Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna a lansat ieri înscrierile la concursul județean interdisciplinar adresat elevilor de clasa a IV-a.
Competiția, ajunsă la cea de-a XXIII-a ediție, este organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, prin inspectorul școlar pentru învățământ primar și alternative educaționale – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu, și a fost inițiată de regretata prof. Elena Boricean, în anul 1996.
„Concursul județean interdisciplinar al elevilor de clasa a IV-a, care a ajuns la a XXIII-a ediție, are ca scop principal crearea de oportunități și motivații pentru elevi și cadrele didactice implicate din unitățile școlare din județul Covasna, de a se afirma pe plan local și județean, prin abordarea interdisciplinară a obiectelor de studiu din planul cadru în vederea pregătirii calitative pentru viață. Acest concurs își propune să stimuleze interesul elevilor din județul Covasna pentru cunoaștere, cercetare și explorare, oferind posibilitatea de a participa la o competiție de nivel județean. Un alt scop este acela de a dezvolta personalitatea acestor elevi, spiritul de inițiativă și de competiție.”- a transmis inspectorul școlar pentru învățământ primar și alternative educaționale – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu.
Potrivit acestuia, desfășurarea concursului presupune evaluarea și valorificarea competențelor și abilităților specifice la: limba și literatura română, matematică, științe ale naturii, geografie, istorie, educație civică, arte vizuale și abilități practice, educație fizică, probele fiind elaborate din toate disciplinele de învățământ, în conformitate cu planul cadru și programele școlare în vigoare.
Concret, printre obiectivele competiției se numără: evaluarea și valorificarea competențelor și abilităților elevilor de clasa a IV-a, dobândite în activitatea curriculară, extracurriculară și extrașcolară; stimularea interesului pentru cunoaștere, cercetare, explorare; dezvoltarea spiritului competitiv și dorinței de performanță; crearea de oportunități pentru elevii claselor a IV-a de a se afirma într-o competiție județeană.
Concurs pe echipe. Start la înscrieri
Conform regulamentului, concursul este o întrecere pe echipe. Fiecare echipaj va trebui să aibă un nume și să fie formate din câte cinci elevi.
Participanții vor avea de trecut nouă probe obligatorii, constând în: prezentarea echipajului (în limita a trei minute); o sesiune de întrebări fulger cu patru variante de răspuns, dintre care una singură este corectă, cu subiecte din toate disciplinele clasei a IV-a (minim 20 de întrebări); limba și literatura română; matematică; geografia României; istoria României; îndemânare; dramatizare pe temă dată (timpul alocat fiind de maxim 5 minute); probă sportivă.
În afara concursului, fiecare echipă va trebui să pregătească un moment artistic la alegere (cu durata de maxim cinci minute).
La final, vor fi acordate diplome pentru premii (I, II, III) și mențiuni (I; II; III). În regulament se precizează că, în cazul în care două sau mai multe echipaje obțin punctaje egale, se va aplica o probă de departajare cu întrebări de cultură generală, similare celor de la sesiunea de întrebări fulger.
Înscrierile participanților la ediția actuală au debutat ieri. Concursul se va derula în două etape: locală și județeană.
Etapa locală va fi organizată (în perioada 14-31 mai 2018) de unităţile de învăţământ desemnate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna în cele cinci zone ale județului. Astfel, organizatoare ale acestei etape sunt: Școala Gimnazială „Váradi József” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Barcani, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Covasna, Școala Gimnazială „Máté János” Herculian și Școala Gimnazială „Comenius” Brețcu, a declarat insp. Mihai Sebastian Banciu.
Înscrierile la această etapă se realizează prin completarea formularului de înscriere tip (atașat pe site-ul www.isj.educv.ro), care va trebui semnat și ștampilat de către directorul unității de învățământ.
Conform regulamentului, la această etapă fiecare echipaj va fi însoțit de cadrul didactic coordonator și de un alt cadru didactic din școala din care provine. Diplomele pentru această fază vor fi semnate de directorul unității de învățământ organizatoare și de cadrul didactic numit de director ca responsabil pentru desfășurarea fazei zonale în școala respectivă. După cum se arată în regulament, cadrul didactic responsabil nu va avea elevi în competiție.
Potrivit aceleiași surse, subiectele și probele de concurs pentru faza zonală vor fi elaborate sub coordonarea responsabilului cu organizarea concursului și a responsabilului sau responsabililor de cerc pedagogic din fiecare zonă, respectând strict probele și punctajele maxime prevăzute în regulament. Școlile participante pot trimite propuneri de subiecte la responsabilul de cerc. Dacă responsabilul de cerc pedagogic are elevi în competiție, va desemna un înlocuitor.
La etapa județeană – programată în perioada 4-8 iunie (data exactă urmând să fie comunicată din timp printr-o adresă a ISJ), vor participa echipajele care au obținut premiul I la faza zonală. Organizatoare a acestei etape va fi Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, a transmis inspectorul școlar Mihai Sebastian Banciu.
Subiectele și baremele pentru faza județeană vor fi elaborate de o comisie, la sediul ISJ Covasna. Responsabilii de cerc pedagogic din fiecare zonă vor trimite propuneri de subiecte.
Potrivit organizatorilor, rezultatele finale ale competiției vor fi publicate pe site-ul ISJ Covasna, la secțiunea „Inspectori”/ „Inspector învățământ primar”, în data de 11 iunie 2018.
Regulamentul concursului și formularul – tip de înscriere și informații suplimentare pot fi găsite deja pe site-ul instituției, www.isj.educv.ro la secțiunea Inspectori/ Inspector de învățământ primar, sau la secțiunea „articole recente”.
„Matex covăsnean”- competiție județeană aflată la prima ediție, ar putea deveni tradiție
Concursul interdisciplinar al elevilor de clasa a IV-a nu este singurul concurs județean demarat de IȘJ Covasna.
În acest an școlar, a fost lansată și competiția „Matex covăsnean”, derulată sub coordonarea inspectorului școlar pentru învățământ primar – secția română, prof. Mihai Sebastian Banciu și adresată elevilor de clasa a III-a. Concursul a avut loc pe parcursul lunii martie și a cuprins două etape: etapa locală (desfășurată în cele cinci zone ale județului: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului și Baraolt) și etapa județeană, iar obiectivele acestuia au vizat evaluarea competențelor matematice; stimularea interesului pentru cunoaștere, cercetare, explorare; dezvoltarea spiritului competitiv și a dorinței de performanță; crearea de oportunități pentru elevii claselor a III-a, de a se afirma într-o competiție județeană.
Peste 100 de participanți…
Faza locală a reunit 103 participanți, din toate zonele județului Covana, având subiecte unice la nivelul tuturor celor cinci zone.
La faza județeană, unde s-au calificat 30 de elevi din cei 103 participanți, s-a desfășurat la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Trei elevi au obținut punctaj maxim, astfel s-au acordat cinci premii și trei mențiuni, a transmis prof. Mihai Sebastian Banciu.
Întrucât competiția a avut succes, organizatorii și-au propus să îi asigure continuitatea.
Ana Ciorici Costache