Sfânta mânăstire Nicula, de lângă Gherla, este poate cunoscută în primul rând datorită Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, mult căutată, spre mângâiere, de credincioși. Icoana a fost pictată în anul 1681 de meșterul Luca, preot ortodox din Iclod.

colocvii-niculaPelerin la Nicula, îngenunchezi în fața Icoanei, înconjori cu smerenie micuța biserică de lemn, cercetezi locul și împrejurimile atât de îndrăgite de mari cărturari români. Unul dintre aceștia a fost mitropolitul Bartolomeu, cunoscut de unii dintre noi mai mult ca scriitorul Valeriu Anania – îți oprești privirea îndelung la Casa-i de pe vârful dealului unde ai aflat că a locuit mai mult timp marele cărturar-ierarh, trudind la cărțile sale.

În cimitirul mănăstirii, aflat în poiana cu brândușe, își dorm somnul de veci mari personalități ale culturii și literaturii: poetul creștin Ioan Alexandru (1941-2000), „mare iubitor de Dumnezeu”, cum l-a numit Î.P.S. Andrei; scriitorul și etnologul Vasile Avram (1940-2002); poetul, folcloristul și criticul literar Ion Apostol Popescu (1920-1984), primul monograf al școlii de iconografie populară pe sticlă de la Nicula ș.a.

Dangănul clopotelor de la Nicula cu o rezonanță absolut deosebită îți mângâie și îți înfioară sufletul. O dată ce le-ai auzit, nu-l mai uiți.

Importantă vatră duhovnicească, mânăstirea Nicula este și o vatră de cultură românească. Despărțământul Astra „Ioan Alexandru” din Gherla, prin președintele preot Ioan Morar, a inițiat și organizat, împreună cu Mânăstirea Nicula (stareț arhimandritul Nicolae Moldovan), simpozionul cultural intitulat „Colocviile de la Nicula”, aflat, în această toamnă, la ediția a VII-a. Am reținut cuvintele părintelui Ioan Morar referitoare la motivația organizării și desfășurării evenimentului: „Colocviile de la Nicula le-am inițiat din dorința de a comunica cu personalitățile pe care poiana cu brândușe și pământul sfințit al Grădinii Maicii Domnului le-a îmbrățișat pentru blândă odihnă până la marele semn al deșteptării. Ei s-au dus dintre noi mai degrabă, dar au atâtea să ne spună și sunt neliniștiți dacă nu îi vom asculta. Iar noi vom rămâne mult prea săraci dacă nu le primim darul oferit.

În toamna acestui an, Colocviile vor începe  vineri 14 octombrie, înainte de vecernie, când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va sluji parastasul pentru cei adormiți, lângă mormintele din cimitirul mânăstirii.

Sâmbătă 15 octombrie, după Sfânta Liturghie, se vor desfășura lucrările simpozionului care vor fi precedate de ascultarea Imnului ASTREI interpretat de Grupul vocal „Duhul Transilvaniei” al parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din Gherla, condus de Nelica Mihăilescu, secretar al Astrei din Gherla. Programul propriu-zis va cuprinde: cuvântul  ierarhului: Părintele  Mitropolit  ANDREI; cuvântul părintelui Ioan Morar, preşedinte al Despărțământului ASTRA Gherla: Un gând…;  părintele stareţ Nicolae Moldovan: Bine-aţi venit…; prof.univ.dr. Virgil Nistru Ţigănuş: Icoana Precistei zugrăvită de slovele Sfântului  Mitropolit Martir Antim Ivireanul; prof. Ilie Şandru: . . Sentimentul patriotic şi conturarea conştiinţei naţionale la Mihai Eminescu; Ec. Dumitru Borţan: Pe urmele învăţaţilor ardeleni Nicolae Nifon Bălăşescu, rector medic Johann Gottlieb Fabini şi poetul şi diplomatul Aron Cotruş; Lazăr Lădariu: Ioan Alexandru: poetul rădăcinilor neamului; Florin Bengean: „Imnele Putnei” lui Ioan Alexandru – de la pământ spre cer, de la umanitate la sfinţenie; lect.univ.dr. Jan Nicolae: Mielul, melcul şi ariciul. Simbolismul mistis animalier la Antim Ivireanul şi Ioan Alexandru; prof.dr. Luminiţa Cornea: Legea veche în romanul „Fiul apocrif” de Vasile Avram; Pamfil şi Maria Bilţiu: Ioan Alexandru şi Maramureşul.

Ca la fiecare eveniment cultural astrist, va fi și un programul artistic interpretat de elevi (foşti şi actuali) de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, coordonaţi de către doamna profesoară Ioana Tuduce: Iulia Tuduce (cl.a IX-a), Diana Nedelcu (cl a XII-a) și studentele  Antonia Meseşan, Larisa Prodan, Ioana Pavel. Ca de fiecare dată, cu entuziasmul lor, acești tineri vor transmite participanților texte din opera lui Vasile Avram, originar de pe meleagurile Zalăului.

Actorul Paul Antoniu din Baia Mare, ca și la edițiile anterioare, va încânta publicul prin recitările realizate cu talent și deosebită dăruire artistică.

Vor fi și lansări de cărți, prezentate de autorii lor, Ion Onuc Nemeş și Ioan Mariş, probabil și alții. Programul se va încheia cu piese muzicale din repertoriul Grupului vocal Duhul Transilvaniei din Gherla.

            Va trece și ediția a VII-a a Colocviilor de la Nicula, dar va rămâne înscris că organizatorii au mângâiat sufletul participanților prin sentimentele profunde izvorâte din spiritualitatea ce răzbate din întreg sfântul lăcaș al mânăstirii Nicula.

 

Luminița CORNEA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail