Joi, 29 mai, elevii claselor a III-a și a IV-a A, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, au avut parte de o experiență inedită: două ateliere interactive despre sursele regenerabile de energie, susținute de Luminița Ioana Vlaicu, inginer industrial, cu specializare în sisteme de energii regenerabile, dezvoltare durabilă și protecția mediului, un nume cunoscut în domeniu și o persoană implicată activ în educația non-formală.

Originară din Brașov, dar cu o legătură strânsă cu județul Covasna – locul în care a făcut primii pași spre ca specialist în domeniul energiei regenerabile, la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe – Luminița Vlaicu a venit cu entuziasm, materiale interesante și atent pregătite și cu  o prezentare adaptată nivelului celor mici, reușind să transforme concepte complexe, în idei clare și captivante.

„M-am simțit extraordinar! De fiecare dată când vin în fața copiilor, mă încarc  cu energie, mai ales că am venit să le povestesc despre energie și despre sursele regenerabile de energie și așa cum aduc în fața lor noțiuni introductive, pentru că ei sunt în clasele mici, și eu plec de la ei cu informații noi!”, a declarat invitata.

Mini-eoliene, baterii și viitorul în mâinile copiilor

Atelierele au combinat partea teoretică – explicații despre energia solară, eoliană, geotermală și hidroelectrică – cu demonstrații și activități practice. Copiii au putut vedea o eoliană în miniatură, circuite simple, baterii, și au descoperit cum funcționează tehnologia verde, la scară mică.

Momentul culminant al întâlnirii a fost provocarea lansată elevilor: să deseneze sau să scrie despre cum își imaginează o casă eficientă energetic, o școală „verde” și un bloc sustenabil. Ideile au fost creative, realiste și uneori chiar vizionare, dovedind o bună înțelegere a conceptelor discutate și o sensibilitate față de nevoia de a proteja planeta.

Viitorul energetic e „verde” – iar copiii au un rol esențial

Mesajul central al atelierelor a fost simplu, dar profund: viitorul energetic le aparține celor mici, iar tranziția de la combustibilii fosili, la sursele regenerabile, nu se poate face fără participarea și conștientizarea generației tinere.

„Cred cu tărie că viitorul va fi verde și că, dacă ei, de mici, conștientizează acest lucru, vor avea un aport considerabil, iar dacă le <<picurăm>> puțină încredere, vor face diferența”, a explicat Luminița Vlaicu.

Ea a încurajat elevii să înceapă prin gesturi simple: reciclarea, economisirea energiei, folosirea luminii naturale și mai ales implicarea în gospodărie, discutând chiar și despre facturile la electricitate.

„Copiii, dacă vor să susțină energia verde, dar nu știu de unde să înceapă, în primul rând să înceapă de la partea de reciclare. Am remarcat, atât în sesiunile din trecut, dar și în sesiunile din ultimele săptămâni, că elevii au o aplecare spre partea de reciclare (…), dar i-aș încuraja, în primul și în primul rând, să conștientizeze că viitorul energetic le aparține. Viitorul energetic verde, ei sunt, ei vor fi cei care vor face această tranziție (…), ei chiar vor avea un impact măreț. I-aș încuraja să meargă acasă și să încerce să fie mai apropiați de părinți, în sensul în care să îi întrebe despre facturi. Noi, în România, ne confruntăm cu un subiect deosebit de important: consumatorul vulnerabil, consumatorul vulnerabil din punct de vedere al energiei. Există această „sărăcie” energetică; sunt oameni care se confruntă cu adevărat cu greutăți în plata facturilor în acest sens (…)”- a explicat Luminița Vlaicu.

Educație non-formală, transmisă cu har pedagogic

Deși este la început de drum în zona educațională, Luminița Ioana Vlaicu a dovedit un talent pedagogic autentic, reușind să mențină viu interesul copiilor și să le ofere informații valoroase într-un format accesibil. Modul în care a combinat teoria cu practica,  a transformat această întâlnire într-un moment memorabil.

„Îmi place foarte mult partea aceasta de educație non-formală, prin care să pot combina un pic de teorie, cu un pic de practică. Eu cred că viitorul și mai ales al tinerelor generații, merge mai mult pe ideea de a conlucra în echipă, de a face schimb de informații. În condițiile în care inteligența artificială ne bate la ușă, o aptitudine foarte importantă este cea de comunicare și lucrul inter-uman, și dacă aceste aspecte le putem fructifica din clasele mici, chiar cred că putem avea printre acești copii viitori specialiști în acest sens, cu adevărat.”- a spus Luminița Vlaicu.

Deschisă spre colaborare

Pentru cadrele didactice interesate să organizeze activități similare, Luminița Ioana Vlaicu este deschisă colaborărilor și poate fi contactată direct pe paginile sale de pe rețelele sociale.

„Pe parte educațională, non-formală, sunt pentru prima dată în fața elevilor din județul Covasna. Partea de început ca specialist în energie, a fost chiar aici, în județul Covasna, chiar în cadrul Incubatorului de Afaceri, și am și crescut (profesional – n.r.),  aici. Eu sunt brașoveancă, dar câțiva ani am făcut naveta și eram zi de zi aici,la Incubatorul de Afaceri, însă pe partea educațională, pot să spun că sunt și eu la început de drum, pentru că mi-am descoperit în ultimii ani talantul acesta și chiar cred că mi se potrivește. Eu am paginile pe rețelele de socializare – Luminița Ioana Vlaicu – sunt prezentă, încerc să postez și să actualizez cât se poate de des paginile, referitoare la activitatea mea educațională- și pot fi găsită acolo. Astăzi am venit pe cont propriu, aici, în județul Covasna, dar mai am și alte colaborări pe partea educațională (…), în județul Brașov, însă vin cu plăcere și pe cont propriu, acolo unde sunt invitată.”- a mărturisit Luminița Ioana Vlaicu.

O lecție despre și pentru viitor

Evenimentul de joi a fost un exemplu de educație aplicată, adaptată și cu impact real. Elevii au fost nu doar receptivi, ci și implicați, creativi și entuziasmați, dovedind că atunci când li se oferă încredere și sprijin, pot deveni chiar de mici, promotori ai schimbării.

Într-o lume în care criza climatică și problemele energetice devin tot mai presante, aceste ateliere sunt lecții de civism, responsabilitate și speranță.

Evenimentul a avut loc în cadrul programului „Săptămâna Verde”.

Ana- Alina Ciorici (Costache)

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail