Esperanto, cea mai tânără limbă a lumii, va împlini anul viitor 125 de ani. Esperanto este Limba Internaţională creată în Polonia în 1887 de către Dr. Ludovic Zamenhof. Este relativ uşor de învăţat; deja este cunoscută pretutindeni şi chiar folosită oficial.

Folosită pe scară largă în Internet şi în turism, ea de asemenea are o literatură originală bogată. Se mai foloseşte în teatru, film şi muzică. Staţii de radio în Brazilia, China, Cuba şi Vatican emit regulat în Esperanto. Televiziunea chineză emite în Esperanto şi multe programe sunt accesibile prin Internet.

După o perioadă scurtă de numai 124 de ani, Esperanto se înscrie acum printre primele 100 de limbi din cele 6.800 folosite în întreaga lume. Ea este a 27-a cea mai folosită limbă în Wikipedia, şi este o limbă aleasă de Google, Firefox, Skype, Ubuntu şi Facebook.

Această limbă este folosită zilnic în toată lumea, cu cele mai mari regiuni de creştere în Asia şi Africa. Asociaţia Universală de Esperanto are relaţii consultative cu Organizaţia Naţiunilor Unite şi cu Consiliul European. Folosirea crescândă a limbii Esperanto se vede prin intermediul emisiunilor Televiziunii Chineze şi prin folosirea ei pentru anunţuri făcute de întreprinderea britanică British Telecom. Guvernul britanic angajează de asemenea traducători esperantişti.

Printre vorbitorii de Esperanto nativi se numără campioana mondială de şah Zsuzsa Polgár, Ulrich Brandenburg, noul ambasador german în Rusia, şi laureatul premiului Nobel Daniel Bovet. Şi bancherul George Soros a învăţat Esperanto în copilăria sa.

Esperanto devine din ce în ce mai populară. Noul site foarte cuprinzător, incluzând cursuri şi mijloace de studiu http://www.lernu.net/ primeşte 125.000 de accesări pe zi, iar Wikipedia Esperanto ajunge la 400.000 de accesări pe zi.

(tradukis: Mihai Trifoi)

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail