Joi, 26 noiembrie 2023, de la ora 19.00 Filarmonica brașoveană invită publicul iubitor de muzică bună, ce a triumfat peste ani, să asiste în eleganta Sală „Patria” la un concert inedit. Orchestra Simfonică va fi dirijată de maestrul Constantin Grigore, dirijor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, iar programul este susținut de cei Trei Tenori din Iași, ne-a informat Iosif Trif, PR al instituției.
Concertul are ca țintă promovarea muzicii clasice în rândul comunității, prin abordarea unui repertoriu variat ce cuprinde arii celebre de operă, dar și canzonete vestite, melodii cunoscute de toată lumea și îndrăgite în… toată lumea. După un lung turneu încununat de succes ce a inclus evoluții în peste zece orașe din țară la care au asistat aproximativ 30.000 de spectatori, cei „Trei Tenori” vor veni să ne încânte și la Brașov, la Sala „Patria”. Soliștii se numesc Andrei Apreotesei, Andrei Fermeșanu și Florin Guzgă, iar programul serii constă în fragmente vestite din opere. Melomanii vor putea asculta, printre altele, piese îndrăgite, precum Uvertura operei ”Carmen” de G. Bizet, Intermezzo-ul din ”Cavalleria Rusticană” de P. Mascagni, Valsul nr. 2 de D. Șostakovici, ”O Sole mio” de A. Mazzucchi şi E. d. Capua și ”Nessun dorma” de G. Puccini.
Auditoriul care nu frecventează neapărat Teatrul Liric, însă adoră sonoritățile de calitate, vor putea așadar redescoperi muzica clasică prin intermediul unor arii de operă și canzonete ce au intrat pentru totdeauna în Pantheonul Spiritual al Umanității.
O nouă Conducere la Filarmonica din Brașov
Începând de săptămâna trecută există un nou Management-staff al Filarmonicii brașovene. Violonistul Sebastian-Mihai Tegzeşiu, care până zilele trecute a activat în postura de Concert maestru al Orchestrei simfonice, a fost numit Manager interimar. Va fi secondat de doi Directori artistici, respectiv de cunoscuții muzicieni, Ioan-Dragoș Dimitriu și Florin Ionescu-Galați. Există astfel premisa continuării rodnicului parcurs înregistrat în ultimii ani de longeviva instituție muzicală din burgul aflat la poalele Tâmpei, colectiv care a început în plină forță cea de-a 146 Stagiune. Dirijor a rămas maestrul baghetei, Cristian Oroșanu, iar soliști sunt în continuare prețuitul violonist Florin Ionescu-Galați, precum și cunoscutul pianist Horia Mihail.
Să mai precizăm că violoniștii Dănuț Manea și mai tânărul său coleg, Alexandru Hamzea, sunt cei doi Concert maeștri ai Orchestrei.
Violonistul Sebastian-Mihai Tegzeşiu
Născut la Constanţa, Sebastian-Mihai Tegzeşiu este Licenţiat Master al ”Akademie der Stadt” din Basel, Elveţia. Din anul 1992 şi până în prezent a concertat ca solist în compania unor prestigioase orchestre ale unor Filarmonici din ţară (Bucureşti, Sibiu, Constanţa, Oradea, Bacău, Timişoara, Braşov, Botoşani etc.), dar şi din străinătate: Germania, Franţa, şi Elveţia.
A susţinut, de asemenea, recitaluri camerale în Germania, Finlanda, Franţa, Italia, Japonia, Elveţia, China, Anglia, Cehia şi România, şi a colaborat în postura de Concert maestru cu Filarmonica Naţiunilor din Germania, Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti, dar și ca instrumentist la ”Collegium Musicum”- Basel, ”Aargauer Symphony Orchestra”, ”Wurth Phylharmonie”, ”Biel Symphony Orchestra”, Orchestra de cameră “Virtuossi”- Bucureşti şi Orchestra Naţională Radio din Capitală. Să mai precizăm că a cântat sub bagheta unor prestigioşi dirijori, precum Dennis Russel Davis, Valery Gergiev, Mario Venzago, Kent Nagano, Roman Kofman, Walter Hilgers, Justus Franz, Antonello Manacorda, Alexander Soddy, Attillio Cremonesi, Cristian Mandeal, Petre Sbarcea, Ovidiu Balan, Ilarion Ionescu–Galaţi, Horia Andreescu ș.a. Este laureat al unor numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, primind Premiul de Excelenţă al Ministerului Educaţiei, pentru Merite culturale deosebite.
Îl felicităm și pe această cale pe Sebastian-Mihai Tegzeşiu pentru importantul pas făcut în carieră, și îi dorim să ducă mai departe faima minunatului colectiv artistic brașovean care l-a adoptat!
Oferte tentante
Săptămâna viitoare, pe 2 noiembrie, în programul de joi-seara va fi inclus și Concertul pentru corn și Orchestră op. 38, o piesă comisionată special pentru Filarmonica din Brașov. În deschidere se va cânta Capriccio Italien de Ceaikovski, iar după pauză publicul va putea asculta minunata Simfonie nr. 5 tot de Ceaikovski.
Dirijorul vine de peste Ocean, anume maestrul american Daniel Spaw, iar solistul serii va fi Pascal Deuber, câștigător al Concursului de muzică ARD în 2021 și cornist solist la Opera de Stat Bavareză.
Pentru luna noiembrie, Filarmonica anunță mai multe concerte aparte, cu oaspeți de seamă, amintindu-i aici pe valoroșii dirijori Cristian Mandeal și Tiberiu Soare, violoncelistul Alexander Chaushian, muzicianul Vato Jordania și alții.
Un moment deosebit se va derula pe 23 noiembrie, când Filarmonica brașoveană și numeroșii săi fani (printre care se numără și autorul acestor rânduri) îl vor Omagia pe maestrul Ilarion Ionescu-Galați, care va dirija Orchestra simfonică într-un concert care îi va avea ca soliști pe ilustrul său fiu-violonistul Florin Ionescu-Galați, și pe pianistul Horia Mihail.
Mai precizăm că în data de 10 noiembrie a.c., cantautoarea Ada Milea va aduce spectacolul „Apolodor” la Brașov, iar Concertele educative vor continua pe 24 noiembrie.
…Iată o seamă de spectacole ce nu trebuie ratate.Biletele se găsesc la caseria Sălii „Patria” din Brașov sau Online pe „bilet.ro”
Horia C. Deliu