

   „Duelul viorilor”  este un proiect ce s-a bucurat de mare succes încă de la lansarea  în toamna lui 2011, şi care a confirmat pe parcurs. De fapt, nici nu putea să nu se putea altfel, întrucât reuneşte trei muzicieni români de calibru,violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, precum şi pianistul braşovean, Horia Mihail.

     Fireşte, alături de renumele lor şi repertoriul ales, la reuşita  competiţiei ce stă  mereu sub semnul fair-play-ului contribuie şi cele  două instrumente excepţionale:  o vioară „Stradivarius -«Pachoud »”, construită  în 1694 (pe care cântă Liviu Prunaru) şi o „Guarneri del Gesùs” supranumită  «Catedrala» făurită în anul 1730 ( aflată în custodia lui Gabriel Croitoru).

                                         Stradivarius „vs” Guarneri  sau…invers

 

     Dar să prezentăm pe scurt pentru cititori  câteva  date despre făurarii celebri ai celor două viori istorice,  care  au ajuns astăzi să valoreze  sume exorbitante, ce ajung la… milioane de euro.  

    Antonio Stradivari (16441737) a trăit la Cremona, făcând parte din tripleta faimoasă de lutieri italieni, alături de Guarneri şi Amati. În ce-l priveşte pe Stradivariu, trebuie spus că a fost foarte productiv, producând aproximativ 1.100 de instrumente cu coarde, majoritatea viori, dîndu-le felurite nume, din care 600 au  înfruntat  ani  şi  sunt  cunoscute până în ziua de azi. Din mâinile sale au ieşit în atelierul său din Cremona  şi viole, celli, ghitare. Intrumentele sale au devenit o investiție financiară foarte bună, în ultimii 30 de ani prețul instrumentelor crescând de peste 200 de ori, ajungând să coste între cinci şi şase milioane de euro. Ceea ce, altfel spus, înseamnă  de 500 de ori greutatea lor în aur!  Circulă felurite legende despre misterul fabricaţiei, făcându-se referiri  la lemn, lac etc, deşi ceea ce contează cu adevărat este lucrătura lor perfectă.

     Bartolomeo Giuseppe Guarneri  este  celălalt creator  ce participă prin instrumentul ce-i poartă numele în  „Duelul viorilor”. Şi   Guarneri provine dintr-o familie vestită  de lutieri din Cremona  secolului  al XVII-lea,  ale căror instrumente sunt comparabile cu cele produse de Stradivari și Amati. Câțiva dintre cei mai celebri violoniști, cum ar fi Niccolò Paganini, Jascha Heifetz și Yehudi Menuhin au preferat viorile Guarneri în locul celor Stradivarius. S-a măsurat că vioara „Stradivarius” este mai puternică între frecvențele 200 și 250 Hz, ca și la peste 1,6 kHz, în schimb „Guarneri del Gesùs”  are un sunet mai puternic  între 315 Hz și 1,25 kHz.

000

     Vioara „Stradivarius «Pachoud »”, construită în anul  1694  de celebrul lutier italian care îi poartă numele  i-a fost pusă la dispoziţie lui Liviu Prunaru de Orchestră „Royal Concertgebouw”  din Amsterdam, unde activează ca şi concert maestru.

     Vioara „Guarneri del Gesùs – Catedrala»”, datată 1731, este un instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu, fiindu-i oferită în urma unui concurs  violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află. Înainte de a fi reintrat în ciruitul artistic  amintita vioară  a fost reparata la Cluj de lutierul Pavel Onoaie, care a atestat că  valorosul instrument nu şi-a pierdut niciuna din calităţile iniţiale.

Violonistul Liviu Prunaru

     Liviu Prunaru, un artist de talie internaţională, s-a născut la Craiova în anul 1969. A crescut într-o atmosferă muzicală, grație mamei sale, altistă în Orchestra Filarmonică din Craiova. La vârsta de șase ani intră în școala de muzică din orașul natal, pentru ca la vârsta de 15 ani să plece la Bucureşti   pentru a-și continua  studiile. În cursul acestei perioade câștigă șapte concursuri naționale de interpretare și Premiul I la Concursul internațional „Kocian” din  fosta Cehoslovacie.

     I-a avut în ani următori profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Actualmente activează în calitate de concert-maestru în cadrul celebrei Orchestre „Royal Concertgebouw”  din Amsterdam , cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume.

 Violonistul Gabriel Croitoru

. .

   

    Prof. univ. dr. Gabriel Croitoru activează la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan »  Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante formaţii europene, printre care Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes  ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul Special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Pianistul Horia Mihail

    Al treilea artist care va „arbitra” duelul muzical din această seară este  pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, fiind unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. Horia Mihail a debutat la vârsta de 10 ani  în orașul său natal – Brașov – interpretând Concertul în Re major de J. Haydn. De atunci  a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. Absolvent al Colegiului „Andrei Șaguna” din Brașov, Horia Mihail a studiat pianul întâi la Brașov, cu prof. Stela Drăgulin, apoi în cadrul Academiei de Muzică de la București, cu prof. Constantin Ionescu-Vovu. După 14 ani de studii în România, pianistul a urmat cursurile Universității din Illinois, fiind discipol a lui  Ian Hobson, obținând în anul 1995 diplomele de absolvire și de masterat. În 1999, a primit și „Artist Diploma” de la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

     În prezent este solist concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. În calitate de președinte a Asociației Culturale „Accendo” desfășoară o intensă activitate managerială, organizând turnee „Romanian Piano Trio”, „Pianul Călător” și „Duelul Viorilor”

 

Programul recitalului

Liviu Prunaru şi Horia Mihail: Paganini – Cantabile;  Joachim  Raff  – Cavatina op. 85 nr.3; Antonio Bazzini – Calabrese op.34 nr.6; Henryk Wieniawski – Polonaise brillante în la major op. 21.

    Gabriel Croitoru şi Horia Mihail: P. I. Ceaikovski – Vals sentimental; F. Kreisler / Fr. Chopin- Mazurca în la minor op. Posthum; Aram  Haciaturian – Vals din Suita Masquerade; Isaac Albéniz – Tango în re major;  Pablo de Sarasate / Fr. Chopin – Nocturna op. 9 nr. 2.

   Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Liviu Prunaru: I. Frolov- Un divertimento, (Smoke gets into your eyes, Souvenir, Ragtime); Carlos Gardel – Volver; Angel Villoldo – El Choclo; Augusto Berto – La Payanca; G. Rodriguez – La Cumparsita.

Cine va fi câştigătorul?

    …Spectatorii prezenţi  vineri- seara de la ora 19,00 în sala „Patria” se vor bucura de o competiţie a sunetului şi armoniei, în care trei virtuozi vor face măsura talentului lor. Câştigător al confruntării este, ca de fiecare dată, publicul!

                                                                                                   Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail