Trecerea moţiunii de cenzură, care a produs căderea efemerului guvern Ungureanu, a zguduit din plin piaţa valutară, euro urcând rapid la şi peste 4,4 lei, obligând astfel BNR să intervină masiv în piaţa valutară.
De altfel, de la începutul anului se observă o acumulare constantă de presiune asupra leului, care a fost controlată de banca centrală, care reuşise o relativă stabilizare în jurul nivelului de 4,37 lei, după ce spre finalulul anului trecut euro se depreciase, surprinzător, până la 4,2875 lei.
Luni, moneda unică a urcat la un nou maxim istoric de 4,3970 lei, mai sus cu 7,7 bani faţă de finalul anului trecut, în timp ce BCE a anunţat o medie de 4,4095 lei, semn că pentru astăzi există o mare şansă să vedem şi pe piaţa locală depăşirea de către curs a pragului psihologic de 4,4 lei. Iar depăşirea acestui nivel poate fi foarte consistentă ţinând cont de faptul că pe pieţele internaţionale euro a crescut luni noapte la 4,4490 – 4,4540 lei, după ce pe plan local închiderea se realizase în jurul valorii de 4,42 lei, semn că se pregătesc noi maxime istorice.
Dacă ţinem de cont de ultimele declaraţii ale oficialilor BNR referitoare la faptul că nu se mai ţinteşte un anumit nivel al cursului, care nu ar mai fi folosit drept ancoră antiinflaţionistă, ca în ultimii 20 de ani, o creştere a euro chiar şi la 4,45 lei s-ar încadra în limita de fluctuaţie admisă de banca centrală de 5%.
Pentru zilele următoare un rol important va reveni programului economic şi politic al noului Executiv. În cazul în care acesta va continua programele de finanţare încheiate cu organismele internaţionale, temerile investitorilor se vor reduce semnificativ iar euro ar trebui să revină spre suportul ultimelor luni, cel de la 4,37 lei.
Altfel, există riscul unei deprecieri de durată însoţită de revenirea pe creştere a dobânzilor. Scăderea leului s-ar amplifica şi în cazul în care vor apare deparaje în privinţa disciplinei fiscale, prin oferirea de „stimulente electorale” fără acoperire la bugetul de stat, noul Executiv dorind să arate că este altfel decât cele precedente, care au recurs la tăieri de salarii şi pensii cât şi la majorări de taxe.
Probabil că BNR va opri cursul euro în jurul pragului de 4,42, nivel la care economiile populaţiei ar putea începe să se transfere din moneda naţională în cea unică, situaţie care ar crea o presiune în plus asupra leului.
În piaţa la termen de la Sibiu, euro s-a tranzacţionat luni pentru iunie la 4,4 – 4,45 iar pentru septembrie la 4,4 – 4,42 lei, semn că investitorii iau în calcul, pe termen mediu, o revenire a leului. (R.G.)