Cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2019, la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna și Izvoru Mureșului, vor fi organizate o suită de manifestări de cultură și spiritualitate românească grupate sub genericul „Zilele culturii românești din județele Covasna și Harghita.”
Într-un comunicat de presă transmis către redacția Mesagerul de Covasna, de reprezentanții Birioului de presă al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, ne este adus la cunoștință programul manifestărilor și, totodată, este lansată invitația de participare către toți cei care doresc să fie prezenți la aceste manifestări de cultură și spiritualitate românească și ortodoxă.
„În zilele de 26-27 septembrie 2019, la Hotel Bradul din Covasna va avea loc Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie, ediţia a XXV-a. Lucrările sesiunii se vor desfășura, în organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna-Harghita, din subordinea Academiei Române și a Asociației Ștefadina din București, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Liga Cultural Creştină „Andrei Şaguna”, Asociația GRIT Covasna și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.
La sesiune vor participa peste 80 de cercetători, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți, studenți, din peste 30 de localități, din întreaga țară. Cu această ocazie va fi prezentată Expoziţia foto-documentară Contribuția învățământului confesional românesc din Treiscaune la Marea Unire, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și va fi prezentat filmul documentar Tabla Buții – 1916, din cadrul proiectului Marile Bătălii ale Primului Război Mondial în Carpații de Curbură – teledetecție și arheologie aeriană, film realizat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. Sesiunea se va desfășura în plen și pe secțiuni. După prezentarea comunicărilor în plen, vor fi lansate și prezentate peste 15 volume de istorie, etnografie, muzeologie, eseuri, poezii, memorialistică etc.
Sâmbătă, 28 septembrie 2019, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și la Muzeul Spiritualității Românești, de la Catedrala Ortodoxă, Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, se va desfășura simpozionul și va fi vernisată expoziția cu tema Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei, manifestări organizate în parteneriat cu Liga Cultural Creştină „Andrei Şaguna” și Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cofinanțate de Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe.
Marți, 1 octombrie 2019, la Catedrala Episcopală „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Miercurea Ciuc, va fi oficiată, de către Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu un sobor de ierarhi și preoți, Sfânta Liturghie ocazionată de hramul catedralei.
Miercuri, 2 octombrie 2019, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului va avea loc Simpozionul cu tema „Episcopia Covasnei și Harghitei – 25 de ani de la înființare”. În cadrul simpozionului vor fi prezentate mesajele ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române și ale personalităților vieții publice naționale și locale, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea Eparhiei Covasnei și Harghitei și peste 30 de comunicări științifice, care vor aborda probleme precum: Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, factor catalizator pentru întărirea credinței în Dumnezeu a românilor din sud-estul Transilvaniei, pentru păstrarea și dezvoltarea tradițiilor și a patrimoniului cultural strămoșesc; Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, instituție divino-umană, cu rol hotărâtor în asigurarea dăinuirii şi afirmării spiritualităţii ortodoxe şi identităţii româneşti în mediul multietnic şi pluriconfesional din Arcul Intracarpatic; Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei – un sfert de veac de misiune şi slujire pastorală ș.a. Vor fi prezentate comunicări referitoare la păstorirea rodnică a celor doi ierarhi: Înaltpreasfințitul Ioan, azi Mitropolit al Banatului și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, relația Eparhiei cu autoritățile publice centrale și locale, cu instituțiile și asociațiile culturale, cu unitățile de învățământ și cu societatea civilă, cu parteneri statornici din întreaga țară, dorind, astfel, să oferim o imagine de ansamblu asupra parcursului istoric al Eparhiei – în primul sfert de veac al existenței sale. În cadrul simpozionului va fi vernisată Expoziția documentară Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba comunității românești din sud-estul Transilvaniei și prezentat filmul documentar File din istoria Eparhiei Covasnei și Harghitei, realizat cu sprijinul arhivei Televiziunii Române.
În final, va avea loc lansarea volumului Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita, ediția a II-a, revăzută și adăugită, de Ioan Lăcătușu și Erich Mihail Broanăr, volum apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2019, cu sprijinul Guvernului României, prin Secretariatul General al Guvernului.
Dorind ca bucuria noastră să fie împărtășită de cât mai mulți iubitori ai credinței strămoșești și grai românesc, adresăm invitația, celor care au posibilitatea, de a ne onora cu prezența la aceste manifestări de cultură și spiritualitate românească și ortodoxă.”
M.D.C.