. . În cadrul activităţilor cuprinse anul acesta de „Olimpiadele Kaufland”,  la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” au avut loc acţiuni care au pus în valoare latura creativă şi calităţile interpretative literar-artistice ale elevilor noştri.

Venind în întâmpinarea festivităţilor dedicate Zilei Naţionale a României, colectivul de cadre didactice reprezentat prin Maria Stoica, profesor coordonator al programului artistic, Elena Suncă, Maria Ştefan, Rodica Dobriţoiu şi Traian Cotfas,  profesori coordonatori ai activităţii practice, împreună cu profesor Oana Păduraru, consilier educativ, în ziua de vineri 27 noiembrie 2015 a  avut loc la CNMV o activitate complexă cu titlul „Ţara-n prag de sărbătoare- Şezătoare literar-artistică” ce a reunit numeroşi elevi din clasele de gimnaziu şi de liceu. Timp de două ore, în cadrul neconvenţional asigurat de sala de mese a cantinei liceului s-au desfăşurat activităţile practice dedicate Zilei Naţionale, în corelaţie cu programul artistic susţinut de elevii şcolii.

Asistaţi de colegii lor din clasele de liceu, elevii de gimnaziu au prezentat programul artistic pregătit în cinstea Zilei Naţionale. S-au recitat poezii din creaţia lui George Coşbuc, Ciprian Porumbescu, Nichita Stănescu, Vasile Voiculescu, Ion Pillat şi Ionel Simota, împletind versul patriotic cu muzica inspirată de imnurile românilor. Recitalul a fost susţinut cu emoţie şi bucurie de elevii Dajbog Ioana, Cocoveică Dara, Opaiţ Alexia, Mihalca Izabella, Bucur Teodor, Buzea Simina şi Preda Diana din clasa aVII-a C, de Crăciun Luana, Sorescu Cristian, Grosan Daria, Coroiu Izabella, Dancs Andreea, Gherghel Alessandro, Coznean Victor din clasa a V-a A şi Frunză Maria Larisa din clasa a VIII-a B.  Aceştia au fost răsplătiţi cu aplauze călduroase  de către liceenii prezenţi la activitate.

Programul a continuat printr-un recital de muzică psaltică în interpretarea elevilor  Andriesei Sebastian din clasa a XI-a D şi Varga Andor Zozsef din clasa a XI-a C care au adaptat textul muzical al colindelor la exigenţele impuse de acest gen muzical. Prin melodiile prezentate şi prin tehnica desăvârşită folosită, cei doi interpreţi au oferit momente de mare frumuseţe, care au impresionat publicul prezent, făcându-l să rezoneze cu mesajul de sacralitate al muzicii liturgice.

Aşezaţi la mese, elevii din clasele a IX-a A,  a X-a B şi a XII-a B de la profilul real, împreună cu filologii din clasele a XI-a C şi a XII-a C,  şi-au dovedit îndemânarea practică figurând din hârtie colorată steagul românesc, harta ţării şi hora unirii, sub forma stilizată asigurată de folosirea tehnicii origami. Elevii din clasa a IX-a A au realizat un panou pe care au ilustrat drapelul României, folosind ingenios tehnica origami pentru transpunerea cromaticii, în timp ce colegii lor au realizat lucrări în format A4, pe care au redat imagini cu valoare de simbol, lucrate preponderent în culorile drapelului românesc.

În încheierea acestui program reuşit,  eleva Tătar Hilda din clasa a XI-a C a dat o notă solemnă întâlnirii, invitând toţi participanţii la intonarea Imnului Naţional.

„Fiecare an aduce cu sine momentele de mare sărbătoare ale Zilei Naţionale sărbătorite în data de 1 Decembrie. Întreaga suită a manifestaţiilor organizate cu ocazia acestei zile festive sunt pentru fiecare  prilej de mândrie şi de bucurie, dar şi de reflecţie asupra istoriei reîntregirii neamului românesc, care a presupus multă jertfă şi suferinţă.  Istoria naţională, conservată în textele poeziilor şi cântecelor care i-au însufleţit cândva pe soldaţii căzuţi la datorie, a intrat de mult în memoria colectivă a românilor. Istoria aceasta nu poate fi uitată; ea se cuvine cinstită prin gesturile noastre de recunoştinţă de fiecare zi, dar şi prin emulaţia patriotică trăită în zilele de mare sărbătoare ”, spunea în discursul de început profesoara Maria Stoica. O astfel de semnificaţie a avut şi programul „Ţara-n prag de sărbătoare” organizat la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” în ziua de vineri, 27 noiembrie. Cu toţii am simţit emoţia şi bucuria pe care ni le-au transmis protagoniştii programului artistic, apreciind totodată calitatea lucrărilor practice realizate, în care elevii şi-au exprimat iubirea de ţară, împletind culorile drapelului românesc. Lucrările au fost expuse în corpul A al şcolii ( parter şi etajul întâi)  şi pot fi vizionate de public în cursul lunii decembrie.

Îi felicităm pe cei prezenţi şi le mulţumim pentru participare!                                 

                                                       ORGANIZATORII

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail