Elevii din clasele V-XII, dar şi profesorii din judeţul Covasna se pot înscrie, în această perioadă, la concursul naţional de creaţie literară „Ars Nova”.

Aflat la cea de-a XIII-a ediție, concursul este organizat de Liceul de Arte „Hariclea Darclée” din Brăila, în colaborare cu Muzeul Brăilei şi Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” – Brăila și este cuprins în calendarul activităților extracurriculare ale Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECS). Competiția se derulează pe două secțiuni: I –„Creație literară” – secțiune destinată elevilor din clasele V-XII și II – secțiunea „Comunicări metodico – științifice” – destinată profesorilor.

Secţiunea „Creaţie literară” se derulează pe patru subsecţiuni: subsecţiunea I (adresată elevilor cu vârsta cuprinsă între 10 – 12 ani, din clasele V-VI), ce are ca temă „Suflet de copil”; subsecţiunea a II-a (destinată elevilor cu vârsta cuprinsă între 12 și14 ani, din clasele VII-VIII) cu tema „Tentațiile călătoriei”; subsecţiunea a III –a (adresată elevilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, din clasele IX-X) cu tema „Dialog interior” şi subsecţiunea a IV –a (destinată elevilor cu vârste între 17 și 19 ani, din clasele XI-XII) cu tema „Mitologiile eului”.

Secțiunea „Comunicări metodico – științifice”  cuprinde două subsecțiuni: a). subsecțiunea de hermeneutică – având ca temă „Artistul – între identitate și alteritate culturală” și subsecțiunea metodică – având ca temă „Formarea competenței interculturale prin artă”.

Conform regulamentului, pentru secțiunea „Creație literară”, participanții se pot înscrie în concurs transmițând, la alegere, poezie (cinci texte), proză scurtă (două texte de două -patru pagini fiecare) sau, în cazul elevilor de liceu, un eseu (un text de două – patru pagini). Pentru secțiunea „Comunicări metodico – științifice”  cei care doresc să se înscrie trebuie să transmită organizatorilor referate de minimum cinci pagini.

Se precizează că participanții au posibilitatea de a intra în concurs cu unul sau cu toate tipurile de creații indicate, dar și că profesorii pot coordona lucrările a maximum trei elevi.

. .

Textele vor fi trimise doar prin poşta electronică, până la data de 27 noiembrie, după cum urmează: pe adresa de e-mail [email protected] – toate lucrările înscrise în concurs în cadrul secţiunii de creaţie; pe adresa de e-mail [email protected] – toate lucrările înscrise în concurs în cadrul secţiunii de comunicări metodico-ştiinţifice.

Pentru înscriere este necesară transmiterea textelor, alături de formularul de concurs, completat conform indicațiilor organizatorilor. Se precizează că pot participa și elevi din alte țări.

Lucrările vor fi jurizate în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie, urmând ca festivitatea de premiere să aibă loc în data de 5 decembrie.

Regulamentul concursului, fișa de înscriere și detalii pot fi găsite accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, secțiunea „Noutăți”  sau secțiunea „Inspectori” – „Inspector de limba română”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail