Acum lumea poate să cunoască Întorsura Buzăului ca fiind un oraş care face un act cultural deosebit la Clubul Copiilor.”- Daniela Călineţ, directorul Palatului Copiilor Târgovişte, al Clubului Copiilor Moreni şi directorul Festivalului „Cununa Petrolului”

Ediţia a VI–a a festivalului „Împreună, formaţii pentru viitor” s-a desfăşurat săptămâna trecută la Întorsura Buzăului. Peste 17 formaţii de copii şi tineri de la Cluburile şi Palatele Copiilor din România au urcat pe scena profesională amplasată în Curtea Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului. Evenimentul este organizat în fiecare an de Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti şi Palatul Copiilor din Sfântu – Gheorghe. Oamenii din spatele instituţiilor care au făcut posibil acest festival sunt: Dan Tohănean, Alexandru Renga, Alin Neşa, Jenő Kerekes şi Radu Anghel Vasilescu. Festivalul este susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale, dar şi de o serie de sponsori.

În perioada 29 iulie – 1 august a.c. s-a desfăşurat festivalul unde peste 100 de copii şi tineri din toată ţara au încins atmosfera la „polul frigului din România”. „Împreună, formaţii pentru viitor” a ajuns la ediţia cu numărul VI. Festivalul este un eveniment unic în România. Acesta reuneşte formaţii de copii şi tineri de la Cluburile şi Palatele Copiilor din toată ţara care cântă muzică pop-rock live. O parte din participanţii la festival au avut parte şi de o tabără muzicală. Elevii au fost cazaţi la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului.

Unul din principalii organizatorii, Jenő Kerekes, directorul Palatului Copiilor din Sfântu – Gheorghe, a spus despre festival: „Pentru mine înseamnă un succes. Este un succes mai ales pentru oraşul Întorsura Buzăului. Sunt de 6 ani în acest proiect şi an de an văd feţe noi, văd trupe noi, văd oameni fericiţi, în special tineri. Cred că pentru toată lumea este o posibilitate de a cânta pe o scenă. Văd că tinerii cântă fără emoţii şi fără surprize.”

Directorul Palatului Copiilor din Sfântu – Gheorghe a mai adăugat: „Vreau să aduc felicitări tuturor profesorilor, coordonatorilor, echipajului de la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, autorităţilor şi tuturor celor care s-au implicat. 10 cu steluţă pentru Întorsura Buzăului! Să sperăm că aceşti copii vor ajunge vedete de succes.”

Scopul principal al proiectului: „formaţii pentru viitor”

Alexandru Renga, unul din principalii organizatori, a precizat despre eveniment că: „Acest festival este conceput din două părţi (n.r. tabăra de muzică şi festival muzical). Potrivit numelui, „Împreună, formaţii pentru viitor”, tinerii se strâng aici, se cunosc, învaţă unii de la alţii, fac schimburi interumane, vizitează toată ţara, iar peste câţiva ani, când vor pleca de acasă sau când devin mai înţelepţi, îşi pot găsi acele verigi lipsă din formaţii, sau pot  înlocui acele verigi mai slabe cu ce li se potriveşte mai bine. Asta înseamnă „formaţii pentru viitor”. Asta a fost ideea taberei şi apoi a ieşirii pe scenă, respectiv a contactului cu publicul.”

Şi Dan Tohănean a susţinut acelaşi lucru: „Sunt foarte multe amintiri frumoase pe care le avem de la festivalul acesta. Se cântă şi după festival. Copiii cântă între ei, trupele se unesc, se amestecă membri trupelor, se formează trupe „ad-hoc”. Acesta este unul dintre scopuri. Copiii rămân cu prietenii foarte mari. Peste câţiva ani ei nu o să mai cânte la Cluburi şi Palate ale Copiilor şi o să ajungă pe la facultate pe undeva prin ţară şi vor să facă o trupă, dar nu au cu cine, vor şti să dea un telefon şi vor putea să formeze o trupă. Trupele cele mai mari sunt formate cu oameni din toată ţara. Acesta este un foarte mare atu al festivalului.”

Pe lângă crearea de perspective reale pentru muzica românească de calitate, festivalul mai are şi alte scopuri. „Festivalul stimulează şi copiii din zonă să vină să facă muzică, să participe şi la alte activităţi în afară de jocurile pe calculator şi de stat în casă.”, a precizat şi Alin Neşa, unul din principalii organizatori. Acesta a mai adăugat: „Cred că acest eveniment este unul dintre cele mai importante ale zonei pe domeniul muzical. Toţi copii din zonă se reunesc aici pentru a urmări un spectacol live, iar aici în zonă nu prea vin multe trupe să cânte.”

Daniela Călineţ, directorul Palatului Copiilor Târgovişte, al Clubului Copiilor Moreni şi directorul Festivalului „Cununa Petrolului”, respectiv profesor de muzică, este prezentă an de an la Întorsura Buzăului: „Vin de fiecare dată cu mare drag aici, la dumneavoastră. Mă bucur că aceşti oameni există pentru că facem ceva pentru aceşti copii. Este o generaţie care trebuie să crească bine. Aici se face muzică live, iar acest lucru este foarte important. Vedem tot felul de prostii la televizor şi tinerii noştri cresc într-un mod greşit. Din punct de vedere muzical, din punct de vedere cultural, noi, ca profesori avem datoria şi menirea să îi educăm cum trebuie. Tocmai din acest motiv cred că trebuie să existăm în continuare, iar Ministerul şi alţi oameni care sunt în jurul nostru să ne ajute.”

Şi Dan Tohănean a mai adăugat: „Aici se leagă foarte multe prietenii între copii. Sunt multe trupe care vin în fiecare an, chiar de la prima ediţie, cum ar fi cei de la Târgu Jiu, Bârlad, Vâlcea, Iaşi. Vin aici ca şi acasă la ei. Mai mult decât atât, copiii cântă liber. Cântă cât vor, nu e concurs, nu îi stresează nimeni, nu stau sub presiune. Aici toţi sunt prieteni.”

Festival unic în România

„Împreună, formaţii pentru viitor” este recunoscut mai ales datorită unicităţii sale. Într-un interviu acordat pentru Mesagerul de Covasna, Dan Tohănean, principalul organizator şi profesor la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, a spus: „Când am venit eu aici la Clubul Copiilor, acum 7 ani, nu exista nici un asemenea festival în ţară. Şi nici acum nu există. Este singurul festival din ţară doar aşa (n.r. formaţii de copii de la Cluburi şi Palate ale Copiilor care cântă muzică pop – rock live).”

Ionuţ Joos, unul din partenerii festivalului, ne-a precizat şi motivul pentru care s-a alăturat evenimentului: „Ar putea să ne aducă o imagine mai bună pentru oraş. Suntem oraşul care găzduieşte singurul festival de trupe live pentru copii. Îmi place oraşul, vreau să îl promovez, iar evenimentul acesta este o modalitate de a face acest lucru.”

Jenő Kerekes, directorul Palatului Copiilor din Sfântu – Gheorghe, a precizat că: „Proiectul a fost scris împreună cu domnul Alexandru Renga şi cu domnul Dan Tohănean. Am susţinut acest proiect şi o să îl susţinem până când se poate fiind că este un eveniment unic în ţară, unde toate trupele cântă live, fără negative şi unde, timp de o săptămână, copii învaţă muzică de la cei mai mari. Este un proiect de succes care merită susţinut, nu numai de Palatele şi Cluburile Copiilor din ţară şi de Minister, ci şi de autorităţi.”

Promovarea oraşului Întorsura Buzăului

Toată lumea este de acord că acest festival prezintă numai aspecte pozitive pentru oraşul Întorsura Buzăului.

Daniela Călineţ, directorul Palatului Copiilor Târgovişte, al Clubului Copiilor Moreni şi directorul Festivalului „Cununa Petrolului, a spus: „Dacă vin atâţia copiii din ţară aici, într-un orăşel pe care lumea îl ştie pentru că este cel mai frig, este mare lucru. Acum lumea poate să cunoască Întorsura Buzăului ca fiind un oraş care face un act cultural deosebit la Clubul Copiilor.”

Alexandru Renga a explicat motivul pentru care Întorsura Buzăului este un loc potrivit pentru desfăşurarea festivalului: „Bineînţeles că ar fi fost mai bine să se desfăşoare într-o localitate mai mare pentru a avea un impact mai mare. Dar pentru obiectivele pe care ni le-am propus noi este foarte bine că se desfăşoară la Întorsura. Este un cadru mai familiar, mai apropiat.”

Vremea a ţinut cu organizatorii

Pe durata festivalului, vremea urâtă şi ploile au încetat. În spirit de glumă, Dan Tohănean a precizat: „Dacă mă credeţi, în 6 ani de când organizăm evenimentul, a plouat într-o singură seară. Ştiam că nici în anul acesta nu o să plouă. Şi uite că săptămâna asta nu a plouat. De aceea am pus festivalul în săptămâna asta. Eu ştiam de mult că nu o să plouă săptămâna asta, vara asta.”

Partenerii evenimentului

Potrivit organizatorilor, sponsorii şi partenerii festivalului au fost: CONCEPT CONSULT&PROSPECT SRL, Mesagerul de Covasna, Observatorul de Covasna,  DYNACORD, JTI ADVERTISING, Koss Photography , www.intorsura.ro , Visual Art Group , NOVA TV Braşov.

Despre sprijinul instituţiilor locale, Jenő Kerekes, directorul Palatului Copiilor din Sfântu – Gheorghe, a declarat: „Nu pot să spun că autorităţile nu sunt implicate, nici nu se pune problema. Însă eu cred că un astfel de proiect ar trebui susţinut şi pe plan judeţean, nu doar pe plan local. Am văzut că în fiecare an autorităţile locale se implică, mai ales Primăria din Întorsura Buzăului. De asemenea, şi numărul sponsorilor creşte de la an la an. Vocile copiilor merită susţinute.”

Directorul Palatului Copiilor Târgovişte, al Clubului Copiilor Moreni şi directorul Festivalului „Cununa Petrolului”, Daniela Călineţ, a ţinut să precizeze: „Aici se întâmplă muzică de calitate, ceea ce lipseşte de foarte multe ori în ţara noastră. Eu spun că aceştia sunt paşii cu într-adevăr frumoşi, adevăraţi pentru viitor, aşa cum se numeşte şi festivalul. (…) Vreau să transmit întregului oraş şi autorităţilor locale, sigur aveţi şi dumneavoastră un Primar aici, să fie mult mai atenţi şi mai alăturaţi acestor lucruri frumoase care se întâmplă aici pentru că, tinerii au nevoie de lucruri frumoase. Ei sunt acest viitor al ţării şi ei au nevoie mai mult ca oricând de adevăr. Şi atunci, dragi prieteni, domnule primar şi toţi cei care mai puteţi pune umărul la acest lucru frumos care se întâmplă, sprijiniţi aceste evenimente importante, acest festival deosebit şi aceste lucruri frumoase pentru copii.”

Perspectivele pentru viitor

Organizatorii au dezvăluit şi planurile lor de viitor: „Anul viitor ne dorim să facem o ediţie de iarnă a festivalului în incinta Clubului Copiilor, cu trupe mai puţine. Vârful festivalului va fi la mare, în tabără la Năvodari. Astfel vor putea veni mult mai multe trupe. Sunt multe trupe care ar vrea să vină la festival, dar nu avem condiţii să îi primim pe toţi. Dacă facem ediţia de vară a festivalului la mare, atunci vom avea mult mai mult spaţiu de cazare. Cine vrea să vină va trebui să îşi plătească masa şi cazarea, iar cu banii din proiect vom asigura toată partea tehnică – sunet, lumini, trofee şi aşa mai departe.”, a declarat Dan Tohănean.

Şi Alexandru Renga a precizat: „Pentru că lumea se schimbă, pentru că vrem mai mult şi pentru că vrem ca festivalul să se popularizeze mai mult, s-ar putea ca de la anul evenimentul să se desfăşoare la Năvodari. Este un loc unde se uită mult mai mulţi ochi, dar în acelaşi timp vom pierde pe partea educativă, pentru care am început festivalul. Dar cum spuneam, vremurile se schimbă şi trebuie să ţinem pasul cu ele. Vom încerca. Dacă vedem că nu este o alegere bună, vom reveni la forma asta. Totuşi, fără a renunţa, o să încercăm şi o ediţie de iarnă la Întorsura, într-o formulă mai limitată.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail