Expoziţia „Vechi maeştri ai artei româneşti”, care reuneşte câteva zeci de tablouri semnate de renumiţi pictori români, a fost deschisă ieri la Centrul de Cultură Arcuş.

Printre cele mai valoroase lucrări se numără „Oală cu flori de câmp” de Ioan Andreescu, „Întoarcerea de la târg” de Nicolae Grigorescu, „Natură moartă cu narghilea şi gutui” de Theodor Pallady şi „Vas cu garoafe” de Ştefan Luchian, a căror valoare de piaţă este evaluată între 40.000 şi 200.000 de euro. De asemenea, sunt expuse tablouri semnate de Octav Băncilă, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Gheorghe Petraşcu şi Carol Popp de Szathmari, care au trecut de-a lungul timpului prin mai multe colecţii particulare.

Expoziţia organizată de Casa de licitaţii Artmark din Bucureşti va putea fi vizitată astăzi, între orele 10,00 şi 21,00, la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Managerul Artmark, Alexandru Bâldea, a declarat pentru AGERPRES că aceste lucrări urmează să fie scoase la licitaţie pe 14 şi 15 mai, la Bucureşti şi estimează că 90% dintre acestea vor fi adjudecate.

„Lunar se strâng în posesia noastră opere de artă preţioase care stau în libertate câteva zile, înainte de a fi scoase la licitaţii. Aşa ne-am gândit să le prezentăm publicului înainte de a fi absorbite în colecţii particulare (…) În această expoziţie sunt câteva lucrări semnificative pentru istoria artei româneşti (…) Anticipăm că aproape toate se vor vinde la licitaţie, rata de adjudecare fiind în general de peste 90%”, a spus Alexandru Bâldea.

Potrivit acestuia, criza nu a afectat piaţa românească de artă, dimpotrivă, după 2008 s-a profesionalizat şi a înregistrat creşteri, având un randament de 25% pe an. Bâldea a mai spus că în general cumpărătorii sunt colecţionari, deci oameni pasionaţi de artă, şi nu investitori care achiziţionează tablouri pentru a le revinde. De asemenea, a remarcat că tot mai mulţi tineri sunt interesaţi de artă, 30% dintre clienţii Artmark având sub 40 de ani.

Directorul Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Vargha Mihaly, a declarat că este pentru prima dată după 1989 când în judeţul Covasna sunt expuse lucrări atât de valoroase semnate de maeştri ai picturii româneşti.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail