lungul timpului este dacă omul, ca fiinţă, evoluează sau nu?

. . Şi în acest domeniu, ca de altfel şi în altele, există opinii diferite şi chiar contrare, dacă ne referim şi la susţinătorii teoriei creaţioniste.
Sursa de ştiri Descoperă.ro, sub titlul sugestiv „Evoluţia umană nu s-a oprit. Ce au descoperit cercetătorii”, ne informează că, deşi lumea ştiinţifică a acceptat ideea evoluţiei umane, supravieţuirea celor mai puternici şi selecţia naturală, încă nu se pot decide dacă oamenii mai pot evolua ca specie. Dar, bineînţeles, cercetările şi discuţiile continuă.
Astfel aflăm că un specialist de la Harvard, pe nume Jonathan Beauchamp, după ce a cercetat informaţiile despre 20.000 de persoane dintr-o generaţie din Statele Unite ale Americii, consideră că încă evoluăm, căci corpul uman se schimbă lent, dar constant. El a analizat în special rata de natalitate şi transmitere a genelor de la părinţi la copii.
După spusele acestui cercetător, „rezultatele furnizează probe referitoare la faptul că oamenii încă evoluează, dar mult mai lent, faţă de schimbările rapide ale generaţiilor trecute care au fost expuse factorilor culturali şi de mediu”. Se mai spune în studiu că oamenii contemporani sunt atât de evoluaţi încât pot controla mediul înconjurător rezolvând probleme precum bolile, lipsa locuinţei sau a hranei.
Cercetătorul amintit face referire şi la influenţa tehnicii asupra procesului evolutiv, arătând că „viaţa modernă se schimbă cu o rapiditate mult mai mare decât în trecut, iar oamenii se schimbă odată cu ea, devenind mult mai distraşi din cauza creşterii utilizării internetului pe mobil”, fapt ce poate fi constata foarte uşor în zilele noastre.
Mai aflăm că „majoritatea cercetătorilor, inclusiv Beauchamp, consideră că este o diferenţă între evoluţia culturală şi cea biologică” şi că, aşa cum spune definiţia: „evoluţia nu se opreşte decât în momentul în care o specie devine dispărută”.
În continuare este citată o declaraţie din trecut a biologului Sir David Attenborought (sursa: Science Alert) care se referă la aceleaşi supoziţii: „Cred că ne-am oprit din evoluţie. Din cauza selecţiei naturale, propusă de Darwin, ca mecanism principal al evoluţiei”.
Sursa citată mai precizează că biologul Sir David Attenborought a declarat că există evoluţie, dar din alte puncte de vedere: „Procesul de evoluţie este acum unul cultural. Oamenii acordă acum un interes puternic culturii, fizicii şi geneticii”.
În felul lor toţi cercetătorii par a avea dreptate, deşi unele lucruri sunt înşelătoare. Dacă este să vorbim despre evoluţia speciei umane doar cu referire la aspectul biologic, cultural şi tehnic, tindem să neglijăm o latură umană foarte importantă, componenta morală. Cât anume a evoluat omul din punct de vedere moral, al conştiinţei sale?! Privind la grozăviile care se întâmplă azi pe planeta noastră, am putea înţelege că omenirea „a involuat” din punct de vedere moral, adică a decăzut, căci oamenii se comportă mai rău decât animalele din junglă, ei ucigându-şi semenii din ură şi răzbunare sau din raţiuni ascunse ori chiar din plăcere, încât ai crede că „evoluăm în jos”, ceea ce n-ar mai însemna evoluţie. Totuşi şi aici ar fi de precizat faptul că doar o parte a omenirii se manifestă în acest fel, în timp ce cealaltă îşi continuă drumul evolutiv ascendent, căci de la bordei şi colibă la universităţi şi zgârîie-nori şi drumul spre stele este o cale a progresului extrem de rapidă pe măsură ce trece timpul.
Conform teoriei cosmologice a filozofului danez Martinus, evoluţia speciei umane continuă, căci omul de-abia se află în „zona de trecere” de la regnul animal spre regnul uman adevărat, aceasta însemnând însă o perioadă evolutivă de 2-3.000 de ani, o perioadă în care omul va suferi transformări profunde, nu doar din punct de vedere biologic, cultural sau tehnic, ci şi din punct de vedere moral. În acest sens am recomanda ca lectură cartea unui alt danez, chimist şi biolog, profesor la Universitatea din Copenhaga, Ole Therkelsen, a cărui lucrare „Martinus, Darwin şi designul inteligent” este tradusă în opt limbi.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail