Jertfa eroilor neamului românesc, căzuţi la datorie de-a lungul timpului, a fost omagiată în cursul zilei de ieri, de „ZIUA EROILOR”, în mai multe localităţi ale judeţul Covasna.
În cursul dimineţii, după ce au fost depuse coroane şi jerbe de flori la Troiţa Generalului Grigore Bălan şi la Monumentul Locotenentului Păiş David, în Sfântu Gheorghe a avut loc un ceremonial militar şi religios, la Monumentul Ostaşului Român. La acesta au luat parte reprezentanţii Instituţiei Prefectului Covasna- prefectul Dumitru Marinescu şi subprefectul Georgeta Gheorghiu, veterani de război, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Garnizoanelor Militare din judeţ, parlamentarii Horia Grama şi Marius Obreja, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate şi ai partidelor politice, membrii ai societăţii civile precum şi ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, elevi de la Şcoala Gimnazială „ Ady Endre” precum şi mulţi locuitori ai municipiului.
În discursul său, prefectul Dumitru Marinescu a menţionat, printre altele: „ În această sfântă zi, toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate îi pomenesc pe toţi eroii români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea integrităţii şi independenţei ţării, pentru întregirea neamului românesc.
În această sfântă zi, glasul copotelor înalţă către cer o rugăciune pentru cei căzuţi pe câmpurile de luptă, ştiuţi şi neştiuţi, păstraţi sau nu în paginile cărţilor de istorie, care au vrut să ne lase moştenire o ţară întreagă.
Nicolae Iorga spunea că „neamul este etern prin cultul eroilor”. Eroii sunt cei dragi nouă. Nu există nici o casă, nici o familie din România, care să nu fi avut eroi, oameni căzuţi pe câmpurile de luptă de-a lungul istoriei. Ei au luptat pentru apărarea pământului, pentru apărarea fiinţei naţionale, pentru apărarea religiei ortodoxe. Ei şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi. (…) Aş dori ca în această sfântă zi, gândurile noastre să se îndrepte spre cei care, cu preţul vieţii, au făcut ca noi să fim astăzi aici. Se cuvine să ne plecăm frunţile şi să-i omagiem cu cel mai curat sentiment al recunoştinţei pe cei care şi-au dat viaţa pentru reîntregirea neamului românesc, pentru apărarea democraţiei, libertăţii, dreptăţii şi adevărului, şi care au redat românilor demnitatea şi mândria de a fi român. Noi astăzi le cinstim memoria şi curajul, loialitatea şi dragostea faţă de ţară şi faţă de neamul românesc. (…) Noi, urmaşii acestor eroi avem datoria sfântă de a apăra libertatea, unitatea, integritatea, suveranitatea şi independenţa României, de a ne păstra identitatea românească, indiferent de preţul pe care aceste valori sfinte ni-l cer. Copiii şi nepoţii noştri trebuie să ştie că aceste valori au fost apărate de-a lungul timpului cu sacrificiul suprem fără de care ar fi fost imposibil să trăim astăzi liberi, să iubim munţii şi râurile pe care le-au apărat şi pe care ni le-au lăsat moştenire eroii neamului românesc”.
Ceremonialul organizat la Monumentul Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.
Locuitorii din comuna Vâlcele, Zona Buzaelor şi din Covasna şi-au omagiat eroii
La Araci, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani şi Covasna, localnicii, de la cei mici până la cei mai în vârstă, au luat parte la sărbătoarea Înălţării Domnului şi a „Zilei Eroilor”. Îmbrăcaţi în costume populare, cu cocarde tricolore în piept, aceştia şi-au cinstit eroii prin depunerea de coroane la Cimitirul Eroilor din Araci, la Monumentul Eroilor din Întorsura Buzăului, la Monumentul Eroilor din Sita Buzăului la Monumentul Eroilor din Barcani şi la Monumentul Ostaşului Român din Covasna. Cu acest prilej, elevii şcolilor din zonă au prezentat mici programe artistice.
În cursul zilei de ieri au fost depuse coroane sau jerbe de flori la Monumentul Ostașilor Români din Aita Seacă şi la Cimitirul Eroilor din Dobolii de Jos.
Maria Graur