Cine nu este în stare să-si apere morții, nu e capabil sa-i apere nici pe cei vii. În Valea Uzului nu mai este niciun om, doar un imens cimitir cu soldați de diferite naționalități din cele două Războaie. Dar acolo au loc numai soldații maghiari, românii nu mai încap; nu-i vrea UDMR.

Vineri ar fi trebuit să mergem la Valea Uzului să depunem o coroană de flori pe mormintele eroilor români, cu prilejul inaugurării Memorialului dedicat soldaților români din Cimitirul Internațional al Eroilor. Nu mai are loc nicio inaugurare. Presiunile politice ale UDMR asupra guvernului si-au spus din nou cuvântul. Dacă pană mai ieri, primarul din Dărmănesti care a avut initiativa de a amplasa 52 de cruci si o Troiță în memoria militarilor români căzuti la datorie în cele două Războaie Mondiale, avea toate avizele necesare, fiind gata toate pregătirile pentru inaugurare, brusc, autorizațiile de cinstire a eroilor au căzut. In urma unei scrisori a presedintelui UDMR adresată primului ministru, prin care acesta atrage ATENȚIA că initiativa primarului român denigrează memoria soldaților maghiari, au început fărăîndoială să se înroșească telefoanele de la Guvern spre Dărmănești, jud. BACĂU, căci pentru cine nu stie, Dărmăneștiul este în Bacău, nici măcar în Covasna sau Harghita, iar Bacăul, precum Covasna si Harghita, se află în România, nu în Ungaria, spun asta în speranța că vor afla si doamnele, inclusiv domnii de la Guvern. Cimitirul apartine conform actelor cadastrale comunei Dărmănesti, nu jud. Harghita, asa cum pretinde politica UDMR, Valea Uzului aflandu-se la granita dintre cele doua unităti administrative. Dar morții, morții totuși cui aparțin? Nu mai este voie să aparțină nimănui…căci iată, nu au autorizație nici de la UDMR, nici de la Guvern. Dar vedeți voi, dragi politicieni care ne tot chemați la vot, cei care-au murit pentru ca acest Pămant să poarte numele de România, nu au avut nevoie de autorizatie să lupte și să moară. Si apoi, cum mai puteați voi să vă împăunați în campanii electorale cu sloganul „mândri că suntem români” dacă nu erau ei, cei cărora voi astăzi le suprimați Memoria în urma unei simple scrisorele din partea unui partid-ong, de vreo 5 procente, umflate și alea de diverse interese, strategii, analize si mai ales de o mare, mare trădare?
Bolojan de la PNL dă jos statuia lui Mihai Viteazul, la fel cum a făcut si cu cea a lui Gojdu, (de cinci ani spune că o tot renovează), Dăncilă de la PSD sună la Dărmănești să-l cumințească pe primar, USR stă la pânda pentru putere să facă fix ce fac si ceilalți „adversari”…voi ați căpiat cu totul să ne tot cereți votul? Până când credeți că vom îndura toate aceste umilințe? Voi chiar credeți că românii vă vor suporta la nesfârșit?
Voi chiar credeți că acest popor nu va fi capabil în cele din urmă să genereze o adevărată alternativă politică care să vă măture prin ceea ce vă place vouă mai mult, adică prin VOT?
Mare e Dumnezeu!

www.facebook.com/mihai.tirnoveanu.7

Incident la cimitirul eroilor din Valea Uzului: Crucile românilor, acoperite cu saci negri de plastic/ Dragnea: Să nu sărim aşa. Trebuie multă cumpătare

Poliţiştii băcăuani au declanşat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenţia premierului Dăncilă.

Incident la cimitirul eroilor din Valea Uzului: Crucile românilor, acoperite cu saci negri de plastic |
Purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Creţu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în funcţie de rezultatele anchetei se va da o soluţie legală prin unitatea de Parchet.
„Poliţiştii s-au autosezizat cu privire la imaginile apărute în spaţiul public legate de cimitirul internaţional Valea Uzului şi se fac cercetări la faţa locului pentru a se stabili situaţia de fapt, iar în funcţie de rezultatele anchetei se va da o soluţie legală prin unitatea de Parchet. Se fac toate activităţile pe care le implică o astfel de cercetare penală, iar în funcţie de rezultat se va face şi încadrarea infracţiunii”, a spus Creţu.
Surse judiciare au declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că poliţiştii încearcă să identifice persoanele care joi au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale erorilor români şi monumentul de mari dimensiuni din Cimitirul Internaţional Valea Uzului.

Surse locale au declarat, de asemenea, că membrii comitetului maghiar de iniţiativă pentru reabilitatea mormintelor soldaţilor maghiari din Cimitirul Valea Uzului consideră acoperirea crucilor eroilor români ca „o provocare” de care se dezic, astfel că cimitirul a fost păzit în noaptea de joi spre vineri de zeci de persoane pentru a nu se mai înregistra incidente. Aceştia au şi scos sacii negri de plastic de pe crucile eroilor români.
„Crucile au fost acoperite cu saci în cursul după-amiezii de joi, de către două persoane, un bărbat şi o femeie, de naţionalitate maghiară. Acestea ar fi fost cele care s-au autointitulat ca făcând parte dintr-un grup de acţiune civică şi care au şi realizat fotografii cu crucile acoperite. Pe lângă faptul că au acoperit crucile, aceste persoane au amplasat şi două pancarte cu mesaje în limbile română şi maghiară cu textul ”, au spus sursele citate.
Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internaţional Valea Uzului, din Dărmăneşti, judeţul Bacău a fost amânată, primarul susţinând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susţinea, însă, că autorităţile nu aveau aviz.

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.
Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.â
DRAGNEA, DESPRE INCIDENTUL DIN VALEA UZULUI: SĂ NU SĂRIM AŞA. TREBUIE MULTĂ CUMPĂTARE
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, după incidentul din Valea Uzului, că instituţiile statului trebuie să stabilească graniţa dintre Bacău şi Harghita. „Să nu sărim aşa. Trebuie foarte multă cumpătare, înţelepciune şi toată lumea aşezată la masă să vadă care este de fapt hotarul”, a spus el.

„Acolo, toate instituţiile trebuie să lămurească…Să nu sărim aşa. E foarte uşor să punem gaz pe foc şi eu niciodată n-am făcut asta. Instituţiile statului, anume Inspecţia în construcţii, prefectura, primăriile din zonă, Oficiul de Cadastru, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice trebuie să aşeze la masă în zilele următoare pentru a stabili în primul rând grăniţuirea, pentru că acolo este o dispută între două localităţi, una din Harghita şi una din Bacău, Dărmăneşti şi Sânmartin, dacă nu greşesc, care-şi dispută un teren. Unii spun că pe un cimitir existent au venit şi au pus peste nişte morminte existente nişte cruci şi spun că e profanare de morminte, alţii spun că nu, că e terenul lor. Problemele astea nu se rezolvă aşa. Astea sunt chestiuni cu o simbolistică foarte mare şi aici trebuie foarte multă cumpătare, înţelepciune şi toată lumea aşezată la masă să vadă care este de fapt hotarul. În anumite documente, hotarul este într-un loc, în alte documente, care sunt contestate, este în alt loc”, a declarat liderul social-democrat la Topoloveni, întrebat de acest subiect de către presă.
Poliţiştii băcăuani au declanşat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenţia premierului Dăncilă.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Creţu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în funcţie de rezultatele anchetei se va da o soluţie legală prin unitatea de Parchet.

Mediafax.ro

***

 

Traian Băsescu: Primitivii care au învelit crucile soldaţilor români să răspundă legal pentru profanare

 

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, că „primitivii” care au învelit crucile soldaţilor români din cimitirul Dărmăneşti, trebuie să răspundă în faţa legii pentru profanare.

„Mi-aş dori ca aceşti primitivi care au învelit crucile soldaţilor români să răspundă în faţa legii pentru profanare. Povestea cu ‘să analizăm, să vedem dacă e pe pământul din Harghita sau pe teritoriul Bacăului’ este una artificială şi care nu justifica sub nicio formă profanarea crucilor mormintelor soldaţilor români căzuţi la datorie în Primul sau în al Doilea Război Mondial. (…). Aş vrea ca această scurtă declaraţie să fie un semnal de protest împotriva atitudinii primitivilor de cetăţeni români de etnie maghiară. Atenţie, nu mă refer la toţi minoritarii unguri, pe care-i respect fără rezerve, dar resping atitudinea extremiştilor unguri şi a UDMR care nu-i mai reprezintă, după părerea mea, pe minoritarii unguri decât un tronson foarte îngust al extremiştilor este reprezentat de UDMR”, a declarat Traian Băsescu într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că este vorba despre un cimitir militar în care sunt îngropaţi 1.143 de militari, din care 984 de eroi necunoscuţi români, unguri, germani, austrieci şi ruşi căzuţi la datorie.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bacău au demarat cercetări, vineri, după ce mai multe cruci ale eroilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului din Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din material plastic, sub pretextul că ar fi amplasate ilegal, imaginile fiind postate pe pagina de socializare a unor activişti maghiari.

„Nu a fost depusă o plângere cu privire la situaţia de la Cimitirul Valea Uzului. Ca urmare a vizionării imaginilor apărute în spaţiul public, ne-am sesizat din oficiu. La faţa locului se efectuează cercetări şi în funcţie de rezultatele anchetei se va da o soluţie legală prin unitatea de Parchet”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Creţu.

Sola eroilor români înhumaţi în Cimitirul Internaţional Valea Uzului ar fi trebuit inaugurată în cursul zilei de vineri, dar a fost amânată pentru o dată ulterioară. AGERPRES

 

***

Tăriceanu despre cazul Valea Uzului: Un gest pe care nu pot să îl accept

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, a criticat duminică gestul „probabil al unor extremişti” care au acoperit cu saci de plastic mai multe cruci ale eroilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului din Dărmăneşti.

„Cred că atitudinea probabil a unor extremişti care au învelit crucile cu pungile negre reprezintă un gest pe care eu nu pot să îl accept, mi se pare regretabil şi sper că înţelepciunea şi necesitatea unui echilibru pentru realizarea unei convieţuiri paşnice a locuitorilor din zonă este ceea ce trebuie să urmeze”, a declarat Tăriceanu, la Giurgiu.

Călin Popescu-Tăriceanu s-a aflat duminică la Giurgiu pentru a se întâlni cu membrii şi simpatizanţii ALDE înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai. A fost însoţit de secretarul general al partidului, Daniel Chiţoiu, şi vicepreşedinţii Andrei Gerea şi Varujan Vosganian.

 

AGERPRES

 

***

 

 

Rareş Bogdan, despre situaţia de la Cimitirul Valea Uzului: PSD nu scoate un cuvânt

 

Candidatul PNL la alegerile europarlamentare Rareş Bogdan a declarat, sâmbătă, referindu-se la cazul crucilor acoperite cu saci de plastic din Cimitirul Eroilor Valea Uzului, că „PSD nu scoate un cuvânt” despre acest subiect.

„Vrem să plătească cei care nu au, de 48 de ore, curajul să scoată un cuvânt, pentru că sunt aliaţi cu cei care au girat o chestiune gravă, acoperirea crucilor ostaşilor români în cimitirul eroilor. PSD nu scoate un cuvânt despre asta”, a punctat Rareş Bogdan la mitingul electoral al PNL din Piaţa Victoriei.

AGERPRES

 

***

 

Marian Oprişan: Pentru mine, ce s-a întâmplat la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului este de neconceput şi de neacceptat

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, îi solicită premierului Viorica Dăncilă „să ordone Ministerului Afacerilor Interne” demararea unei anchete în cazul Cimitirului Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului, precum şi identificarea şi pedepsirea, conform prevederilor legale, a „celor care şi-au imaginat că pot profana mormintele eroilor noştri”.

„Pentru mine, ca om al Vrancei, ţinutul unde s-au dat cele mai cumplite bătălii de pe teritoriul României în Primul Război Mondial, ceea ce s-a întâmplat la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este de neconceput şi de neacceptat! Românii, maghiarii, austriecii sau cetăţenii germani care au fost înhumaţi în acest cimitir trebuie să beneficieze de respect! Astăzi, Uniunea Europeană este un spaţiu al democraţiei şi al toleranţei datorită jertfei acestor eroi, iar gestul unor extremişti de a pune pungi de gunoi pe crucile eroilor români nu poate să rămână nepedepsit căci un astfel de precedent poate duce la agravarea conflictului în zonă”, afirmă Marian Oprişan, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.

El reaminteşte că„Uniunea Europeană s-a constituit, primordial, în jurul valorii de pace, o idee lansată de Robert Schuman în celebrul său discurs din 9 mai 1950″.

„Cer prim-ministrului Viorica Dăncilă, o persoană care şi-a manifestat de nenumărate ori respectul faţă de eroi, să ordone Ministerului Afacerilor Interne demararea unei anchete, identificarea şi pedepsirea, conform prevederilor legale, a celor care şi-au imaginat că pot profana mormintele eroilor noştri! Îi amintesc doamnei prim-ministru că noi, în Vrancea, pe data de 6 august 2017 am plantat primul stejar din ceea ce avea să devină „Parcul Memoriei Naţionale – Ro-Mândria”, locul în care 330.000 stejari au fost plantaţi în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial – un gest firesc de umilă recunoştinţă faţă de jertfele eroilor. Cerem ca memoria eroilor să fie recunoscută peste tot în România”, conchide preşedintele CJ Vrancea în comunicatul citat.

 

AGERPRES

 

***

Kelemen Hunor despre situaţia de la Valea Uzului: Nu sunt atât de naiv încât să cred că e ceva întâmplător

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Satu Mare, că nu este atât de naiv încât să creadă că situaţia din Valea Uzului, unde cruci ale eroilor români au fost acoperite cu saci de plastic, a apărut întâmplător în campanie electorală, arătând că soluţia trebuie găsită în primul rând de către autorităţile de la Bucureşti.

„Nu sunt atât de naiv încât să cred că e ceva întâmplător. Sunt destul de mult timp în politică ca să nu cred în întâmplări de acest gen. Sigur, se întâmplă să te doară piciorul, să te doară capul, dar acest lucru nu se întâmplă aşa. (…) Cred că în acest moment rezolvarea situaţiei este în mâna autorităţilor de la Bucureşti în primul rând, după care se poate trece la următoarea fază – de a stabili un perimetru unde cei care doresc să construiască un monument în memoria soldaţilor români”, a precizat Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului se află mormintele unor soldaţi austro-ungari şi ruşi căzuţi în bătălia din 1916, iar cimitirele eroilor români ar fi la o distanţă de circa 12 km.

„În 1917, cimitirul a fost construit fiindcă acolo au murit foarte mulţi din Armata austro-ungară. În al Doilea Război Mondial au fost lupte un pic mai spre Dărmăneşti, cam la 12 – 13 km de la cimitirul actual, unde au murit şi români, acea zonă nu a fost cercetată şi din al Doilea Război Mondial nimeni nu s-a ocupat să pună acolo un monument pentru omagierea eroilor soldaţilor români. (…) Noi nu negăm să facă cineva şi nu suntem împotriva să facă autorităţile din zonă, din Dărmăneşti, din Bacău, de oriunde ar fi, un monument pentru soldaţii români, dar nici pentru amintirea şi memoria soldaţilor români nu cred că foloseşte dacă pui peste morminte identificate, şi sunt ale soldaţilor maghiari, dintr-un alt război, dintr-o altă bătălie”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor susţine că cimitirul se poate lărgi şi pot fi puse cruci pentru omagierea soldaţilor români.

„Eu am cerut următorul lucru: haideţi să nu intrăm peste anumite chestiuni sensibile, e un spaţiu sacru, dacă vreţi să lărgim cimitirul se poate, aşa se face peste tot în lume, poţi să deschizi o nouă parcelă lângă cimitir, lângă parcelele identificate şi să pui acolo cruci, ce doreşti, pentru amintirea şi omagierea soldaţilor români care şi-au pierdut viaţa în diferite bătălii din acea zonă. Aşa cere legea românească, aşa cere acordul între cele două guverne şi aşa cere regulamentul internaţional privind cimitirele de război. De aceea eu cred că se poate găsi o soluţie”, a afirmat preşedintele UDMR.

Potrivit acestuia, problemele au apărut în momentul în care au început lucrările, fără autorizaţie.

„Ideea a venit dintr-o zonă, cel puţin pentru mine, mai necunoscută, îmbrăţişată de primarul de la Dărmăneşti şi a început lucrările fără să ceară acordul vecinului. Cum aş veni eu la dumneavoastră în curte şi aş începe să construiesc acolo ceva, când veniţi şi mă întrebaţi ce fac atunci vă şi înjur, adică dacă tot am construit, de ce mă întrebi? Nu a avut niciun aviz şi acest lucru s-a văzut, fiindcă a cerut de la Cultură, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de la celelalte organisme şi instituţii şi nu a avut niciun aviz acest primar, deci deja este în zona penală, dacă uităm tot ce înseamnă zona morală şi politică. Noi am cerut restabilirea situaţiei anterioare şi discuţii între cele două ministere, Ministerul Apărării din România, Ministerul Apărării din Ungaria, fiindcă aşa este prevăzut în acordul bilateral, în regulamentele internaţionale, şi când au stabilit se face, nu e nicio problemă, eu chiar încurajez să se facă mai repede”, a spus Kelemen Hunor.

El a menţionat că UDMR s-a trezit în campanie cu acest subiect deschis de alţii.

„În rest, sunt provocări care pot fi judecate de oameni raţionali foarte uşor. Al cui e interesul de a provoca şi cui serveşte? Eu nu vreau să intru în amănunte, dar noi niciodată, nici în acest cimitir, nici în alte cimitire, nu am provocat, nu am mers peste alţii. Am respectat ceea ce cred că orice om de bună credinţă va respecta. Nu noi am deschis acest subiect, noi ne-am trezit în braţe, la începutul campaniei electorale, cu un subiect deschis de alţii”, a afirmat liderul UDMR.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău au demarat cercetări, vineri, după ce mai multe cruci ale eroilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului din Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din material plastic, sub pretextul că ar fi amplasate ilegal, imaginile fiind postate pe pagina de socializare a unor activişti maghiari.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail