Elevii din judeţul Covasna care în acest an şcolar nu au primit integral banii de navetă au reluat miercuri dimineaţă acţiunile de protest.
Grupul de iniţiativă a stabilit două puncte în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în faţa magazinului Şugaş şi în Parcul central, unde au amplasat trei panouri de culoare neagră pe care au scris, în limbile română şi maghiară, diverse mesaje prin care îşi revendică drepturile.
Daroczi Klarissza, elevă la Liceul de Artă „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, a declarat pentru AGERPRES că elevii nu vor sta în permanenţă lângă panouri, pentru că în cursul dimineţii trebuie să meargă la cursuri, dar şi pentru că plouă intens, însă după-amiază se vor întâlni în cele două puncte stabilite. Potrivit acesteia, protestul este susţinut de elevi de la mai multe licee din Sfântu Gheorghe, printre care Liceul de Artă, Liceul Reformat, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul’ şi grupurile şcolare „Berde Aron” şi „Puskas Tivadar”.
Koman Attila, unul dintre organizatorii acţiunii, a menţionat că, în urma protestelor organizate săptămânile anterioare, Ministerul Educaţiei le-a achitat elevilor navetişti aproape 30% din contravaloarea abonamentelor de transport.
În judeţul Covasna, 2.240 de liceeni fac zilnic naveta la oraş, deoarece în reţeaua şcolară din mediul rural nu există licee.
În urmă cu zece zile, elevii au organizat un marş şi un miting în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) din Sfântu Gheorghe nemulţumiţi că nu au primit bani de navetă timp de aproape opt luni. Din centrul oraşului şi până în faţa IŞJ au împins o căruţă pe care era scris Ministerul Educaţiei şi au confecţionat avioane din hârtie pe care le-au aruncat peste gardul instituţiei, spunând că tot aşa vor „zbura” şi ei peste graniţă dacă nu vor fi sprijiniţi să-şi construiască un viitor în România. De asemenea, au lipit pe gardul IŞJ zeci de scrisori adresate ministrului Educaţiei, în care semnalau greutăţile cu care se confruntă din cauza lipsei banilor de navetă. Cu câteva zile înainte de a ieşi în stradă, elevii au organizat greve japoneze şi flashmoburi în faţa mai multor licee.
Conducerea IŞJ Covasna a confirmat că Ministerul Educaţiei a deblocat o parte din suma restantă, menţionând că se caută soluţii pentru achitarea integrală a abonamentelor de transport.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES