Perioada de criză pe care o traversăm este una plină deoportunităţi pentru escroci. Folosind metode din ce în ce mai diverse, aceştia au încercat şi au şi reuşit să păcălească zeci covăsneni, în decursul ultimilor ani.

Potrivit purtătoarei de cuvânt  a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna Andrea Buzsi,  în ultimii 5 ani  mai mulţi cetăţeni au primit mesaje pe telefonul mobil ori au fost sunaţi pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că, în urma tragerii la sorţi au fost desemnaţi câştigătorii unor premii valoroase. Pentru informaţii erau direcţionaţi să apeleze un număr de telefon mobil.

Credulii, nu puţini, care se şi vedeau intraţi în posesia importantelor premii, nu au stat mult pe gânduri şi au sunat la numărul indicat. De la „celălalt capăt al firului” li se explica, simplu, că pentru a intra în posesia premiului trebuie să depună, într-un cont bancar, o sumă de bani  sau  să  achiziţioneze mai multe cartele telefonice şi să trimită codurile de reîncărcare.

„Eu îţi dau un SMS…”

Una dintre «câştigătoare» a fost şi  Anna C. din Sf. Gheorghe, în vârstă de 56 de ani, care în urmă cu două săptămâni a fost anunţată, prin intermediul unui mesaj telefonic, că în urma  unui  concurs organizat de o firma de telefonie mobilă din România    este fericita câştigătoare  a unui premiu de 10.000 de euro.

Gândindu-se totuşi că norocul nu-i poate pica din cer, atâta timp cât nu participase la niciun concurs organizat de firma în cauză, Anna C. nu a dat curs solicitării, în schimb a sesizat organele de poliţie cu privire la acest aspect.

Andreea Buzsi ne-a relatat că un caz asemănător s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani când o tânără  absolventă  de facultate din Târgu Secuiesc a fost anunţată că este câstigătoarea unui premiu în bani din partea unei cunoscute companii de telefonie mobilă. Pentru a intra în posesia premiului  ea a trimis codul de reâncărcare de la mai multe cartele telefonice, a căror preţ era unul însemnat, de ordinul milioanelor. Însă surpriză, după ce «câştigătoarea» premiului a  îndeplinit condiţiile cerute de solicitant, peste numărul de telefon cunoscut «s-a lăsat tăcerea». În baza plângerii depuse la poliţie, anchetatorii au reuşit prinderea infractorului, un  bărbat  din  Târgu Secuiesc care ar fi înşelat mai multe persoane.

Cazuri asemănătoare au avut loc şi la Sfântu  Gheorghe.  Aici,  un bărbat în vârstă a fost anunţat că este fericitul câştigător a unei maşini nou-nouţe din partea unei  importante companii de autoturisme, ce îşi are sediul la noi în judeţ. Ca să îşi ridice premiul, aşa- zisul „câştigător” trebuia să vireze o sumă de bani într-un cont bancar. Bucuros nevoie mare de norocul ce a dat peste el, acesta a făcut viramentul şi… cu atât a rămas.

Purtătoarea de cucânt a IPJ a declarat că astfel de mesaje au fost trimise şi în numele Superbingo Metropolis sau al operatorilor de telefonie mobilă, a unor  importante companii auto sau  a unor firme care anunţau câştiguri fabuloase în schimbul transferului de credit sau a reîncărcării unui cont bancar. Potrivit acesteia, în ultimii cinci ani poliţiştii au înregistrat zeci de plângeri referitoare la  astfel de cazuri. Spre bucuria credulilor câştigători, de cele mai multe ori infractorii au fost prinşi.

„Recomandăm cetăţenilor care sunt contactaţi telefonic, sub motivul cîştigării unor premii, să nu dea curs  solicitării   şi să nu furnize prin intermediul telefonului date de stare civilă” ne-a transmis Andreea Buzsi, purtător de cuvânt din cadrul IPJ Covasna.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail