Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi Consiliul local Sfântu Gheorghe vor să constituie o asociaţie prin intermediul căreia să asigure funcţionarea Biroului de reprezentare „Ţinutul Secuiesc” deschis în vara acestui an la Bruxelles.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor a declarat marţi pentru AGERPRES că în momentul de faţă cadrul legal nu permite angajarea unei persoane care să lucreze în acest birou, drept urmare s-a recurs la constituirea acestei asociaţii.
“Iniţiem Asociaţia de dezvoltare intercomunitară EUINFO împreună cu Consiliul local Sfântu Gheorghe pentru a putea pune în mişcare biroul de reprezentare de la Bruxelles (…) În 2009 toate posturile au fost blocate, iar cadrul legal nu ne permite angajarea unui colaborator. Statutul asociaţiei a fost afişat timp de o lună şi urmează ca pe data de 27 octombrie să îl supunem spre aprobare plenului Consiliului Judeţean (…) Scopul acestei asociaţii este asigurarea funcţionării biroului de la Bruxelles”, a declarat Tamas Sandor.
Asociaţia va avea statut de persoană juridică de drept privat patrimonial, non-profit, independentă, neguvernamentală şi apolitică se menţionează în proiectul de hotărâre postat marţi pe site-ul CJ Covasna. Potrivit acestuia, patrimoniul iniţial al asociaţiei va fi de 40.000 lei, constând în aportul egal de numerar al membrilor fondatori, respectiv al Consiliului Judeţean şi al municipiului Sfântu Gheorghe. Partenerii se angajează, de asemenea, să plătească o cotizaţie lunară de 1000 de euro din care să se poată asigura cheltuielile biroului. Acesta va avea, printre altele, misiunea de a strânge relaţiile dintre judeţele Covasna şi Harghita cu organismele europene, de a derula activităţi de lobby, de a atrage fonduri şi de a sprijini proiectele de interes local.
Biroul de reprezentare a fost deschis pe data de 1 iunie la iniţiativa consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita şi va funcţiona într-o clădire cunoscută drept „Casa Regiunilor Ungare”, care asigură spaţiul necesar, iar la inaugurare a fost prezent, printre alţi invitaţi, şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. Deschiderea reprezentanţei „Ţinutului Secuiesc” de la Bruxelles a iscat la acea vreme vii dispute în ţară, după ce mai mulţi politicieni români au declarat că acest birou reprezintă o sfidare la adresa statului român.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES