Mâine, 31 octombrie (a.c.), debutează la Sfântu Gheorghe, cea de-a XXVI-a ediţie a manifestării intitulate „MIHAI VITEAZUL ŞI VISUL UNIRII”.

Evenimentul, organizat de Fundația „Mihai Viteazul”  din Sfântu Gheorghe este dedicat celor 416 ani de la intrarea domnitorului în Alba Iulia şi de la realizarea primei Uniri a Ţărilor Române, și a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție.

„Au trecut douăzeci și șase de ani de la prima omagiere a patronului nostru spiritual, s-au împlinit peste 400 de ani de la intrarea lui, la 1 noiembrie 1599, în cetatea Alba Iulia și ne – am bucurat de fiecare dată să  aducem în fata comunității noastre personalitatea  sa puternică, apărător al creștinătății, Unificator de Neam și Țară”, a declarat președinta Fundației ”Mihai Viteazul” , prof. ing. Maria Peligrad.

Ca și în anii anteriori, activitățile organizate prilejul acestui eveniment se vor derula pe parcursul a mai multe zile. Programul ediției actuale va debuta mâine, 31 octombrie, la Brețcu.

„Începem această ediție în comuna Brețcu, cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Viteazul, sâmbătă, 31 octombrie 2015, ora 9,30. După rugăciunea și binecuvântarea dată de preotul paroh Ioan Velimirovici va urma o evocare susținută de domnul profesor Vasile Stancu. Programul artistic adecvat momentului, cântece și poezii, va fi susținut de micuții școlari din ciclul primar al Școlii Gimnaziale <<Comenius>> din localitate, coordonați de doamnele învățătoare Maria Movileanu și Maria Moroianu. Apoi, membrii Fundației se vor deplasa la Poiana Sărată, unde vor aduce un prinos de recunoștință eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, vor vizita  muzeul etnografic al școlii din comună și  se vor îndrepta spre biserica cu hramul <<Sfinții Constantin și Elena>>, precum și la Mănăstirea <<Codreanu>>. Transportul în această deplasare va fi asigurat de firma <<Transbus – Codreanu>>. Mulțumim tuturor celor care s –au implicat în  realizarea acestui eveniment, a unei lecții de istorie ținută în afara clasei!”, a declarat președinta Fundației.

Potrivit acesteia, duminică, 1 noiembrie, după Sfânta Liturghie de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, la ora 11.45, în organizarea Fundației se va desfășura, la Grupul statuar “Mihai Viteazul” un ceremonial religios, urmat de o scurtă evocare a evenimentelor istorice, intitulată „Mihai Viteazul – primul unificator de Ţară şi de Neam”; un program artistic susţinut de preşcolari de la Grădiniţele „Pinnochio” și „Rază de soare”, elevi de la Şcoala Gimnazială „Ady Endre”,de Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și Grupul „Voievozii Munților” din Vâlcele, după care toţi cei prezenţi vor fi invitaţi să intre în „Hora Unirii”:

„Duminică, 1 noiembrie, la sfârșitul Sfintei Liturghii ne vom deplasa de la  Catedrala Ortodoxă spre Piața <<Mihai Viteazul>> pentru ca, împreună, la ora 11,45 << să ne întâlnim>> cu gloriosul nostru înaintaș. Să fim cât mai mulți, pentru a arăta că existăm, că ne preocupăm de trecutul neamului românesc, pentru viitorul său”, a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

 Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre”, concurs de istorie – literatură

Activităţile dedicate acestui eveniment continuă în 20 octombrie, când începând cu ora 12.00, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din municipiu se va desfăşura concursul de istorie – literatură intitulat „Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre”. Prof. ing. Maria Peligrad a menționat că această competiție este organizată în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Viteazul” și cu sprijinul inspectorului de specialitate prof. Victor Sibianu din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.

Prof. ing. Maria Peligrad a precizat că elevii de clasa a VIII-a şi din ciclul liceal de la şcolile din judeţ, secţia română şi maghiară, care doresc să participe la acest concurs se pot înscrie la profesorii de istorie sau prin email la [email protected][email protected].

***

Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe s-a înființat în septembrie 1990. De-a lungul celor 25 de ani de existență, a organizat numeroase acțiuni dedicate comunității covăsnene. „Sfatul Seniorilor”, Festivalul „Tinere Talente”;  Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la Români”, Festivalul coral „George Sbârcea” sunt câteva dintre acestea.

Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail