Manea Darius Andrei, elev în  clasa a XII la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din  Sfântu Gheorghe, a participat  la „Romanian High-School Students Internship Programme 2021”, care s-a desfășurat la Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveția,  în perioada 7-20 noiembrie 2021.

În calitate de stat membru al CERN, România a beneficiat, în acest an, de primul program dedicat elevilor pasionați de știință, tehnologie și inovație.

Programul de internship le-a oferit participanților posibilitatea de a învăța mai multe despre fizica particulelor elementare și despre experimentele la energii înalte derulate la CERN.

La acest program  au aplicat, la nivel național, 229 de elevi de liceu, dintre care au fost selectați doar 23.

Covăsneanul Darius Manea a fost selectat de către o comisie științifică internațională în baza unei scrisori de motivație (max. 500 cuvinte) și a unui videoclip (max.3 minute), ambele în limba engleză, în care a trebuit să-și argumenteze dorința de a participa, de ce ar trebui să fie selectat în program precum și să descrie pasiunile sale în ceea ce privește știința. La acestea s-au adaugat și două scrisori de recomandare din partea cadrelor didactice de la CNVM Sfântu Gheorghe.

Vorbindu-ne despre participarea la acest important proiect, Darius Manea ne-a spus: „Cuvântul care ar descrie cel mai bine experiența de care am avut parte la CERN este «memorabilă». În cele două săptămâni de internship am experimentat din plin atmosfera distinsă a unui institut de renume mondial. Am avut ocazia unică de a mă afla într-un loc în care s-au descoperit și dezvoltat numeroase lucruri cruciale pentru omenire. Pe lângă periplul științific, prin lumea fizicii particulelor, în care am fost purtat de cercetători și fizicieni de renume, am admirat grandoarea tehnologiei și ingeniozitatea oamenilor de știință. Pe durata programului am lucrat la un proiect de analiză a datelor în domeniul acceleratoarelor de particule, ce a fost prezentat în cadrul conferinței de încheiere. În plus, partea culturală s-a îmbinat armonios și astfel, în timpul liber, am explorat ofertantul oraș Geneva. De asemenea, am legat prietenii cu tineri din toate colțurile României, participanți la program. Consider așadar că acest program a constituit pentru mine un prilej complex de lărgire a orizonturilor și de dezvoltare pe o multitudine de planuri.”

***

Potrivit https://unibuc.ro/ „Romanian High-School Students Internship Programme 2021 (HSSIP-RO) ” face parte din seria de evenimente dedicate țărilor membre CERN, oferind posibilitatea unui grup de elevi selectat la nivel național de a participa pentru două săptămâni la activități dedicate în cadrul CERN alături de cadre didactice însoțitoare. Activitățile au inclus: proiecte în echipe de cercetare internaționale, cursuri și vizite ale experimentelor etc.

 

Cheltuielile de transport, cazare și masă pentru cei 23 de elevi români selectați din peste 200 de aplicații eligibile au fost suportate de CERN. Cadrele didactice, profesori de fizică, au fost selectate în baza performanțelor pe care le-au avut la alte tipuri de programe educaționale CERN și beneficiază de același suport financiar ca și elevii.

 

Coordonatorul național al programului HSSIP-RO este Roxana Zus (Facultatea de Fizică, Universitatea din București) și reprezentant desemnat al României în „CERN Teacher and Student Forum”. Alături de echipa de organizare a programelor de la CERN, au participat, pe lângă Universitatea din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Institutul de Fizică Atomică.

 

Cursurile au fost predate de lectori invitați de la universități din țară și străinătate. Elevii au lucrat la CERN în echipe de cercetare internaționale.

 

Maria CREȚU-GRAUR

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail