10, 11 și 12 octombrie 2019 au fost trei zile de sărbătoare pentru programele europene Erasmus+. La nivel european, școlile  și  alte organizații  implicate în acest tip de proiecte au avut oportunitatea de a realiza evenimente prin care au împărtășit din experiența lor Erasmus+, obținută în  urma  participării  la proiecte  Erasmus +.

În  această perioadă, în  școala noastră  au fost organizate două activități care au avut ca scop evidențierea experienței noastre Erasmus+ în perioada 2018-2019. Astfel, joi, 10 octombrie,  s-au făcut  proiecții  de film cu temele ,,Detenție arbitrară” și ,,Recrutarea copiilor ca soldați”. Apoi, s-au purtat discuții cu elevii, pornind de la cele vizionate și având în vedere drepturile umane încălcate. Copiii au fost impresionați în mod negativ să vadă astfel de aspecte dure ale societății contemporane și să descopere că există situații similare și în istoria României, în Primul și în Al Doilea Război Mondial și nu numai.
Ziua de vineri, 11 octombrie, a pus în valoare o activitate de mare amploare, fiind implicați elevi și cadre didactice din mai multe școli din zona noastră. Aceștia au fost invitați să facă un tur al școlii noastre care a căpătat multă culoare în vacanța de vară, iar coridoarele au prins viață sub puterea pensulelor care au creionat numele unor drepturi ale copilului sau au conturat elemente ce reprezintă drepturi umane. După turul școlii, au fost invitați în sala Erasmus + pentru a viziona câteva filmulețe cu imnul proiectului și alte cântece ale căror versuri au fost realizate de elevii implicați în proiect, pornind de la drepturile copilului și de la responsabilitățile pe care acestea le implică. În acest sens, cadrele didactice din echipa de implementare au format echipe de ,,ghizi Erasmus”, care au avut rolul de a informa corect invitații cu privire la proiectul Erasmus (Human Rights/Europe) care se desfășoară în școala noastră (2018-2020).
De asemenea, s-a organizat și o echipă de filmare care a luat interviu participanților despre evenimentul desfășurat. Pentru a realiza un feedback al activității, invitații, elevi și profesori, au completat un chestionar, au participat la o activitate și li s-a oferit oportunitatea de a scrie un eseu sau un articol despre experiența lor după turul școlii; acestea vor fi publicate în revista școlii ,,Noi”.
Am putut vedea pe chipurile elevilor o reală bucurie și încântare să participe la o astfel de activitate, deoarece i-a pus în situații inedite. A fost interesant, a fost solicitant, s-a muncit mult, s-au obținut multe.

Angelica LEU,
Profesor la Școala Gimnazială ,,Mihail Sadoveanu”

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail