Elevii de liceu, împreună cu profesorii coordontori se pot înscrie, în această perioadă, la Concursul de Științe intitulat Eroii viitorului”. Competiția are ca obiectiv apropierea liceenilor de ştiinţe, precum chimia și fizica, şi să atragă atenţia tinerei generaţii asupra rolului pe care acestea le joacă în viaţa de zi cu zi, generând o dezvoltare sustenabilă.

Concursul „Eroii viitorului”, derulat de compania BASF, împreună cu partenerii de la Societatea de Chimie din România, a demarat luna aceasta şi se va desfăşura în toate ţările Europei Centrale şi de Est, printre care se numără şi România.

Potrivit organizatorilor, competiția își propune să îi facă pe tineri conștienți de problemele de mediu din comunitățile în care trăiesc și îi provoacă să identifice o rezolvare pentru ele. Astfel, tinerii pot propune soluții pentru probleme legate de energie, apă, transport, spațiu verde, deșeuri sau pot identifica o altă temă pe care să o rezolve.

„Obiectivul concursului este să aducă elevii de liceu mai aproape de ştiinţe, precum chimia și fizica, şi să atragă atenţia tinerei generaţii asupra rolului pe care acestea le joacă în viaţa de zi cu zi, generând o dezvoltare sustenabilă. Concursul se desfășoară sub umbrela CHEMGENERATION, o platformă online lansată în urmă cu 4 ani, care își propune să le arate tinerilor partea atractivă a chimiei și a altor științe”, au arătat organizatorii, prin intermediul site-ului www.basf.ro.

Conform aceleiași surse, pentru a participa la concurs și pentru a se înscrie, echipele formate din elevi de liceu vor trebui să realizeze o cercetare ştiinţifică şi să dezvolte o soluţie inovatoare şi sustenabilă care să rezolve o problemă din comunităţile lor locale. Conform regulamentului, la concurs pot participa numai echipe. Se precizează că o echipă este alcătuită din minim două și maxim șase persoane.

Echipele se pot înscrie în concurs trimiţând prezentările şi/sau materialele video cu soluţia sustenabilă aleasă pe site-ul www.chemgeneration.com până pe data de 6 aprilie 2015.

Potrivit organizatorilor, „în identificarea temelor abordate pentru proiectele lor, echipele de elevi vor putea beneficia de ajutorul profesorului coordonator, alături de care trebuie să analizeze problema identificată şi să găsească o soluţie potrivită, care trebuie implementată în mod real, dacă este posibil, sau poate fi realizat un prototip. Cele mai bune idei pot avea șansa de a fi ulterior implementate sau pot fi sursă de inspiraţie pentru viitoare soluţii sustenabile”.
Pe site-ul menționat se precizează că pe parcursul competiției, BASF va pune la dispoziția echipelor participante diferite materiale educaţionale.

Proiectele vor fi analizate de un juriu de experţi și profesori, care va desemna cele mai bune 5 echipe finaliste. Acestea vor trebui să prezinte apoi proiectele în faţa juriului, în luna mai (a.c.). La finalul Concursului de Științe „Eroii Viitorului”, primele 3 echipe clasate în funcție de notele juriului vor fi premiate. Totodată, proiectele vor fi disponibile pe platforma CHEMGENERATION.COM, unde vor putea fi votate de utilizatori, iar echipa care primește cele mai multe voturi va câștiga Premiul Publicului.

Formularul, regulamentul și alte detalii pot fi găsite consultând site-ul: http://www.chemgeneration.com/ro/futureheroes/index.html.

. .

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail