Elevii din judeţul Covasna vor primi cornuri şi lapte abia după încheierea licitaţiilor şi a contractelor cu furnizorii, proceduri care, potrivit estimărilor conducerii Consiliului Judeţean, s-ar putea finaliza până la sfârşitul acestei luni.

Elevii din judeţul Covasna, cu excepţia celor din zona Întorsurii Buzăului, nu au mai primit cornuri din luna aprilie, deoarece producătorul a dat faliment.

Anul acesta, doar opt unităţi şcolare din mediul rural – care nu au apă potabilă – nu vor obţine autorizaţie sanitară de funcţionare. În câteva şcoli din sate, unde spaţiile sunt insuficiente, copiii vor învăţa în două schimburi. Vor fi peste 230 de clase simultane la ciclul primar şi gimnazial, chiar şi în municipiul Sfântu Gheorghe, unde numărul elevilor români e în scădere.

Toate manualele comandate au ajuns în judeţul Covasna, iar 99% dintre cadrele didactice, care vor preda anul acesta sunt calificate.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar, lucrările de reparaţii efectuate înaintea noului an de învăţământ au fost finanţate exclusiv din fonduri locale, din bugetul central nealocându-se bani în acest scop. În total s-au investit aproape 2,7 milioane de lei pentru reparaţii curente şi de capital la şcoli şi grădiniţe.

Printre noutăţile pe care le aduce anul şcolar în judeţul Covasna se numără programul „Primul ghiozdan”, iniţiat de Consiliul Judeţean, pentru copiii care intră în clasa pregătitoare. Au fost distribuite şcolilor un număr de peste 2100 de ghiozdane, care conţin câte un termos şi câteva rechizite şcolare.

Conducerea Inspectoratului a precizat că Ministerul Educaţiei datorează elevilor din judeţ aproape 2 milioane de lei pentru abonamentele de navetă. Ultimul decont, în valoare de 640.000 de lei, a acoperit restanţa până în luna noiembrie a anului trecut. Şefa Inspectoratului Şcolar Covasna, Keresztely Irma a declarat că Ministerul Educaţiei a prevăzut, din acest an şcolar, reguli mult mai clare în ce priveşte naveta elevilor, care nu mai dau posibilitate firmelor de transport să facă „jonglerii” cu preţul, prin urmare, abonamentele vor fi decontate la timp. De asemenea, ea a spus că se vor căuta soluţii pentru plata restanţelor până la sfârşitul acestui an.

Keresztely Irma a mai spus că principalul obiectiv al anului şcolar va fi îmbunătăţirea rezultatelor la învăţătură, iar în acest scop vor avea loc recapitulări săptămânale şi evaluări lunare, în special elevii claselor a VIII-a şi a XII-a care vor susţine examene. Testele naţionale din ultimii ani au demonstrat că majoritatea elevilor de naţionalitate maghiară din judeţul Covasna au probleme cu învăţarea limbii române.

Inspectoratul şcolar a numit 22 de directori noi într-o serie de unităţi de învăţământ, schimbările fiind făcute în urma pensionării, demisiei foştilor manageri ori constatării unor deficienţe în activitate.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail