De ce mai credem în Eternitatea poeziei? La ce mai folosește astăzi poezia? Sunt întrebări, mai ales, a doua, la care noi, profesorii, încercăm să răspundem tinerilor în speranța că că-i mai putem apropia de magia versurilor, de profunzimea emoțiilor ce ne pot face mai buni și mai frumoși. Un posibil răspuns la întrebările de mai sus ni l-a sugerat o adolescentă, semn că mai sunt speranțe:„ Mă refugiez în poezie pentru a mă înțelege pe mine însămi, pentru a mă regăsi în jocul cuvintelor. Și atunci ele capătă un alt înțeles, subiectiv și transformat pentru a-mi răspunde mie…. Poezia lirică este singura modalitate în care Cuvântul capătă  forma absolută. Această idee este original exprimată de Lucian Blaga în Discobolul: Poetul nu este atât un mânuitor de cuvinte…ci un mântuitor al cuvintelor. El scoate cuvintele din starea lor naturală și le aduce în starea lor de grație. Și cum de poezie te apropii cu inima, să nu uităm rolul creatorului de artă dat de însuși Eminescu în câteva versuri din textul intitulat sugestiv Numai poetul: Numai poetul,/ Ca păsări ce zboară/ Deasupra valurilor,/ Trece peste nemărginirea timpului:/ În ramurile gândului,/ În sfintele lunci,/ Unde păsări ca el/ Se-ntrec în cântări.

Așa că, încrezători în puterea frumosului artistic, doamnele profesoare Cristina Vișan, Mioara Minculete și Liliana Grosar organizează un concurs de recitări intitulat sugestiv Eternitatea poeziei, ce se va desfășura în ziua de 16.01.2018, ora 13, în Sala de Festivități a Colegiului Național„ Mihai Viteazul” (CNMV). Activitatea se va  derula sub semnul poetului național Mihai Eminescu, cel care a eternizat în versurile sale aspirațiile și idealurile dintotdeauna  ale ființei umane, sensibilitatea și nevoia individului de a pătrunde cu mintea în tainele universului. La acest concurs participă elevi din clasele a IX-a, profil real și umanist: Negoiță Mara, Onișoru Roxana, Cocoveică Dara, Zsunkuly Andrea, Puiac Mihai- IX A, Pițiga Larisa, Bihori Daria, Zaharia Mihai, Cernea Darius, Atanasiu Georgiana- IX B, Dajbog Ioana, Călianu Ramona, Bejan Cosmin, Carcadia Monica, Păduraru Mircea- IX C, Bodor Adriana, Cârstea Claudia, Bernard Noemi, Ciobanu Andreas, Vlej Visarion- IX D. Poeziile sunt selectate din lirica lui Marin Sorescu, Adrian Păunescu, dar cele mai multe aparțin lui Mihai Eminescu, prilej pentru toți de a elogia în apropierea zilei de 15 ianuarie genialiatea acestui scriitor ale cărui creații pătrund încă în adâncimile sufletului. Cei mai talentați recitatori vor fi premiați cu dilome și cărți.

De ce concurs de recitări, că doar pare plictisitor, demodat azi? Trăim într-o perioadă în care tinerii și-au cam pierdut  interesul pentru poezie, nu mai au starea necesară de a se apropia de inefabilul acestei arte, nu mai au timp de  sensibilitate și de reflecție. Comunicarea interumană e redusă la abrevieri, la onomatopee, la semne al căror sens e diluat.  La fel de adevărat e că puțini elevi sunt în stare azi  să recite câteva versuri, darmite să redea expresiv nuanțele infinite ale sufletului omenesc! E prea mult! Epoca febrilă a internetului îi îndepărtează pe oameni, mai ales pe adolescenți, de trăirile autentice, de frumusețea asunsă„ a lumii”. Așa că, mai sunt profesori care îndrumă elevii să descopere sensurile infinite ale cuvintelor, să înțeleagă profunzimea ideilor poetice, magia versurilor ca o cale spre autocunoaștere, spre identificarea unor disponibilități afective nebănuite. Concursul are drept scop familiarizarea elevilor cu universul liricii, cultivarea gustului estetic, diferențierea valorii de non-valoare, apropierea  de  lectură, în special, de  poezie, dezvoltarea spiritului competitiv și descoperirea înclinațiilor artistice.

Dacă prin versuri putem înțelege nemurirea poetului, atunci concursul nostru de recitări Eternitatea poeziei din 16 ianuarie are șansa de a le deschide tinerilor sufletul spre sfera artei.

 

Cristina Vișan

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail