Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, 22 noiembrie, recursul Eparhiei Reformate din Ardeal împotriva sentinței Curții de Apel Brașov care a dat dreptate Guvernului României atunci când a refuzat să retrocedeze Eparhiei Reformate clădirea Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe.
În 2012, fostul secretar de stat Marko Attila, membru UDMR, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Liceului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Buzău. Ulterior, în noiembrie 2014, Curtea de Apel Ploiești dispus suspendarea condiţionată a executării fiecăreia dintre pedepsele de câte 3 ani închisoare aplicate de prima instanţă inculpaţilor Marko Attila Gabor şi Maroşan Tamaş, pe durata unui termen de încercare de 5 ani. UDMR-istul Marko Attila rămânea astfel condamnat definitiv și irevocabil.
După momentul pronunțării sentinței Judecătoriei Buzău, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a informat Vaticanul despre cazul Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, calificând drept „grav faptul că statul român, utilizând justiţia ca unealtă, doreşte să naţionalizeze din nou un imobil al bisericii, al comunităţii”.
În 2012, UDMR a organizat chiar și acțiuni de protest cu zeci de mii de participanți, potrivit unor surse, prin care a instigat comunitatea maghiară din România împotriva magistraților și chiar a statului român. Folosindu-se de preoți și de o propagandă bine pusă la punct, UDMR a încercat cu disperare să influențeze decizia magistraților în acest caz în speranța că UDMR-istul Marko Attila va fi achitat la apel.
Instanțele românești au decis însă, definitiv, faptul că în cazul retrocedării clădirii Liceului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe s-a produs o ilegalitate, la care autor a fost și Marko Attila, fost secretar de stat și, ulterior, fost deputat UDMR.
Sentința Curții de Apel Brașov, din decembrie 2016, pe scurt: „Respinge acţiunea formulată de reclamanta Eparhia Reformată din Ardeal în contradictoriu cu pârâta Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin.2 C. pr. civ., astăzi 20.12.2016”.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pe scurt: „DECIZIA NR. 4087/22 noiembrie 2018 Respinge recursul declarat de Eparhia Reformată din Ardeal împotriva sentinţei nr.190/2016 din 20 decembrie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Braşov-Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2018”.
Cine este acum proprietarul clădirii
În urma procesului în care a fost condamnat Marko Attila, clădirea Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe a ajuns în proprietatea publică a…municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea…Consiliului Local Sfântu Gheorghe, după cum reiese foarte clar chiar dintr-un document comunicat de Primăria Sfântu Gheorghe la cererea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC). Cu alte cuvinte, contrar celor afirmate de UDMR prin vocea liderilor săi Kelemen Hunor, Antal Arpad și Tamas Sandor, clădirea nu a ajuns în proprietatea statului român ci în proprietatea comunității locale din Sfântu Gheorghe, controlată politic și economic chiar de către UDMR.
dantanasa.ro