Primăria Sfântu Gheorghe a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre cu caracter normativ privind aprobarea procedurii de acordare a înlesnirii la plata obligaţiilor fiscale restante, datorate bugetului local al Municipiului, de contribuabilii persoane fizice şi juridice.
Proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică vizează aprobarea procedurii de acordare a înlesnirii la plata obligaţiilor fiscale restante, datorate bugetului local al municipiului Sfântu Gheorghe de contribuabilii persoane fizice si juridice, sub forma eşalonării la plată a datoriilor cu termene de plată scadente până la data depunerii cererii de acordare a eşalonării.
În raportul de specialitate al proiectului se arată că „dispoziţiile art. 185 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, instituie posibilitatea organului fiscal local de acorda, la cererea temeinic justificată a persoanelor fizice si juridice, înlesniri la plata obligaţiilor fiscale restante, inclusiv la plata amenzilor de orice fel administrate de organul fiscal local, sub condiția aprobării de către Consiliul Local al unei proceduri de acordare a înlesnirii la plată.”
Potrivit prevederilor aceluiași articol eşalonarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani. Pe perioada pentru care au fost acordate eşalonări la plată, pentru obligaţiile fiscale principale eşalonate se datorează majorări de întârziere de 0,5% pe lună sau fracțiune de lună, reprezentând echivalentul prejudiciului. Pe perioada eşalonării la plată, un procent de 50% din majorările de întârziere reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale eşalonate la plată, se amână la plată. În situaţia în care sumele eşalonate au fost stinse în totalitate, majorările de întârziere amânate la plată se anulează.
Totodată, se arată în raportul de specialitate, Codul de procedură fiscală stabileşte condiția constituirii de garanţii din partea debitorilor pentru obligaţiile fiscale eşalonate, arătând în mod expres cuantumul sumelor care trebuie garantate de persoanele beneficiare ale eşalonării la plată.
„Prin Ordonanța de urgență nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, aprobată prin Legea nr. 30/2019, legiuitorul introduce ca element obligatoriu a fi înscris pe somația comunicată debitorului de organul fiscal local, ca act începător al executării silite, mențiunea privind posibilitatea contribuabilului de a intra într-o procedură de mediere, în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei de plată. În cursul procedurii de mediere, contribuabilul are dreptul de a solicita înlesniri la plata obligaţiilor fiscale, inclusiv amenzi. Totodată se stabileşte că executarea silită nu începe dacă contribuabilul notifică intenția de mediere. În aplicarea acestor dispoziții legale, Consiliul Local are atribuția de a stabili prin hotărâre procedura de aprobare sau de respingere, după caz a cererilor de eşalonare la plata obligaţiilor, iar în lipsa unei proceduri aprobate, procedura medierii nu are nicio finalitate. ”- se mai arată în raport.
Potrivit aceleiași surse, s-a avut în vedere și faptul că în vedere că în cursul lunii martie s-au comunicat somații și titluri executorii la contribuabili cu datorii față de bugetul local al municipiului Sfântu Gheorghe, procedura medierii devenind astfel actuală, iar stabilirea procedurii de acordare a înlesnirilor la plată – necesară, în vederea recuperării creanţelor bugetare restante acumulate de contribuabili ca urmare a unor dificultăți economice şi sociale specifice societăţii actuale, respectiv pentru a evita eventuale blocaje în activitatea economică a persoanelor juridice ca urmare a luării măsurilor de executare silită de către organul fiscal local.
Procedura de acordare a înlesnirii la plata obligaţiilor fiscale restante, datorate bugetului local al municipiului Sfântu Gheorghe, de contribuabilii persoane fizice şi juridice, sub forma eşalonării la plată, arată că pentru obligaţiile fiscale restante datorate bugetului local al municipiului Sfântu Gheorghe, cu termene scadente până la data depunerii cererii de acordare a eşalonării la plată se pot acorda, la cererea temeinic justificată a contribuabilului, înlesniri sub forma eşalonării la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani. Prezenta procedură se aplică contribuabililor persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare.
Procedura mai arată că eşalonarea de plată nu se acordă pentru: a) obligaţiile fiscale mai mici de 1.000 lei în cazul persoanelor fizice şi 3.000 lei în cazul persoanelor juridice; b) obligaţiile fiscale născute ulterior depunerii cererii de acordare a eşalonării la plată; c) obligaţiile fiscale care au făcut obiectul unei eşalonări acordate în temeiul hotărârii de consiliul local, care şi-a pierdut valabilitatea; d) obligaţiile fiscale administrate de Direcția Finanțe Publice Municipale a municipiului Sfântu Gheorghe exigibile după data depunerii cererii de eşalonare; e) obligaţiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale care, la data depunerii cererii de eşalonare, sunt suspendate în condițiile art. 14 sau art. 15 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Procedura prevede și că pentru eşalonarea la plată, sunt asimilate obligaţiilor fiscale amenzile de orice fel administrate de organul fiscal.
Textul complet al proiectului de hotărâre cu caracter normativ poate fi consultat la sediul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Compartimentul Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură, respectiv pe pagina web a instituţiei: www.sfantugheorgheinfo.ro.
Eventualele propuneri, sugestii, opinii exprimate în scris, conţinând numele, prenumele, domiciliul şi nr. de telefon al semnatarului, se vor depune la Compartimentul Relaţii cu Publicul, Informaţii, Registratură sau la adresa de e-mail: [email protected], până la data de 25 martie 2019, se arată pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe.
Ana Ciorici COSTACHE